Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Λωρίδα της Γάζας: Νέα Νάκμπα, 66 χρόνια μετά

Λωρίδα της Γάζας: Νέα Νάκμπα, 66 χρόνια μετά
Τραγικές στιγμές, ανάλογες με αυτές που είχαν ζήσει οι πρόγονοί τους και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εν ζωή ομοεθνείς τους, βιώνουν τα τελευταία 24ωρα δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι.
Το μένος με το οποίο σφυροκοπούν οι ισραηλινές δυνάμεις τη Γάζα, επικαλούμενες την ανάγκη εξόντωσης της Χαμάς την ώρα που στοχεύουν σε αμάχους, δεν αφήνει ιδιαίτερες επιλογές στον παλαιστινιακό λαό.
Εξήντα έξι χρόνια μετά τη Νάκμπα, την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τις πόλεις, τα χωριά και τα σπίτια τους στα εδάφη που σήμερα απλώνεται το Ισραήλ, ολόκληρες οικογένειες μαζεύουν τα υπάρχοντά τους και οδεύουν προς τα καταφύγια ελπίζοντας, μάταια είναι η αλήθεια, ότι η ανθρωπιστική συνείδηση θα επικρατήσει του παραλογισμού.

Με την εκεχειρία να διακόπτεται για κάποιες ώρες το πρωί της Κυριακής και τους Ισραηλινούς να ξεκινούν εκ νέου τις επιχειρήσεις, ως αντίποινα για τις διαδοχικές επιθέσεις με ρουκέτες που δέχθηκαν από τη Χαμάς, οι ειδήσεις για ανθρώπινες απώλειες ξαναβρίσκουν «θέση» στα μέσα ενημέρωσης.
Λίγη ώρα μετά την επανέναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, τρεις Παλαιστίνιοι πλήρωσαν με τη ζωή τους την ατυχή συγκυρία να ζουν στη Γάζα.
Η Χαμάς συμφώνησε για 24ωρη εκεχειρία
Στην κήρυξη 24ωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας συμφώνησαν οι μαχητές της Χαμάς, εντούτοις αναμένεται και η αντίδραση του Ισραήλ,. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης, Σάμι Αμπού Ζούχρι «σε απάντηση στην παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του λαού μας και τη συγκυρία του Ιντ (σ.σ το Ιντ αλ Φιτρ σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού), συμφωνήθηκε μεταξύ των ομάδων αντίστασης να υιοθετηθεί μία 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα, Κυριακή, στις 14:00 (σ.σ. και ώρα Ελλάδος).

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου