Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Χ.Α.: Long- Short σημειώσατε... 1

Της Έφης Γκικοπούλου
Από το capital.gr

Εκπληκτική ανατροπή σημειώθηκε στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης με την αγορά, από flat που ήταν μετά την λήξη παραγώγων, να γεμίζει από αγοραστές και συναλλακτική δραστηριότητα, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.300 μονάδες, στο υψηλό ημέρας, και το τζίρο πάνω από τον μέσο όρο του χρόνου (151 εκατ. ευρώ).

Πρωταγωνιστής στο φινις η Alpha Bank όπου κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη -της τάξης του 4,75%- κλείνοντας στο υψηλό ημέρας των 0,75 ευρώ ενώ ήταν η μεγαλύτερη σε συναλλακτική αξία μετοχή, πραγματοποιώντας 57 εκατ. ευρώ, ήτοι το 27% του συνολικού μικτού τζίρου της αγοράς.
Η ενίσχυση προήλθε από την εισαγωγή της από την αρχή της συνεδρίασης της Δευτέρας στον Stoxx Europe 600 καθώς και από την σημερινή εισαγωγή της στο παγκόσμιο προτεινόμενο χαρτοφυλάκιο της Barclays. Είναι αξιοσημείωτο ότι ήταν η μόνη αλλαγή που πραγματοποίησε ο βρετανικός οίκος, ορίζοντας την Alpha Bank ως «value stock» για την ηπειρωτική Ευρώπη.

Η Eurobank (+4,56%) απεγκλωβίστηκε μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης ομολόγου της και προσπέρασε τα 0,40 ευρώ, κλείνοντας επίσης στο υψηλό ημέρας ενώ ο ΟΠΑΠ (+4,44%) το προσέγγισε κλείνοντας στο 13,63 ευρώ.

Η κινεζική μετοχική "απόβαση" ήταν εμφανής από την αρχή της συνεδρίασης με τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (+4,44%), της Lamda Development  (+2,29%) και εμμέσως για ευνόητους λόγους (Fosun) της Folli Folie (+4,56%).

Πίσω έμειναν οι μετοχές της ΙΝΛΟΤ (-2,36%), της ΜΙΓ (-2,27%) και της ΕΤΕ (-0,70%). Η Τρ. Πειραιώς έκλεισε στο χτεσινό επίπεδο των 1,80 ευρώ ενώ για κάποια στιγμή έφτανε να χάνει εως και 3,33%.

Από την μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχώρισε για άλλη μια φορά ο ΟΛΘ συνεχίζοντας το σερί των υψηλών και κλείνοντας στα 29,12 ευρώ.
Βέβαια η αγορά μπορεί να είχε το «bias» και την υπερβολή  λόγω της τετραπλής λήξης των παραγώγων αλλά σίγουρα έδειξε την προδιάθεση να κινηθεί παραπάνω από την επόμενη εβδομάδα.
Παραμερίζοντας για λίγο τη σημερινή ημέρα, σε εβδομαδιαίο επίπεδο η αίσθηση που έδινε η αγορά από θέμα  επενδυτικής διάθεσης και κρίνοντας από τις μικρές ημερήσιες διακυμάνσεις και την προσγείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, οι επενδυτές φάνηκαν να μην θέλουν ακόμα να τοποθετηθούν ορμητικά στην αγορά αλλά ούτε και να ρευστοποιήσουν θέσεις, κρατώντας τα κεκτημένα.

Η πιο «συγκινητική» συνεδρίαση (πέραν της σημερινής) μπορεί να θεωρηθεί αυτή της Πέμπτης όπου ο Γενικός Δείκτης προσπέρασε την βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 1.280 μονάδων, σε ένα κλίμα γενικότερης εφορίας στις αγορές μετά την διήμερη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη το βράδυ, ότι η Τράπεζα εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Federal Reserve δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της.
Ο επόμενος καταλύτης που ίσως ξεκινήσει να προεξοφλεί η αγορά μπορεί να έρθει από την Moody΄s με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας την 1η Αυγούστου, καθώς χτες  ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 0,4% για φέτος από 0% προηγουμένως επικαλούμενος την άνοδο του τουριστικού κλάδου, την αυξημένη απορρόφηση κοινοτικών πόρων και την επανεκκίνηση μεγάλων οδικών έργων.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, η μετοχή της Lamda Development διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην ΑΜΚ 150 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών. Ο παλιός μέτοχος δικαιούται για κάθε μία παλιά μετοχή να αγοράσει 0,794691552779231 νέες στην τιμή των 4,25 ευρώ. Η περίοδος άσκησης ξεκινά στις 27 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 11 Ιουλίου, ενώ το δικαίωμα θα διαπραγματεύεται μέχρι της 7 Ιουλίου, για όποιον θέλει να κάνει συναλλαγές σε αυτό.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε υψηλότερα του μέσου όρου του χρόνου στα 197,05 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 21,87 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές με την πιο σημαντική εκ αυτών πάλι της Lamda Development που αφορούσε το 5,75% του μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή των 4,85 ευρώ που ήταν και το χτεσινό placement των ίδιων μετοχών.
Ήπιος όγκος συναλλαγών στα παράγωγα όπου ξεχώρισε το ΣΜΕ της Alpha Bank λήξης Σεπτεμβρίου με 6.183 συμβόλαια, κλείνοντας με 1,63% discount έναντι της υποκείμενης.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου