Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Bild: Θυμός της Μέρκελ για τα εξοπλιστικά του Τσίπρα

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει εκφράσει την οργή της σε κυβερνητικά στελέχη για τις νέες επενδύσεις της Ελλάδας στον στρατιωτικό τομέα
Η Μέρκελ είναι θυμωμένη με τον Τσίπρα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα "Bild" αναφερόμενη στα εξοπλιστικά deals της Ελλάδας με ΗΠΑ και Ρωσία. «Η Γερμανίδα καγκελάριος», επισημαίνει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, «είναι νευριασμένη με τον Έλληνα πρωθυπουργό αναφορικά με τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά με τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον».


Όπως αναφέρει η εφημερίδα: «Η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, κάνει δουλειές με δύο χώρες: τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη εκφράσει την οργή της στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού για τις νέες επενδύσεις της Ελλάδας στον στρατιωτικό τομέα».  

Από την πλευρά του το γερμανικό περιοδικό Focus γράφει σήμερα ότι ο Βαρουφάκης εξάντλησε την υπομονή του ΔΝΤ και επισημαίνει ότι η έντονη δυσφορία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την στάση των Αθηνών απέναντι στις υποχρεώσεις της αποτυπώνει το αρνητικό κλίμα στο ΔΝΤ και γενικότερα στους θεσμούς. «Δείχνει ότι, το ΔΝΤ έχει φθάσει στα όρια του και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα εάν δεν τηρηθούν αυτά τα για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό. «Σύγκρουση σε συνεδρίαση του ΔΝΤ: Ο Βαρουφάκης αρνείται συμφωνία για το ελληνικό χρέος», σχολιάζει το "Focus" τονίζοντας ότι η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ξεκαθάρισε στην Ελλάδα πως  τα χρήματα πρέπει να δοθούν.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα των FT ότι η Ελλάδα ζήτησε ανεπίσημα από το Ταμείο μετάθεση της καταβολής των δόσεων, το Focus δηλώνει ότι,  η Λαγκάρντ έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εγκρίνει μία παράταση που πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα στο Ταμείο."Μία μετάθεση της αποπληρωμής των δόσεων από την Ελλάδα δεν είναι μία ενδεδειγμένη κίνηση", σημείωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον. Τόνισε επίσης πως, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δεν έχει δώσει το πράσινο φως για μετάθεση πληρωμών τα τελευταία 30 χρόνια . Το Ταμείο δεν έχει εγκρίνει ποτέ παράταση για μία ανεπτυγμένη χώρα", πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

"Η επικεφαλής του ΔΝΤ,  Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν σαφής απέναντι στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών λέγοντάς του ότι δεν συμφωνεί με την μετάθεση καταβολής των δόσεων. Από την πλευρά του, αναφέρει το "Focus", "o Έλληνας υπουργός Οικονομικών , Γ. Βαρουφάκης, υποστήριξε, μεταξύ άλλων,  στην ομιλία του στο ινστιτούτο "Brookings" ότι,  η Αθήνα θέλει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ" κι ότι είναι έτοιμη για δύσκολες πολιτικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα, πέταξε το μπαλάκι στους Ευρωπαίους καλώντας τους να αποδείξουν ότι δεν επιθυμούν απλώς να φιμώσουν την ενοχλητική ελληνική κυβέρνηση. "Αυτή ακριβώς η παταγώδης αποτυχία είναι που προκαλεί και την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν είναι εύκολο να παραδεχτούν οι Ευρωπαίοι ότι πρέπει να αλλάξουν συνολικά την οπτική τους ως προς την αντιμετώπιση του χρέους", υποστήριξε ο Βαρουφάκης.

Όπως αναφέρει η "Bild", η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, επισήμανε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες του αμυντικού προϋπολογισμού της Ελλάδας.

"Και οι δύο, Μέρκελ και Τσίπρας, συμφώνησαν ότι το κόστος των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί στο μέλλον, καθώς είναι πιο σημαντικό το θέμα των κοινωνικών δαπανών" αναφέρει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας.

Και προσθέτει: "Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βερολίνου αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν Μέρκελ - Τσίπρας στη γερμανική πρωτεύουσα. Και, μόνο λίγες εβδομάδες αργότερα, ανακοινώθηκε από την Αθήνα ότι η Ελλάδα θα απελευθερώσει το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για αμερικανικά αεροσκάφη τύπου Lockheed P-3".

Την περασμένη Τετάρτη, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διαπραγματεύτηκε στη Μόσχα την αγορά των νέων αμυντικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-300. "Εμείς οι ίδιοι θα περιορίσουμε την ανταλλαγή των πυραύλων" δήλωσε στη συνέχεια ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Ria Novosti".

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), υπεύθυνο σε θέματα εξωτερικών πολιτικής, Κάρλ Γκέοργκ Βέλμαν, δήλωσε στη γερμανική Bild: "Αυτή είναι μία σκηνή  τρελοκομείου... Προφανώς, η Αθήνα θέλει να ασκήσει πιέσεις ".

Ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU), ειδικός σε στρατιωτικά θέματα, Φλόριαν Χαν, δήλωσε στη "Bild": "Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης θυμίζουν περισσότερο ρώσικη ρουλέτα, παρά μία σοβαρή μεταρρύθμιση. Αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί. Εάν η Αθήνα συνεχίσει έτσι, βλέπω δύσκολη την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ".

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου