Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ολοι εναντίον Lufthansa: «Πώς άφησε τον Λούμπιτς να πετάει;»

Μετά τις αποκαλύψεις για την ψυχική κατάσταση του συγκυβερνήτη τα σημερινά ρεπορτάζ στον ξένο Τύπο θέτουν ερωτήματα-«φωτιά»
Στο στόχαστρο των γερμανικών ΜΜΕ βρίσκεται η Lufthansa μετά την αποκάλυψη ότι ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και, παρά το γεγονός ότι είχε διακόψει την εκπαίδευσή του στην εταιρεία επί δέκα μήνες, η εταιρεία που ήξερε ή όφειλε να ξέρει για τον ασταθή ψυχικό κόσμο του Αντρέας Λούμπιτς έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα.
"Η Lufthansa σε κατάσταση σοκ", γράφει σε άρθρο του δημοσιογράφος της "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ενώ διερωτάται γιατί η γερμανική εταιρεία δεν κατάλαβε νωρίτερα πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκυβερνήτη. «Ένας άνθρωπος με τάσεις αυτοκτονίας δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος» επισημαίνει η "FAZ" εγκαλώντας την εταιρεία και για το γεγονός ότι, μετά την αποχώρηση του πιλότου από το cockpit, ο συγκυβερνήτης έμεινε ολομόναχος στο πιλοτήριο. Λίγες ώρες αργότερα, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αλλάζει τους κανόνες ασφαλείας ακολουθώντας τα αμερικανικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία στο πιλοτήριο πρέπει πάντα να βρίσκονται δύο άτομα και ποτέ ένα.

Για την εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung", η αεροπορική εταιρεία θα έπρεπε να προβληματιστεί έντονα για το γεγονός ότι ο Αντρέας είχε διακόψει σχεδόν για δέκα μήνες την εκπαίδευσή του στη Lufthansa καθώς έπαθε είτε "burnout" - κατέρρευσε δηλαδή μετά από έντονη ψυχολογική πίεση - είτε έπασχε από κατάθλιψη ."Πώς είναι δυνατόν γνωστοί του συγκυβερνήτη, όπως η καλύτερή του φίλη Πάολα, να είναι ενήμεροι για τη μάχη που έδινε ο Λούμπιτς για να αντιμετωπίσει την καταθλιπτική συμπεριφορά του; Η εταιρεία θα έπρεπε να διερευνήσει περαιτέρω τον ψυχολογικό κόσμο του Λούμπιτς. Όταν η ηγεσία της Luftansa απάντησε στους δημοσιογράφους ότι δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε την ψυχολογική κατάσταση στη οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα ο συγκυβερνήτης, άφησε ακάλυπτα τα νώτα της σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ .

Την ίδια ώρα, επικαλούμενα δηλώσεις Γερμανών πιλότων, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν οι κυβερνήτες να είναι αυτοί που τεστάρουν την ψυχολογική κατάσταση του συγκυβερνήτη τους και όχι ειδική επιτροπή των αεροπορικών εταιρειών.

Η εισαγγελία της Μασσαλίας ανακοίνωσε χτες ότι, ο συγκυβερνήτης έριξε ηθελημένα το αεροσκάφος και με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε από το πρώτο μαύρο κουτί του Airbus, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο 28χρονος συγκυβερνήτης είχε εύθραυστο ψυχικό κόσμο. "Οι λακωνικές απαντήσεις που έδινε ο Αντρέας Λούμπιτς στον πύργο ελέγχου κατά την διάρκεια της πτήσης πρόδιδαν τις προθέσεις του ότι, δηλαδή, είχε ένα σχέδιο στο μυαλό του και δεν ήθελε να αποκαλύψει...".

Το περιοδικό "Stern" ήταν αυτό που πρώτο αποκάλυψε επικαλούμενο εμπιστευτικές πληροφορίες της Lufthansa ότι, η γερμανική εταιρεία ήταν ενήμερη για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Αντρέας,

Χτες, η εταιρεία " Germanwings" και η μητρική της, Lufthansa, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την πτώση της μοιραίας πτήσης του Airbus A320 σπεύδοντας να διαβεβαιώσουν ότι, ο Λούμπιτς ο οποίος οδήγησε ηθελημένα στο θάνατο 149 επιβαίνοντες , ήταν 100 % ικανός να κάνει την δουλειά του. Ο επικεφαλής της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ επεσήμανε πως ο συγκυβερνήτης ήταν απολύτως κατάλληλος και καταρτισμένος για πτήσεις. "Η απόδοσή του ήταν εξαιρετική και δεν επιδεχόταν ουδεμία κριτική. Σε μια εταιρεία όπως η δική μας, όλο το προσωπικό είναι απολύτως ελεγμένο. Τα κριτήρια επιλογής και ασφάλειας που τηρούμε είναι τα υψηλότερα που υπάρχουν. Είμαστε σοκαρισμένοι, περισσότερο από τον κόσμο που έμαθε την είδηση". Ο επικεφαλής της Lufthansa έσπευσε επίσης να τονίσει πως ο Λούμπιτς είχε περάσει με απόλυτη επιτυχία όλα τα ψυχομετρικά τεστ στα οποία είχε υποβληθεί , όπως προβλέπεται από τη διαδικασία πριν και μετά την εκπαίδευσή του στην εταιρεία. Εν συνεχεία, ο Αντρέας Λούμπιτς υποβαλλόταν τακτικά σε ιατρικά τεστ - όχι όμως σε ψυχομετρικά τεστ- τα οποία είχε περάσει με επιτυχία. Ο πιλότος ήταν αυτός που τέσταρε την ψυχική του υγεία...

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου