Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Στο -2,75% περιόρισε τις εβδομαδιαίες απώλειες ο Γενικός Δείκτης

Της Εφης Γκικοπούλου
Από το capital.gr

Οι επενδυτές αψήφησαν οποιαδήποτε ανησυχία από το μέτωπο της Ουκρανίας, και επιδόθηκαν σε αγορές παρά την αργία του Πάσχα. Ο Γενικός Δείκτης περιόρισε κατά πολύ τις εβδομαδιαίες απώλειες του σε -2,75%, σε δυο μόνο μέρες, ενώ μέχρι και το κλείσμο της Τρίτης έχανε 7,55%.

Σε όρους κεφαλαιοποίησης από τη συνεδρίαση της Τρίτης ο FTSE Large Cap ανέκτησε πάλι σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ από την «χαμένη» κεφαλαιοποίηση του.


Εντυπωσιακό come back για τις μετοχές του ΟΠΑΠ (+8, 51%), της ΔΕΗ (+5,35%) και του ΟΤΕ (+4,08%), που επλήγησαν περισσότερο από το rebalancing στους δείκτες FTSE και MSCI.

Μετοχές όπως Jumbo και ΕΛΠΕ αντέδρασαν από τα χαμηλά έτους που κατέγραψαν στην συνεδρίαση της Τρίτης και έκλεισαν με άνοδο 6,05% και 3,45% αντίστοιχα, ενώ η Jumbo ήταν η 3η σε σειρά μετοχή με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ακόμα ένα θετικό της σημερινής συνεδριάσεις ήταν ότι το ενδιαφέρον διοχετεύτηκε και στον τραπεζικό κλάδο ο οποίος δεν ακολούθησε χτες. Ο τραπεζικός δείκτης αν και υποαπέδωσε έναντι του Γενικού Δείκτη λόγω του αρνητικού προσήμου στην Τρ. Πειραιώς (-2,29%), σημείωσε άνοδο 0,20%, με την ΕΤΕ να κερδίζει 5,72% στα 3,14 ευρώ, ύστερα από 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έχοντας χάσει 24,43% και την Alpha Bank (+0,72%) στα 0,695 ευρώ, ενώ η Τρ. Πειραιώς κινήθηκε σταθεροποιητικά κοντά στα 1,75 ευρώ.

Η Attica Bank και η Eurobank... αναρρώνουν από τις χτεσινές απώλειες τους και κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 4,05% και 1,84% αντίστοιχα.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά της σημερινής έκθεσης της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες, μια μέρα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς.

Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχώρισαν οι μετοχές της ΕΒΖ (+4,00%), του ΦΡΛΚ (+2,3%) , του ΠΛΑΙΣΙΟ (+2,26%), και του ΥΓΕΙΑ (+2,09%).

Στην αγορά παραγώγων, η σειρά Απριλίου για το συμβόλαιο του 25άρη που έληξε στις 14.00, με τιμή εκκαθάρισης 396.67 ενώ η σειρά Μαΐου έκλεισε με premium της τάξης του 0,60% στις 404 μονάδες. Το συμβόλαιο της Eurobank έκλεισε με discount 7,4%.

Ο τζίρος σε υψηλά για την ημέρα επίπεδα, διαμορφώθηκε στα 142,38 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 15,24 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα σε Τρ. Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, Jumbo και ΦΦΓΚΡΠ, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πάνω από το 75% του συνολικού μικτού τζίρου συγκεντρώθηκε στις τράπεζες, σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ΟΤΕ και Jumbo.

Αναλυτές αναφέρουν ότι ο Γενικός Δείκτης πρέπει να κατοχυρώσει τις 1.250 μονάδες για να είμαστε σίγουροι ότι η αγορά εισέρχεται ξανά στο ανοδικό κανάλι, αλλά επισημαίνουν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συνεχίσει να επηρεάζεται από το μέτωπο των αυξήσεων των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΕΤΕ, και την εισαγωγή των νέων μετοχών που αναμένονται στα μέσα με τέλη Μαΐου, όπως η μεταβλητότητα που θα προκαλέσει το rebalancing σε FTSE και MSCI θα ταλαιπωρήσει ακόμα λίγο την αγορά.

Επίσης οποιαδήποτε «έκπληξη» στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει παράγοντα μεταβλητότητας.

Θετική η εμπιστοσύνη χτες ξένων οίκων όπως αυτή της JP Morgan και Μorgan Stanley, που αναβάθμισαν την ελληνική αγορά και συγχρόνως υποβάθμισαν άλλες αναδυόμενες αγορές όπως αυτή της Τουρκίας, με τις προσδοκίες εισροών κεφαλαίων προς την ελληνική αγορά, μιας και το προφίλ των κεφαλαίων που διοχετεύονται και στις δύο αγορές είναι παρόμοιο, ενώ και το επιτόκιο του νέου 5 ετούς ομολόγου που έκανε το ντεμπούτο του σήμερα στην δευτερογενή αγορά, σημείωσε περαιτέρω αποκλιμάκωση στα 4,949%


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου