Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Ουκρανία: Με το όπλο «παρά πόδα» φιλορώσοι και Ουκρανοί

Δεν εγκαταλείπουν τα κτήρια οι καταληψίες - Και οι Ουκρανοί προαναγγέλλουν συνέχεια στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση»Μπορεί η τετραμερής στη Γενεύη, ανάμεσα σε διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την ΕΕ, να επιτρέπει την αισιοδοξία για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, όμως την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται -το αντίθετο, μάλιστα- και οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Χαρακτηριστικά, οι φιλορώσοι καταληψίες στο Ντονέτσκ απέρριψαν τη συμφωνία της Γενεύης, λέγοντας ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα κτήρια που έχουν καταλάβει.


Εκπρόσωπος των διαδηλωτών δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι «παράνομη» και τόνισε ότι οι διαδηλωτές δεν θα φύγουν, μέχρι να παραιτηθεί.

Ο Αλεξάντερ Γκνεζντίλοφ, εκπρόσωπος της αυτο-αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, είπε ότι η ομάδα του δεν θα εγκαταλείψει τα κυβερνητικά κτήρια στην πόλη, μέχρι να εγκαταλείψει η «παράνομη» -όπως τη χαρακτήρισε- κυβέρνηση του Κιέβου το Κοινοβούλιο και την προεδρική κατοικία.

Η συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία στη Γενεύη ορίζει ότι όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα και ότι οι καταληψίες διαδηλωτές θα πρέπει να αδειάσουν κτήρια, πλατείες και δημόσιους χώρους.

Ως αντάλλαγμα, το Κίεβο παρέχει αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες, με εξαίρεση εκείνους που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Την ίδια ώρα, η υπό την ηγεσία του στρατού επιχείρηση που έχει εξαπολύσει η Ουκρανία, προκειμένου να εκδιώξει τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θα συνεχιστεί, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη, όπως δήλωσε σήμερα η υπηρεσία κρατικής ασφαλείας.

"Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται και το πόσο θα συνεχιστεί [ακόμη] εξαρτάται από το πόσο οι τρομοκράτες θα παραμείνουν στη χώρα μας" δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η Μαρίνα Οσταπένκο, εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) της Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου