Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Συνάντηση στη Νέα Υόρκη με την προσοχή στο Κυπριακό ΠτΔ προς ΓΓ ΟΗΕ: Τα λόγια της Τουρκίας πρέπει να γίνουν πράξεις f

Νέα Υόρκη: Οι εξελίξεις στο Κυπριακό κυριάρχησαν στην ημίωρη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα στην έδρα του διεθνούς. Πλην του Κυπριακού συζητήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και η ανθρωπιστική κρίση, καθώς και ζητήματα που εξετάζονται στην ειδική σύνοδο κορυφής για την αειφόρο ανάπτυξη.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι ικανοποιημένος από την πορεία των συνομιλιών και αναμένει όπως κι άλλοι διεθνείς πρωταγωνιστές τις τουρκικές εκλογές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε και στον Γενικό Γραμματέα για την ανάγκη να γίνουν πράξη τα λόγια κι οι υποσχέσεις της Τουρκίας.
Σε τμήμα της συνομιλίας συμμετείχε και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος χθες είχε συναντήσεις με την εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, με αντικείμενο και τα οικονομικά της λύσης του κυπριακού.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης – που χαρακτήρισε σημαντική – ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως εστιάστηκε η προσοχή τους όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά και στα περιφερειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος και στην ανθρωπιστική κρίση, όπως επίσης και σε θέματα που αφορούν τον εγκριθέντα χάρτη για την αειφόρο ανάπτυξη.

Σε σχέση με το κυπριακό, είπε πως «ενημέρωσε τον ΓΓ για την μέχρι σήμερα πρόοδο αλλά και για προβλήματα που οπωσδήποτε αντιμετωπίζουμε. Και ζήτησα την συμβολή αλλά και την συνδρομή του ΓΓ, ώστε οι όποιοι εμπλέκονται να συμβάλουν ενεργά στο να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό - αν αυτό είναι εφικτό - μια λύση που οπωσδήποτε να επανενώνει την πατρίδα μας, να την απαλλάττει από κατοχικά στρατεύματα, να την απαλλάττει από εγγυήσεις ή εγγυητές, που να δημιουργεί προοπτικές έτσι ώστε το μελλοντικό κράτος το οποίο θα είναι και θα παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ως προς τις προσδοκίες των πολιτών».

Απαντώντας σε ερώτηση με χρονικά πλαίσια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι τόνισε στη διάρκεια της συνάντησης «πως δεν θα πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Χρονοδιαγράμματα δεν είναι δυνατόν ούτε να αποδεχθούμε, ούτε και θα ωφελήσουν. Αν υπάρχει η καλή βούληση και η αποφασιστικότητα, θα υπάρξει πρόοδος χωρίς να τίθενται χρονοδιαγράμματα».

Πρόσθεσε ότι αυτό που ο Μπαν γκι-Μουν αναμένει, είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να φθάσουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση.
«Έχει αναλάβει, αν θέλετε, και έχει εκφράσει την ευχή οι καλές του υπηρεσίες να επεκταθούν σε βαθμό που να υποβοηθήσει, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν».

Σε ερώτημα αν έχει ζητηθεί από μέρος τους ΓΓ να υπάρξει κοινή συνάντηση και με τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν ηγέρθη κάτι ανάλογο και δεν ήταν δυνατό να εγερθεί, διότι βρισκόμαστε σε πολύ πρόωρο στάδιο για να αναμένει κανείς παρόμοια συνάντηση.
«Εχω μάλιστα πει στον ΓΓ ότι θα ήταν σφάλμα εάν απλώς συναντιόμαστε, ή βεβιασμένα και προχωρούσαμε σε συναντήσεις γιατί θα κρίνονταν ως κοινωνικό γεγονός και όχι ως γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποδώσει αποτέλεσμα. Έχω πει ότι στο μέλλον ενδεχομένως να απαιτηθούν παρεμβάσεις και είναι τότε που οπωσδήποτε θα ζητήσουμε, αν και εφόσον αυτό κριθεί ως ανάγκη, την ενεργό παρέμβαση εκεί και όπου θεωρούμε ότι υπάρχει μια αδικαιολόγητη στάση – εάν υπάρξει - από τις εμπλεκόμενες πλευρές».

Τέλος, σε ερώτηση αν έχει κάποια ενημέρωση για τις προσπάθειες Έιντε για την δημιουργία ταμείου που θα χρηματοδοτήσει τη λύση, ο κ. Έιντε απάντησε αρνητικά. Παραδέχθηκε πάντως ότι γίνονται από πολλές πλευρές προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ενός ταμείου, «ώστε αμέσως μετά τη λύση να υπάρχει και η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά. Τις ενδεχόμενες οικονομικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τη λύση», κατέληξε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχάρη τον ΠτΔ για την πρόοδο στις συνομιλίες

Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, αναφερόμενος στη συνάντηση του Μπαν γκι-Μουν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, τις πρωϊνές ώρες σήμερα, είπε πως αντάλλαξαν απόψεις πάνω στα επιτεύγματα των κυπριακών διαπραγματεύσεων από την έναρξη των συνομιλιών το Μάιο του 2015.

«Ο ΓΓ συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη και την ηγεσία με όραμα που επέδειξε και την πρόοδο που πέτυχε μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί. Ο ΓΓ καλωσόρισε ιδιαίτερα τη δέσμευση των ηγετών να εργαστούν ακούραστα με σκοπό την επίτευξη μιας διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα, εξέφρασε την ισχυρή του δέσμευση να υποστηρίξει τους Κυπρίους σ’ αυτή την κρίσιμη σημαντική προσπάθεια.
Τέλος, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο ΓΓ με τον Πρόεδρο συζήτησαν επίσης θέματα που σχετίζονται με την μετά το 2015 αναπτυξιακή ατζέντα και το αποτέλεσμα της συνόδου.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου