Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

"Πάτησε" τις 1.230 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Της Έφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Σε θετικό έδαφος "τερμάτισε" τις συναλλαγές της Τετάρτης το Χρηματιστήριο της Αθήνας, παίρνοντας ώθηση από δεικτοβαρείς τίτλους όπως η ΔΕΗ, η ΕΧΑΕ, η ΜΟΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΜΥΤΙΛ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η ΕΕΕ. Η συναλλακτική δραστηριότητα διοχετεύτηκε και σε άλλες μετοχές, σε αντίθεση με την χτεσινή συνεδρίαση όπου η Eurobank μονοπώλησε το ½ του τζίρου.

Πέρα από την διάθεση για τεχνική ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη ύστερα από την χτεσινή πτώση, η σύσταση "overweight" για το Χρηματιστήριο της Αθήνας που ήρθε σήμερα από την JP Morgan, καθώς και δημοσιεύματα από το Reuters και το Interfax προς το τέλος της συνεδρίασης ότι η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ στηρίζει τη γερμανική πρόταση για νέο γύρο συζητήσεων με το Κίεβο, συνέβαλαν θετικά στην άνοδο.


Συγκεκριμένα, η JP Morgan στην 16σέλιδη έκθεσή της με τίτλο «Οι Αμερικανοί επενδυτές εστιάζουν σε Ελλάδα, Μέση Ανατολή, Τουρκία, Πολωνία, Νότια Αφρική... αλλά η Ρωσία μένει εκτός του πεδίου ενδιαφέροντός τους», ο οίκος διατηρεί την σύσταση overweight επικαλούμενος την βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών αλλά και την σημαντική υποεπένδυση των funds στην Ελλάδα έναντι των υπολοίπων αναδυόμενων αγορών, ενώ στις 10 κορυφαίες επιλογές της με σύσταση overweight και τιμή – στόχο τα 2,3 ευρώ, διατηρεί την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης γύρισαν σε θετικό έδαφος μετά τις 12.00, με τις τράπεζες ωστόσο να περιορίζουν τα κέρδη.

Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η μετοχή της ΜΙΓ (+7,19%), και ακολούθησαν ενδεικτικά η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+5,78%) όπου η αγορά χτες δεν άκουσε το θετικό νέο για το νέο σύμμαχο της εταιρείας Taqa που επενδύει στον κλάδο ενέργειας του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η μετοχή της ΔΕΗ (+5,58%), η ΜΟΗ (5,40%), ο ΜΥΤΙΛ (+3,66%), η ΕΥΔΑΠ (+3,67%), ο ΟΠΑΠ (+2,43%) και ο ΟΤΕ (+1,25%), όπου ανακοινώνει αποτελέσματα 1ου τριμήνου αύριο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Στον αντίποδα, κινήθηκε η μετοχή της ΕΥΠΡΟ (-1,69%), ο Τιτάνας (-1,49%), ο ΟΛΠ (-1,48%) και τα ΕΛΠΕ (-1,28%), ενώ η Jumbo παρέμεινε αμετάβλητη στα 11,29 ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε να ακολουθήσει το θετικό κλίμα και έκλεισε με απώλειες 0,48%, εξαιτίας της αδυναμίας της ΕΤΕ (-3,20%), αφού Τρ. Πειραιως και Alpha Bank κινήθηκαν σταθεροποιητικά.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης το ενδιαφέρον μονοπώλησε και σήμερα η μετοχή της Εurobank (+6,67%) όπου πραγματοποίησε το 97% του συνολικού μικτού τζίρου.

Εν τω μεταξύ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ελέγχους αναφορικά με τις ανοικτές πωλήσεις που έγιναν στον τίτλο, προειδοποιώντας τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί στο γεγονός ότι, σύμφωνα με το οικείο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, το χρονοδιάγραμμα της Δημόσιας Προσφοράς χαρακτηρίζεται ως το «αναμενόμενο», δηλαδή δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι οι νέες μετοχές θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται την Παρασκευή.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+3,38%), ενώ και η Βιοχάλκο κατέγραψε κέρδη 1,36%.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 131,86 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 24,53 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως σε Eurobank.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου