Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Μουζάλας: Τη Δευτέρα μας ζήτησαν στρατόπεδο 400.000 μεταναστών στην Αθήνα-«Aνησυχώ. Δύσκολη η κατάσταση για την Ελλάδα» η δραματική ομολογία του υπουργού

Το κολέγιο των Επιτρόπων μπορεί να εξετάσει το αίτημα για διετή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν το συντομότερο, ακόμα και αύριο - Πρόταση-σοκ στους Financial Times: Να κρατήσει η Αθήνα τους μετανάστες και να της διαγραφεί χρέος
Θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300-400.000 μεταναστών στην Αθήνα έθεσε ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών τη Δευτέρα στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό στην Ολλανδία αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μουζάλας. «Ο βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300-400.000 μεταναστών στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.


«Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται. Aνησυχώ» τόνισε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».

Όπως ανακοίνωσε ακόμη ο Γιάννης Μουζάλας τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.

Τι γράφει ο ξένος Τύπος

Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία απειλούν με αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Frankfurter Allgemeine Zeitung" μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε χτες στο Άμστερνταμ, κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικαιοσύνης κι Εσωτερικών Υποθέσεων.

Το δημοσίευμα της FAZ έρχεται ένα 24ωρο μετά την αποκάλυψη των "Times" ότι, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία έχουν δώσει διορία έξι εβδομάδων στην Ελλάδα να μειώσει τη ροή των προσφύγων αλλιώς απειλούν να βάλουν τη χώρα σε καραντίνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde", μετά το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στο Άμστερνταμ για το προσφυγικό, το κολέγιο των Επιτρόπων μπορεί να εξετάσει το αίτημα για διετή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν το συντομότερο ακόμα και αύριο. Θα πραγματοποιήσει την πρώτη αξιολόγηση στα σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας, στα εξωτερικά σύνορα της συνθήκης Σένγκεν και στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων στερεύει», ανέφερε χτες η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, απειλώντας την Ελλάδα με προσωρινή έξοδο από το Σένγκεν, όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα της FAZ.

«Φαινομενικές λύσεις δεν μας βοηθούν να πάμε παρακάτω, δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διευθετήσει τα του οίκου της και μάλιστα μέσα στις  επόμενες εβδομάδες. Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη παράταση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα και μετά τον Μάιο, ο ντε Μεζιέρ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ο Μάιος είναι ακόμα μακριά".

Στην ανάλυσή της η εφημερίδα "FΑΖ" υποστηρίζει ότι τα προκλητικά λόγια του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας η οποία πρέπει να διευθετήσει τα του οίκου της επιστρέφει, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχη έκφραση είχε διατυπωθεί στην κρίση του ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ντε Μεζιέρ κινήθηκε χτες και ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας,  Αντερς Ίγκεμαν ο οποίος  προειδοποίησε πως, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά της, τότε θα πρέπει να περιορίσουμε την σύνδεσή της με τον χώρο της Σένγκεν.

Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει πάντως ότι, ο αποκλεισμός μιας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν παρά τη θέλησή της είναι νομικά ανέφικτος, εκτιμά ωστόσο, ότι υπάρχουν δυνατότητες αυξημένων ελέγχων.


Πρόταση - σοκ από τους FT: Η Ελλάδα να «ανταλλάξει» χρέος με... πρόσφυγες!

Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταλλάξει το χρέος της με πρόσφυγες! Αυτήν την τουλάχιστον... «πρωτότυπη» πρόταση, διατυπώνει στο σημερινό φύλλο των Financial Times, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Gideon Rachman.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνει, θα πρέπει η μεν Ελλάδα να δεχτεί να σφραγίσει τα σύνορά της προς την Ευρώπη και να κρατήσει όσους μπαίνουν στο έδαφός της σε καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν στα νησιά και ως αντάλλαγμα, η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί να διαγράψει μέρος του χρέους. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σκεπτικό του αρθρογράφου, που δεν παραλείπει να παραλληλίσει την κατάσταση όπως έχει σήμερα δημιουργηθεί με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο. Αλλά πτυχές του μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται» σημειώνει ο αρθρογράφος και αναφέρεται στα όσα ειπώθηκαν κατά το χθεσινό συμβούλιο της Ευρώπης, όπου οι υπουργοί από διάφορες χώρες του βορρά κυρίως προειδοποίησαν την Ελλάδα με σφράγισμα των συνόρων της αν δεν αντιμετωπίσει εγκαίρως τις προσφυγικές ροές.

«Χωρίς καλή διαχείριση, θα μπορούσε να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων η οποία είναι αντιμέτωπη με ανεργία 25% και ένα εθνικό χρέος που πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ. Αλλά το τεράστιο χρέος της Ελλάδας μπορεί τελικά να είναι το κλειδί για την λύση του προβλήματος» αναφέρει ακόμα ο Gideon Rachman.

Στο άρθρο του περιγράφει ακόμα και το πώς θα μπορούσαν να στηθούν οι καταυλισμοί αυτοί, κατά το... πρότυπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.«Πολλοί εκπατρισμένοι επανεγκαταστάθηκαν σε τρίτες χώρες, λόγω της αλλαγής των συνόρων. Αλλά η καλύτερη επιλογή ήταν πάντοτε η επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους.Όσο ζοφερή και αν είναι η σημερινή κατάσταση στην Μέση Ανατολή, δεν είναι τόσο χαοτική όσο στην μεταπολεμική Ευρώπη, που κάνει πιο ρεαλιστική την ιδέα ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στο σπίτι τους οι Σύροι, Ιρακινοί και άλλοι πρόσφυγες», καταλήγει ο Rachman.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου