Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Κύπρος:493 υποψηφιότητες για τις 56 έδρες Αμείωτη μάχη μεταξύ μεγάλων και μικρών κομμάτων για τις ψήφους

Γράφει: Ανδρούλα Ταραμουντά 
Από το philenews
 
Λευκωσία: Σε δύο ταμπλό κτυπούν την υστάτη οι πολιτικοί σχηματισμοί που κατέρχονται στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση προκειμένου να πετύχουν τις στοχεύσεις τους σε εκλογικά ποσοστά και έδρες στη νέα Βουλή. Στους απέχοντες από την εκλογική διαδικασία, κυρίως τους προερχόμενους από τις παραδοσιακές τους κολυμπήθρες και σε όσους οδεύουν προς άλλες επιλογές, με ζητούμενο τον επαναπατρισμό ψήφων. Η μεγάλη μάχη δίνεται μεταξύ μικρών και μεγάλων, καθώς έντονα προβάλλεται από τους νέους σχηματισμούς αλλά και όσους στοιχίζονται απέναντι από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ο στόχος για συρρίκνωση των κοινών ποσοστών τους προκειμένου να δοθεί ένα μήνυμα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αλλά και τη διαχείριση της οικονομίας.
Στην Πινδάρου οι οδηγίες προς υποψήφιους και στελέχη όλων των βαθμίδων είναι σαφείς: Προσέγγιση σε προσωπικό επίπεδο παραδοσιακών ψηφοφόρων που αποστασιοποιούνται για διάφορους λόγους από την αναμέτρηση με στόχο να τους πείσουν να δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στο ΔΗΣΥ. Προσπαθούν να πείσουν ότι έχουν μάθει από τα λάθη τους και πως όλοι μαζί μπορούν να συνεχίσουν την πορεία σταθερότητας. Το ζητούμενο για το κυβερνών κόμμα είναι η αύξηση σε ικανοποιητικό βαθμό της κομματικής συσπείρωσης που ξεκόλλησε από το σημείο όπου είχε καθηλωθεί τον τελευταίο καιρό μετά την κινητοποίηση Προεδρικού και υπουργών, όχι όμως στον επιθυμητό βαθμό για να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι για ψηλό εκλογικό ποσοστό και μηδενικές απώλειες σε έδρες. Παράλληλα η Πινδάρου προσπαθεί να ανακόψει και να επαναπατρίσει διαρροές προς την Αλληλεγγύη και την Ελένη Θεοχάρους όπως και προς τους Οικολόγους.

Στο ΑΚΕΛ κορυφώνουν τις εκ του σύνεγγυς στοχευμένες επαφές τους με παραδοσιακούς ψηφοφόρους που κάνουν άλλες επιλογές, ή επιμένουν στην αποχή ενώ στρέφονται προς αριστερούς ψηφοφόρους που παλαιότερα βρίσκονταν στο στρατόπεδο της ΕΔΕΚ. Στο κόμμα της Αριστεράς πιστεύουν ότι μπορούν να ακουμπήσουν ποσοστά που θα τους δώσουν το δικαίωμα να πουν ότι έχουν διασωθεί από τη δίνη στην οποία έχουν περιέλθει τα παραδοσιακά κόμματα. Το πολωτικό κλίμα των τελευταίων 24ώρων βοήθησε όπως εκτιμούν κομματικές πηγές, σε επαναπατρισμό από όσους επέλεγαν αποχή.

Στο ΔΗΚΟ με ικανοποίηση αξιολογούν ότι η κομματική συσπείρωση σε ποσοστά πολύ κοντά στις καλές εποχές του κόμματος, αποδίδει σε ψήφους καθώς έχει κινητοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό στελεχιακό δυναμικό όλων των εποχών, που θέλουν το κόμμα τους να διατηρήσει τον ρυθμιστικό του ρόλο. Το κομματικό ποσοστό εκτιμούν θα είναι πιο ψηλό από τις ευρωεκλογές και θα αξιοποιηθεί σε βάρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κατά τον απολογισμό της αναμέτρησης.

Στην ΕΔΕΚ έριξαν στη μάχη και τον Γιατρό, που με προσωπική επαφή με παραδοσιακούς ψηφοφόρους προσπαθεί να συμβάλει στην ανάκαμψη των ποσοστών. Εκτιμούν ότι θα σπάσουν το φράγμα του ποσοστού που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ υπογείως άρχισε και blame game για τη θέση στην οποία περιήλθε το κόμμα. Η πίεση εστιάζεται στη Συμμαχία Πολιτών από την οποία προσδοκούν ότι θα επαναπατρίσουν ψηφοφόρους. Η Συμμαχία πάντως κρατά παρά τις πιέσεις που δέχεται και προσπαθεί να εδραιωθεί στην κορυφή της ομάδας των λεγόμενων μικρών, προκειμένου να μπορεί να εξαργυρώσει αυτό τον ρόλο μετεκλογικά και στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί. Αλληλεγγύη και Οικολόγοι τρέχουν από πολύ κοντά στη δεύτερη ομάδα των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Η Αλληλεγγύη συνεχίζει να έχει ροές δυσφορούντων από τον ΔΗΣΥ, ενώ οι Οικολόγοι εισπράττουν από όλους τους πολιτικούς χώρους ψήφο διαμαρτυρίας.

493 υποψηφιότητες για τις 56 έδρες

ΡΕΚΟΡ υποψηφιοτήτων καταγράφεται σε αυτές τις εκλογές. Κατατέθηκαν 493 υποψηφιότητες, που υποβλήθηκαν από τους ακόλουθους δώδεκα κομματικούς συνδυασμούς και ένα συνδυασμό ανεξαρτήτων, καθώς και πέντε μεμονωμένους ανεξάρτητους υποψηφίους.

ΑΚΕΛ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΔΗ.ΚΟ)
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΔΗ.ΣΥ)
ΕΔΕΚ ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ
ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΛΑ.Μ)
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΑΙΑ
ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (Ο.Α.Δ)
ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Χριστοφόρου Γεώργιος (Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας)
Σταύρου Λουκάς (Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού)
Ευστρατίου Ανδρέας (Εκλογική Περιφέρεια Πάφου)
Αγγελή Αντώνης (Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας)
Θεοδούλου Θεόδουλος (Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας).

Κατά εκλογική περιφέρεια έχουν υποβληθεί:

Λευκωσία 180
Λεμεσός 106
Αμμόχωστος 89
Λάρνακα 51
Πάφος 39
Κερύνεια 29

Για τους σταυρούς προτίμησης, ο Γενικός Έφορος Εκλογών γνωστοποίησε πως όλοι οι υποψήφιοι, όλων των εκλογικών περιφερειών, χρειάζονται απαραίτητα σταυρό προτίμησης, πλην των ακόλουθων: Αβέρωφ Νεοφύτου (Πρόεδρος ΔΗΣΥ-Λευκωσία), Άντρος Κυπριανού (ΓΓ ΑΚΕΛ- Λευκωσία), Νικόλας Παπαδόπουλος (Πρόεδρος ΔΗΚΟ-Λευκωσία), Μαρίνος Σιζόπουλος (Πρόεδρος ΕΔΕΚ-Λεμεσός), Γιώργος Λιλλήκας (Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών-Λευκωσία), Χρίστος Χρίστου (Πρόεδρος ΕΛΑΜ-Λευκωσία), Μιχαήλ Μηνάς (Επικεφαλής ΟΑΔ-Λευκωσία) και Σταύρος Ιωάνου Αλαμπρίτης (Πρόεδρος Κ.Κ. Σημαία-Λευκωσία).


Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 της Κυριακής και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα με ενδιάμεσο διάλειμμα από τις 12.00 μ. μέχρι τη 1.00 μ.μ.
Όσον αφορά τις ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας, οι ίδιες ώρες θα ισχύσουν και στα έξι εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα, ενώ οι ώρες λειτουργίας στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στα δύο εκλογικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ., με διάλειμμα από τις 12.00 μ. μέχρι τις 12.30 μ.μ., τοπική ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου