Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Τραγικό ναυάγιο με νεκρούς πρόσφυγες στη Ρόδο - Βίντεο σοκ! Το ιστιοφόρο που επέβαιναν τσακίστηκε στα βράχια λίγα μέτρα από την ακτή

Συγκλονίζει το βίντεο με την προσπάθειά διάσωσής τους από Λιμενικούς και ντόπιους - Ένα παιδί, μια γυναίκα και ένας άντρας δεν τα κατάφεραν - Τρεις γυναίκες και δύο παιδιά παραμένουν στο νοσοκομείο - Τι λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Ρόδου.
Συναγερμός σήμανε στις λιμενικές αρχές της Ρόδου, όταν λίγη ώρα μετά τις εννέα το πρωί ιστιοφόρο με παράνομους μετανάστες τσακίστηκε στα βράχια της ακτής Ζέφυρος, μπροστά ακριβώς από το κτήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ολοι τους βούτηξαν στη θάλασσα για να σωθούν. Τρεις μετανάστες προσπαθώντας να βγουν στην ακτή δεν τα κατάφεραν κι έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πρόκειται για έναν άντρα, μία γυναίκα κι ένα μικρό παιδί. Τα συνεργεία του ΕΚΑΒ που έφτασαν άμεσα στο σημείο έκαναν ανάνηψη και στους τρεις, όμως, δυστυχώς ήταν πολύ αργά...
Με βάση το λιμενικό οι μετανάστες είναι τουλάχιστον 90. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες στο σύνολό τους προέρχονται από την Αιθιοπία και την Ερυθραία. Ανάμεσά τους υπάρχουν κι αρκετά μικρά παιδιά. Η επιχείρηση διάσωσης, έχει ολοκληρωθεί, ενώ με βάση το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), συνολικά 25 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες. Εξ αυτών κρίθηκε ότι πρέπει να νοσηλευτούν τρεις γυναίκες και δύο παιδιά με υποθερμία. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στα κτήρια των Λιμενικού και Αστυνομίας Ρόδου μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες. Φορείς του δήμου και πολίτες έσπευσαν για βοήθεια, δίνοντας στους μετανάστες τροφή, ρούχα και κουβέρτες.

Σε δηλώσεις του στο protothema.gr, ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος έκανε λόγο για μία πραγματική τραγωδία, τονίζοντας, ωστόσο, πως «το θέμα δεν είναι τωρινό. Πρέπει να ελέγχονται τα σύνορα. Τι θα γινόταν εάν δεν ήταν μετανάστες, αλλά Τούρκοι κομάντος; Αυτό το σαπιοκάραβο που βυθίστηκε από την πλησιέστερη διαδρομή από τα απέναντι τουρκικά παράλια διέσχισε τουλάχιστον δύο και τρεις ώρες στη θάλασσα. Δεν υπάρχει Λιμενικό, δεν υπάρχει Πολεμικό Ναυτικό. Εχουμε τρομερές ελλείψεις. Τα λιμεναρχεία μας δεν έχουν καν σκάφη. Το Λιμεναρχείο Ρόδου έχει ένα σκάφος για να περιφρουρεί κι έχει κι άλλα νησιά πέρα από τη Ρόδο που πρέπει να καλύπτει με περιπολίες».

«Σήμερα είχαμε αυτό το φαινόμενο. Αύριο αυτό θα ξαναγίνει σε κάποιο άλλο νησί. Το θέμα είναι μέχρι πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Αλλο το ανθρωπιστικό θέμα κι άλλο τα εθνικά κι ευρωπαϊκά σύνορα. Δε μπορεί να υπάρχει ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών χωρίς δομές. Προκύπτουν θέματα ασφάλειας, υγείας και κοινωνικής συνοχής», τόνισε ακόμη ο κ. Χατζηδιάκος, προσθέτοντας πως «έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι μέσα στους τελευταίους μήνες το φαινόμενο έχει ενταθεί και η αύξηση είναι αλματώδης. Οταν είχαμε 1.000 στο τρίμηνο, τώρα έχουμε 4.000 στα σύνορα των Δωδεκανήσων».

«Αφού γίνει η πρώτη καταγραφή, που αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις ημέρες, οι λιμενικές κι αστυνομικές αρχές θα προωθήσουν τους μετανάστες σε αρμόδιες υπηρεσίες στο λεκανοπέδιο Αττικής. Το πρόβλημα είναι άλλο. Φυσικά, και θα τους δώσεις τροφή και στέγη και θα τους βοηθήσεις. Το θέμα είναι τι γίνεται πριν ή μετά. Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση, προτού θρηνήσουμε κι άλλα θύματα».

Σημειώνεται, τέλος, ότι υπάρχει πληροφορία, η οποία εξετάζεται από τις Αρχές, βάσει της οποίας υπήρχε σκάφος που οδηγούσε το πλοιάριο στην ακτή. Μόλις το πλοιάριο άρχισε να βυθίζεται εγκατέλειψε τους μετανάστες στην τύχη τους, κατευθυνόμενο προς τις ακτές της Τουρκίας.


Δείτε βίντεο-σοκ από τη στιγμή της τραγωδίας: 
Στο παραπάνω βίντεο φαίνεται το ιστιοφόρο ακυβέρνητο λίγες στιγμές πριν προσκρούσει στα βράχια
Το ιστιοφόρο προσκρούει στα βράχια και παίρνει κλίση

Το πλοίο βυθίζεται και οι μετανάστες προσπαθούν να σωθούν

Συγκλονίζει το βίντεο με την προσπάθειά διάσωσης των μεταναστών από λιμενικούς και ντόπιους

Η επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα, για περιστατικό προσάραξης Ι/Φ ξύλινου σκάφους, με επιβαίνοντες παράνομα εισελθόντες αλλοδαπούς, στη θαλάσσια περιοχή “ΖΕΦΥΡΟΣ” ν. Ρόδου.

Υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, στην περιοχή έσπευσαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΥΜΑ της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ιδιωτικά Α/Κ σκάφη προς παροχή συνδρομής, τα οποία εντόπισαν το ανωτέρω Ι/Φ σκάφος κατεστραμμένο και ικανό αριθμό ανθρώπων στη θάλασσα. Άμεσα, ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης με τη συμμετοχή των προαναφερόμενων επιχειρησιακών μέσων.

Σαράντα εννέα (49) αλλοδαποί παρελήφθησαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, δεκατέσσερις (14) παραμένουν στη Λιμενική Αρχή Ρόδου, ενώ περίπου τριάντα (30) περισυνελέγησαν με ασφάλεια και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ρόδου. Δυστυχώς τέλος, τρεις (03) σοροί (παιδί, γυναίκα, άνδρας) εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από τη θάλασσια περιοχή του συμβάντος.

Οι έρευνες συνεχίζονται από ελικόπτερο ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΥΜΑ της Πολεμικής Αεροπορίας και από ιδιώτη δύτη, ο οποίος διενεργεί έρευνα στο σημείο του ναυαγίου.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. Εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.
















 













































Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν τι ακριβώς συνέβη, καθώς οι πρώτες, τραβηγμένες περίπου στις 10 το πρωί, δείχνουν το πλοίο φορτωμένο να προσπαθεί να προσεγγίσει την ακτή. Μια ώρα αργότερα, φωτογραφία από το ίδιο σημείο δείχνει ότι το πλοίο έχει «εξαφανιστεί» από το σημείο!





ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου