Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Τζιχαντιστής ήθελε να αιματοκυλίσει το Παρίσι ένα χρόνο μετά το Charlie Hebdo - O δράστης έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών(Bίντεο-Φωτό)

Σύμφωνα με τις πηγές της αστυνομίας, ο επίδοξος τρομοκράτης φορούσε ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά και φώναζε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» - Στα χέρια του κρατούσε μαχαίρι, ενώ πάνω του βρέθηκε ένα κινητό και ένα χαρτί με τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους
Οπαδός ή μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους ήταν τελικά ο άνδρας που έπεσε σήμερα νεκρός από πυρά αστυνομικών στο Παρίσι, όταν προσπάθησε να εισέλθει σε αστυνομικό τμήμα του βόρειου Παρισιού κρατώντας ένα μαχαίρι και φορώντας - σύμφωνα με πληροφορίες - μια ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά.


Πάνω στη σορό του επίδοξου τρομοκράτη βρέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο και ένα χαρτί με τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσε στα γαλλικά media εισαγγελέας του Παρισιού.

Σύμφωνα με το γαλλικό κανάλι iTele, η σημερινή επίθεση έλαβε χώρα στο αστυνομικό τμήμα Goutte d'Or στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο άγνωστος μέχρι στιγμής άνδρας προσπάθησε να εισέλθει στο αστυνομικό τμήμα φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος) και κραδαίνοντας ένα μαχαίρι, ενώ σύμφωνα με ορισμένους μάρτυρες φορούσε και μια ζώνη με εκρηκτικά. Τότε ακούστηκαν δύο-τρεις πυροβολισμοί και ο άνδρας σωριάστηκε μπροστά στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος.

Η Anna Polonyi, δημοσιογράφος των New York Times, δημοσίευσε μια φωτογραφία του άνδρα που κείτεται νεκρός έξω από το κτήριο της αστυνομίας, ενώ στη λεζάντα ανέφερε ότι δίπλα του βρίσκεται ένα ρομπότ που ελέγχει τη σορό για εκρηκτικά.

Η φωτογραφία με τον νεκρό δράστη που ανέβασε στο Twitter η δημοσιογράφος των NYT



Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο άνδρας φαίνεται να δρούσε μόνος του και δεν είχε πάνω του έγγραφα που να πιστοποιούν την ταυτότητά του. Οι γαλλικές αρχές έχουν αποκλείσει την περιοχή και έχουν ζητήσει από τους ανθρώπους που κατοικούν κοντά στο αστυνομικό τμήμα να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ στο σημείο βρίσκεται και μονάδα αντιμετώπισης βομβών.

«Ο δράστης φορούσε κάτι που έμοιαζε με ζώνη αυτοκτονίας. Είναι πολύ νωρίς βέβαια να πούμε εάν αυτή η ζώνη λειτουργούσε κανονικά ή όχι», ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εσωτερικών, Pierre-Henry Brandet στο κανάλι BFM TV.

Το μαχαίρι που κρατούσε ο δράστης βρέθηκε δίπλα στη σορό του



Ωστόσο, μια πηγή της αστυνομίας αποκάλυψε στη συνέχεια ότι η ζώνη του επίδοξου τρομοκράτη ήταν ψεύτικη.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά media, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, μεταβαίνει αυτήν την ώρα εσπευσμένα στο αστυνομικό τμήμα για να ενημερωθεί σχετικά με το συμβάν.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί στην περιοχή Joué-les-Tours της Γαλλίας, στις 20 Δεκεμβρίου του 2014. Ένας 20χρονος άνδρας είχε επιχειρήσει να εισβάλλει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κρατώντας μαχαίρι. Ο άνδρας που είχε ασπαστεί το Ισλάμ τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», προτού τελικά πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.


Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο της επίθεσης




Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο γαλλικό δίκτυο RTL, «ο άνδρας έφτασε μπροστά από το αστυνομικό τμήμα, ήθελε να μιλήσει με τους αστυνομικούς, εκείνοι όμως δεν ήθελαν. Τότε ο άνδρας εκνευρίστηκε και τους έκανε τη χειρονομία. Οι αστυνομικοί άρχιζαν να φωνάζουν ότι κρατάει μαχαίρι. Τότε ένας αστυνομικός του είπε να παραδοθεί, αυτός δεν
ήθελε. Του έριξαν δύο ή τρεις σφαίρες. Ο άνδρας έπεσε στο έδαφος. Οι αστυνομικοί δεν είδαν ούτε όπλα ούτε εκρηκτικά. Ο άνδρας προτού ξεψυχήσει δεν προσπάθησε καν να ενεργοποιήσει εκρηκτικά».


Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο περιστατικό έλαβε χώρα την επέτειο της φονικής επίθεσης των τζιχαντιστών στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, που είχε συγκλονίσει πέρυσι τον πλανήτη. Η επίθεση στα γραφεία του περιοδικού είχε πραγματοποιηθεί επίσης πρωί, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει κάποια σχέση ανάμεσα στα δύο περιστατικά, που έχουν ολοφάνερα θρησκευτικά κίνητρα.

Αμέσως μετά τη σημερινή επίθεση στο αστυνομικό τμήμα, διακόπηκαν τα δρομολόγια των συρμών στις γραμμές 2 και 4 του μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου ισχύουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω της επετείου της τραγωδίας του Charlie Hebdo.

Σύμφωνα δε με τα γαλλικά ΜΜΕ, δυνάμεις της αστυνομίας περιπολούν τις τελευταίες ώρες πιθανούς στόχους των τζιχαντιστών, μεταξύ των οποίων και σχολεία.

Η Λιντί Κουεντίν, πρόεδρος τοπικής οργάνωσης, μιλώντας στη γαλλική Le Monde έδωσε τη δική της μαρτυρία για όσα συνέβησαν στο Goutte-d’Or του Παρισιού.

«Άκουσα τέσσερις πυροβολισμούς. Άνοιξα την πόρτα και η αστυνομία μου ζήτησε να μη βγω έξω. Είναι το μόνο πράγμα που μας ζήτησαν. Όλα τα καταστήματα στην περιοχή έκλεισαν. Είμαι ασφαλής, μέσα στο κτίριό μας και ζήτησα σε όλα τα μέλη μας να μη βγουν έξω», είπε η Κουεντίν.

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για «απόπειρα δολοφονίας δημόσιου λειτουργού», ενώ όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων προς το παρόν δεν έχει εμπλακεί στην υπόθεση η αντιτρομοκρατική.

Ανάρτηση δημοσιογράφου σχετικά με τους αυστηρούς ελέγχους στην περιοχή



Έπειτα από το περιστατικό, αυστηροί είναι οι έλεγχοι που διεξάγονται από τις αστυνομικές δυνάμεις σε περαστικούς που πλησιάζουν την αποκλεισμένη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, η γαλλική αστυνομία επιτρέπει την πρόσβαση σε κτίρια κοντά στο σημείο της επίθεσης, μόνο σε κατοίκους που φέρουν ταυτότητα.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου