Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Eπίπεδα - ρεκόρ στα χρέη των χωρών παγκοσμίως

Πάνω από τα επίπεδα - ρεκόρ του τέλους του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου αναμένεται να κινηθεί το συνολικό δημόσιο χρέος των μεγαλύτερων αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, γεγονός που αυξάνει την πίεση στις κυβερνήσεις καθώς πρέπει να το αναχρηματοδοτούν, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος στις χώρες του ΟΟΣΑ, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία, θα ξεπεράσει το 116% του ΑΕΠ τους, που είναι το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος το 117% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Δεν είναι μόνο το επίπεδο του χρέους υψηλά, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό του λήγει την επόμενη τριετία, με το 30% σχεδόν του μακροπρόθεσμου χρέους να πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί έως το τέλος του 2016, αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του για τον κρατικό δανεισμό.

Αν και ένα τόσο υψηλό επίπεδο αναχρηματοδότησης δεν είναι πρωτοφανές, η μετακύλιση του χρέους θα γίνει πιο πολύπλοκη από τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από την απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού για θέματα διαχείρισης δημόσιου χρέους κ. Χανς Μπλομεστάιν.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αποπληρωμές, οι συνολικές δανειακές ανάγκες των χωρών του ΟΟΣΑ αναμένεται να μειωθούν ελαφρά φέτος στα 10,6 τρις. δολάρια από 10,8 τρις. δολάρια πέρυσι.

Η Ιαπωνία θα είναι ο μεγαλύτερος εκδότης χρέους φέτος, καθώς σχεδιάζει να δανεισθεί ποσά που αντιστοιχούν στο 64,7% του εθνικού προϊόντος της. Ο δανεισμός της Ιαπωνίας θα ανέλθει στο 35% του συνολικού δανεισμού των χωρών του ΟΟΣΑ.

Στα 34 μέλη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνονται κυρίως πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες. Μερικές αναδυόμενες οικονομίες, όπως το Μεξικό και η Τουρκία, είναι μέλη του Οργανισμού, αλλά δεν είναι οι μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία

naftemporiki
 
ΠΗΓΗ thecuriosityofcat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου