Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Το ελληνικό μήνυμα

Του Ν. Λυγερού
Το ελληνικό μήνυμα για τις νέες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους. Δεν διαπραγματευόμαστε την έξοδο ή την παραμονή. Θέλουμε να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αν παλεύουμε για κάτι, είναι με αυτή τη βάση. Οι προτάσεις μας είναι μια τροποποίηση των λεγόμενων προτάσεων. Δηλαδή δεν ερχόμαστε να διαπραγματευτούμε ένα νέο κείμενο που δεν έχει καμία σχέση με την όλη συζήτηση. Σίγουρα θα υπάρξουν σημεία τριβής, αλλά γι’ αυτό γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να αποτρέψουμε την εύρεση μιας λύσης που αποσκοπεί στην έξοδο από την Ευρωζώνη, κάνοντας μια τροποποίηση με βάση τη Συνθήκη του Maastrich, διότι ήδη μιλούν μερικοί κύκλοι που θεωρούν ότι πρέπει να εισακουστεί η θέληση των Ελλήνων, για μια τροποποίηση με βάση τα άρθρα 108 και 109. Διότι θεσμικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να φύγει θεσμικά κάποιος από την Ευρωζώνη και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα είναι να μην δημιουργηθεί η ανάγκη να γίνει τώρα μια εξαίρεση που θα γίνει αποδεκτή, για να λυθεί ομαλά το πρόβλημα και η Ελλάδα να μείνει στο έλεος του Θεού επειδή παρεξηγήθηκε η θέληση των Ελλήνων. Κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί, όχι μόνο στις δηλώσεις μας, αλλά και στις πράξεις μας για να ξεκαθαριστεί το όλο πλαίσιο για να μην παρεκτραπεί το θέμα. Η όλη συζήτηση γίνεται για να παραμείνουμε στη θέση μας, διότι οι προτάσεις μας έχουν βέβαια αυτό το πεδίο δράσης και κανένα άλλο.


Αναδίπλωση του Ελληνισμού
Του Ν. Λυγερού

Τώρα πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά και ολιστικά, γιατί πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Η δήλωση των αρχηγών των κομμάτων μας είναι σημαντική, γιατί δείχνει το σωστό πλαίσιο, αφού πρόκειται για μια κίνηση ενωτική σε μια απαίτηση εθνική. Στην συνέχεια πρέπει να είμαστε συνεπείς και στις πράξεις μας. Δεν είμαστε πια στο πλαίσιο των συζητήσεων, πρέπει να πάρουμε σωστές αποφάσεις με ορθολογικό τρόπο. Και αυτός πρέπει να είναι στρατηγικός. Η κομματική προσέγγιση έχει φτάσει στα όρια της και πρέπει επιτέλους να δούμε το εθνικό θέμα που απασχολεί όλους τους Έλληνες. Πιεζόμαστε οικονομικά και τώρα οι καθυστερήσεις προκαλούν βάσανο στους πιο φτωχούς από τους δικούς μας. Έτσι πρέπει να λύσουμε ένα τριπλό πρόβλημα. Το πρώτο σκέλος είναι να βοηθήσουμε τους δικούς μας. Το δεύτερο, να πείσουμε επί του πρακτέου ότι θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη για να διευκρινίσουμε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Και το τρίτο είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα αντικειμενικά μας και συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως είναι οι δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική ΑΟΖ, για να έχουμε ανθεκτικά επιχειρήματα που είναι ικανά ν’ αλλάξουν τα δεδομένα της ανάλυσης. Πρέπει να τα έχουμε όλα αυτά στο μυαλό μας για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα μας. Οι δυσκολίες δεν μας βάζουν κάτω. Είμαστε του Ελληνισμού και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, γιατί δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα όσο δύσκολος κι αν είναι.

Άπειρες αντοχές
Του Ν. Λυγερού

Με τα νέα δεδομένα που μας κατακλύζουν, πρέπει πραγματικά να έχουμε άπειρες αντοχές. Κάθε φορά τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος, αλλά αντέχουμε διότι είμαστε Έλληνες και δεν τα παρατάμε τόσο εύκολα. Δεν χρειαζόμαστε μόνο οικονομικές προσεγγίσεις για αυτό το εθνικό θέμα. Τα οικονομικά προβλήματα λύνονται στρατηγικά κι όχι μόνο οικονομικά. Πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση που σκέφτεται όχι κομματικά βέβαια, αλλά εθνικά και ταυτόχρονα να λειτουργεί και στρατηγικά. Διότι μια πολιτική που δεν υποστηρίζεται από στρατηγική δεν έχει μέλλον. Το πρόβλημα πρέπει, επίσης, να επιλυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συμφωνία που πρέπει να βρεθεί θα πρέπει να είναι ανθεκτική και σε βάθος χρόνου. Οι τοπικές και προσωρινές λύσεις δεν αντέχουν τις πιέσεις του χρόνου. Κι εμείς είμαστε ένας λαός του χρόνου που πάντα υπολογίζει τη συνέχεια, γιατί προσέχουμε και τους επόμενους κι όχι μόνο τον εαυτό μας. Δεν ερχόμαστε σε ρήξη μόνο για να φανεί. Πρέπει να είμαστε ανθεκτικοί, γιατί δεν είμαστε προσωρινοί, ούτε περαστικοί. Ο λαός μας έχει ζήσει και χειρότερα και τα ξεπέρασε, γιατί χρησιμοποιήσαμε τη στρατηγική μας νοημοσύνη. Είμαστε εδώ και χιλιάδες χρόνια, περάσαμε αιώνες κατοχής κι όμως είμαστε εδώ, μετά από τόσα δεινά που ξεπεράσαμε. Με άλλα λόγια, έχουμε άπειρες αντοχές κι αυτό είναι ένα στοιχείο που μας χαρακτηρίζει. Είμαστε Έλληνες όχι απλώς επειδή είμαστε μόνο η συνέχεια των δικών μας, αλλά κι επειδή κάνουμε πράξεις που συνεχίζουν το έργο του Ελληνισμού. Έχουμε ήδη αρχίσει ν’ ασχολούμαστε με το απέραντο γαλάζιο, αλλά θα πρέπει ακόμα να το παλέψουμε για ν’ αναδειχθεί η αξία του σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου