Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Εξερευνώντας το εσωτερικό ηφαιστείου στην Ισλανδία (εικόνες)

Ως μία από τις πιο ηφαιστειογενείς περιοχές στον κόσμο σήμερα, η Ισλανδία φιλοξενεί πάνω από 130 ηφαιστειογενή βουνά - πολλά από αυτά «ενεργά», που σημαίνει ότι έχουν ξεσπάσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων.

Είναι επίσης το μόνο μέρος στη Γη όπου μπορείτε να πάρετε ασανσέρ και να πάτε μέσα στο θάλαμο μάγματος ενός ηφαιστείου. Τον Μάιο , για τρίτη χρονιά, το Thrihnukagigur είναι ανοιχτό για τους θαρραλέους επισκέπτες.

Βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ στη μέση μίας υποβρύχιας οροσειράς που εκτείνεται κατά μήκος του Ατλαντικού Ωκεανού. Ενώ η ηφαιστειακοί θάλαμοι συνήθως είναι σφραγισμένοι, το Thrihnukagigur είναι ανοικτό και οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί.

Το μάγμα φαίνεται να έχει αποστραγγιστεί , αφήνοντας ένα χάσμα κάτω από την επιφάνεια της Ισλανδίας. Ο εξερευνητής σπηλαίων Δρ Αρνι Στέφανσον, ανακάλυψε το θάλαμο μάγματος του Thrihnukagigur το 1974.

Αγωνίστηκε για να ανοίξει το χώρο για τους επισκέπτες και πλέον η περιοχή προσφέρεται για πολλές επιστημονικές εργασίες, ενώ οι πρώτοι τουρίστες ξεκίνησαν να συρρέουν από το 2012.

Οπως αναφέρουν οι συντάκτες του CNN που βρέθηκαν εκεί, η περιήγησή στην καρδιά του ηφαιστείου ξεκινά στους πρόποδες της οροσειράς Bláfjöll όπου τελειώνει ο δρόμος. Οι Οδηγοί ξεκινούν από μία καλύβα η οποία κατασκευάζεται κάθε Μάιο με εξαρτήματα που μεταφέρονται με ελικόπτερο και η κατασκευή της απαιτεί εβδομάδες. Τον Σεπτέμβριο, στο τέλος της σεζόν η καμπίνα διαλύεται και πάλι και τίποτα δεν μένει πίσω.

Μέσα από το ηφαίστειο, οι τοίχοι έχουν χάλκινο και γαλάζιο χρώμα, όπως γυαλίζει το πετρέλαιο, ενώ τα τμήματα του σπηλαίου ψήνονται από αέρια πλούσια σε θείο που χαρακτηρίζεται από κίτρινο που «σπάει» από κομμάτια μπλε κοβαλτίου. Αν και ελάχιστα είναι γνωστά για το οικοσύστημα του ηφαιστείου, τα έντονα χρώματα στα βράχια αποδίδονται σε αποικίες μικροοργανισμών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου