Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Δείτε λεπτό προς λεπτό τι γράφει ο ξένος Τύπος για το Eurogroup

Σκληροί παίκτες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αδύναμη η ελληνική δομή της οικονομίας, λέει το αμερικανικό δίκτυο και κάνει λόγο για «θανατηφόρα» μάχη με τους πιστωτές - Τι γράφουν Telegraph, Washington Times, Business Insider και Financial Times
Άμεσα είναι τα αντανακλαστικά του διεθνούς Τύπου και λίγα λεπτά από την έναρξη των συνομιλιών στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup, κάνουν λόγο για ελπίδες που χάνονται σχετικά με μία πιθανή σημερινή συμφωνία.


Ενδεικτικό της κρισιμότητας της σημερινής μεγάλης μάχης είναι το δημοσίευμα του αμερικανικού CNN, το οποίο παραλληλίζει το ελληνικό ζήτημα με την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «House Of Cards». Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμφωνία, ενώ η Ευρώπη παίζει σκληρό παιχνίδι.

«Το House Of Cards είναι μια μεταφορά για την Ελλάδα και το ζωτικό της ρόλο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Απ'έξω η δομή μοιάζει συμπαγής, ενιαία, ολοκληρωμένη. Αλλά να κοιτάξεις στο εσωτερικό, εκεί φαίνεται η αδυναμία. Αν κάνεις μία λάθος κίνηση τότε και το όλο πράγμα καταρρέει», λέει η Νίνα Ντος Σάντος του αμερικανικού δικτύου. Η Ντος Σάντος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία «θανατηφόρα» μάχη με τους πιστωτές της, επισημαίνοντας: «Όπως θα έλεγε ο Κέβιν Σπέισι “οι φίλοι γίνονται οι χειρότεροι εχθροί”».



Μάλιστα, εξηγεί ότι μέχρι να υπάρξει μία συμφωνία «αρκετά χαρτιά μπορεί να ταράξουν τη δομή της οικονομίας» και διερωτάται ποιος μπορεί να έχει το χαρτί που κερδίζει… ενώ οι υπόλοιπες χώρες, όπως διευκρινίζει η Ντος Σάντος, ενδέχεται να είναι ικανές να ξεσκεπάσουν την μπλόφα της Ελλάδας.



Ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος είναι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που θα μπορούσε να υποδυθεί τον σκληρό και φιλόδοξο Φράντις Άντεργουντ…

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο βρετανικός Telegraph οι ελπίδες για μία ελληνική συμφωνία εξανεμίζονται καθώς η κρίσιμη συνομιλία έχει ξεκινήσει.



Η βρετανική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση διερωτάται, μάλιστα, αν πρόκειται να δούμε μία μάχη ανάμεσα σε Δαβίδ και Γολιάθ σήμερα.

Όσο για την μικρή καθυστέρηση στην έναρξη των συνομιλιών και την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το βρετανικό έντυπο αναφέρει: «Το Eurogroup ξεκίνησε πριν την κεντρική ατραξιόν, τον Γιάνη Βαρουφάκη».

Ενώ, αργότερα, με χιουμοριστική διάθεση, ο Telegraph γράφει: «Πανικός σε όλους. Ο Γιάνης βρίσκεται στο κτίριο».



Την ίδια ώρα, οι Washington Times αναφέρουν πως δεν υπάρχουν πολλές προσδοκίες για μία συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, παρά το γεγονός ότι η 28η Φεβρουαρίου πλησιάζει όποτε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Το αμερικανικό έντυπο στην ιστοσελίδα του μεταφέρει και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την άφιξή του, ο οποίος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για μία πιθανή συμφωνία σήμερα στις Βρυξέλλες.



Παράλληλα, το Business Insider με τίτλο του «Η Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης και χωρίς συμβιβασμό», τονίζει ότι η σημερινή κρίσιμη συνάντηση θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα, ο συντάκτης προβλέπει πως μία πιθανή αποτυχία ενδέχεται να οδηγήσει σε κρίση το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και το τραπεζικό της σύστημα.



Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Economist που αναφέρει για τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «αν ένας αθλητής επιμένει να τρέχει προς τα πίσω, ακόμα και ο πιο υπομονετικός προπονητής δε μπορεί να τον βοηθήσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Financial Times που με τίτλο τους μεταφέρουν το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες.



«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι απαισιόδοξοι για μία συμφωνία για την Ελλάδα», γράφει η οικονομική εφημερίδα που εξηγεί ότι η σημερινή συνάντηση έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αξιωματούχους της Ευρωζώνης ως «make-or-break», θέλοντας να επισημάνουν την κρισιμότητα του Eurogroup όπου δύο επιλογές υπάρχουν: αυτή της απόλυτης αποτυχίας ή της απόλυτης επιτυχίας.

Από την άλλη, οι New York Times αποτυπώνουν την αβεβαιότητα για τη σημερινή «αναμέτρηση», γράφοντας: «Η συμφωνία μοιάζει απατηλή».

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως το σημερινό Eurogroup σηματοδοτεί το πόσο δύσκολο θα αποδειχθεί να βρεθεί λύση στην τελευταία οικονομική κρίση της Ελλάδας.

«Το ευρωπαϊκό τμήμα του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας πρόκειται να λήξει στο τέλος του μήνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να μην καταφέρει να αποπληρώσει τις δόσεις και να γίνει το πρώτο μέλος της Ευρωζώνης που να φύγει», γράφουν οι New York Times, επισημαίνοντας την αποτυχία της προηγούμενης έκτακτης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών.



Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει πως κανένας από τους υπουργούς που προσήλθαν σήμερα στις Βρυξέλλες δεν ήταν αισιόδοξοι  για μία οριστική συμφωνία κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup, ενώ κάνει λόγο για την πιθανότητα μίας τρίτης συνάντησης την ερχόμενη Παρασκευή.

Ανάλογη απαισιοδοξία εκφράζει και το βρετανικό δίκτυο BBC, το οποίο στην επίσημη ιστοσελίδα του γράφει για τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων και την ελάχιστη πιθανότητα συμφωνίας ανάμεσα στους υπουργούς των Οικονομικών της ΕΕ.

Μάλιστα, υπενθυμίζει το BBC ότι το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης λήγει στα τέλη του μήνα και αναφέρει το χειρότερο σενάριο, το οποίο θα μπορούσε να είναι να μην υπάρξει επέκταση του προγράμματος και κανένα νέο πρόγραμμα να το αντικαταστήσει. Αυτό, εξηγεί το δίκτυο, θα μπορούσε να οδηγήσει «σε περαιτέρω πιστωτική κρίση και να πετάξει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη. Μπρρρ. Τρομακτική σκέψη».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου