Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Επιλεκτικές κινήσεις στον FTSE Large Cap, υπεραπόδοση για τις τράπεζες

Της Έφης Γκικοπούλου 
Aπό το capital.gr

Υπεραπόδοση του τραπεζικού δείκτη με την Eurobank πρωταγωνιστή και εκτόξευση του όγκου συναλλαγών της, στα 21 εκατ. τεμάχια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι επενδυτές αποτίμησαν θετικά την εξέλιξη της επιτυχημένης συνδυασμένης προσφοράς της Eurobank και η μετοχή έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο 17,80% στα 0,483 ευρώ, αντιστοιχώντας σε 55% απόδοση από την τιμή των 0,31 ευρώ, της δημόσιας τοποθέτησης.

Υπενθυμίζεται, ότι βάσει πρόσφατης απόφασης της ΕΧΑΕ, δεν υπάρχει πλέον αναπροσαρμογή της τιμής της μετοχής μετά από ΑΜΚ με ιδιωτική τοποθέτηση.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι κάνουν λόγο για front running στην μετοχή ενόψει εισόδου του τίτλου στον FTSE Large Cap, καθώς και στην επικείμενη αναθεώρηση του MSCI στις 14 του μήνα.

Στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης πρωτοστάτησε η ΕΥΔΑΠ (+6,99%) κλείνοντας στα 9,95 ευρώ και καταγράφοντας νέο υψηλό έτους μια μέρα μετά το "πακέτο" που πραγματοποιήθηκε για το 10% της μετοχής στα 8,10 ευρώ, με πωλητή την Τρ. Πειραιώς και αγοραστή τον Paulson & Co fund. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ κατέγραψε νέο υψηλό, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας η μετοχή κατέγραψε την υψηλότερη απόδοση στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, φτάνοντας το 10,9%.

Την ΕΥΔΑΠ, σε επίπεδο εβδομάδας, ακολούθησε η μετοχή του ΟΛΠ (+7%), του ΟΤΕ (+6,1%), της Τρ. Πειραιώς (+4,8%) και της ΕΧΑΕ (+3,9%).

Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση σε εβδομαδιαίο επίπεδο παρουσίασε η μετοχή της MIG (-4,7%), της ΕΤΕ (-4,4%), ο ΟΠΑΠ (-3,3%), και οι αποχωρούσες από τον 25άρη στις 2 Ιουνίου, Frigoglass και ΣΩΛΚ χάνοντας μέσα στην εβδομάδα, 2,8% και 2,2% αντίστοιχα.

Αντίθετα, η μετοχή της Βιοχάλκο από το τέλος της συνεδρίασης της 28ης Απριλίου όπου και ανακοινώθηκε η εισαγωγή της στον Ftse Large Cap από τις 2 Ιουνίου, κέρδισε εως και 13,59% σε τρεις συνεδριάσεις με τον όγκο συναλλαγών να επανέρχεται σε επίπεδα προ εισαγωγής της εταιρείας στο Euronext στα 118 εκατ. τεμάχια.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, στα 134,75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,44 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες αλλαγές, με την πιο σημαντική αυτή της Αιολικής που αφορούσε το 2,64% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στα 0,85 ευρώ. Το ½ του μικτού συνολικού τζίρου αφορούσε συναλλάγες σε Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και ΕΤΕ.

Στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το ενδιαφέρον έκλεψε πάλι η Eurobank, πραγματοποιώντας  25.602 συμβόλαια, ενώ το discount διευρύνθηκε  περαιτέρω στο 22% από 17% την Τετάρτη, έναντι της υποκείμενης.

Σε τεχνικό επίπεδο, για να επιβεβαιωθεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί πάνω από τις 1.260 μονάδες αρχικά και στη συνέχεια πάνω από τις 1.285 μονάδες, εκτιμούν αναλυτές.

Η πολιτική αβεβαιότητα θεωρείται για την ώρα ο μόνος εγχώριος παράγοντας για να αναστείλει την πορεία του Γενικού Δείκτη να κινηθεί παραπάνω, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, σε συνδυασμό με της ΑΜΚ της ΕΤΕ και των επερχόμενων εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων όπως αυτό της ΔΕΗ, ενώ εισαγόμενος παράγοντας θεωρείται η κλιμάκωση των εντάσεων στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Κατεύθυνση στην αγορά θα δώσουν και τα εταιρικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου, με την αρχή να κάνουν η Frigoglass και ο ΟΤΕ στις 8 του μήνα.

Την Δευτέρα ξεκινάνε και οι συζητήσεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος, στην συνάντηση του Eurogroup των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters, η Ελλάδα θα ζητήσει επισήμως την επιμήκυνση της ωριμότητας των δανείων της από 30 χρόνια τώρα σε 50 χρόνια.

Την επόμενη Τρίτη, σημαντική θα είναι και η δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων ενώ την ίδια μέρα ανοίγει και το βιβλίο της ΕΤΕ, το οποίο αναμένεται να παραμείνει ανοιχτό μέχρι και της 8 του μήνα, ενώ στις 9 Μαΐου η τράπεζα θα ανακοινώσει την τιμή διάθεσης με την οποία θα γίνει η κατανομή των προσφερόμενων μετοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου