Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Η δύναμη της Κύπρου(Βίντεο)


Η δύναμη της Κύπρου
Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου


Όσοι δεν είχαν καταλάβει ότι η δύναμη της Κύπρου είναι η ΑΟΖ της, έχουν υποστεί μια τεράστια ήττα, με την επιτυχία του τρίτου γύρου αδειοδότησης. Ακόμα και οι πιο ραγιάδες από αυτούς πρέπει να αλλάξουν τα σενάρια που είχαν στο μυαλό τους διότι οι εκτιμήσεις τους που ήταν ένα μείγμα μιζέριας και φοβίας, έπεσαν όλες έξω. Μας έλεγαν ότι θα φύγουν οι πετρελαϊκές εταιρείες ENI και Total κι ότι αυτό ήταν μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει τίποτα στην ΑΟΖ της Κύπρου κι ότι οι εθνικές εκτιμήσεις που είχαμε κάνει ήταν μόνο υπερβολές.
Επίσης ότι η αποχώρηση της Total από το θαλάσσιο οικόπεδο 10, ήταν χαρακτηριστική. Και τώρα όλα άλλαξαν για αυτούς επειδή η πραγματικότητα ήρθε να υλοποιήσει τη στρατηγική και ενεργειακή σκέψη. Όχι μόνο η ENI και η TOTAL είναι υποψήφιες και στα τρία θαλάσσια οικόπεδα 6,8 και 10 αλλά η TOTAL επανέρχεται και στο 10 που είχε αφήσει ενώ είχε δώσει 24 εκατομμύρια ευρώ για το bonus υπογραφής, αφού άλλαξε τον διευθυντή της. Με άλλα λόγια και μάλιστα σε συνεργασία οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ενισχύουν την παρουσία τους στην ΑΟΖ της Κύπρου όπου ήδη παίζουν στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 9 και 11. Ταυτόχρονα οι ισραηλινές εταιρείες Avner και Delek που έχουν ήδη το θαλάσσιο οικόπεδο 12 με τη Noble και το British Gas, το οποίο υπάγεται πλέον οικονομικά στη BP, κάνουν το ίδιο. Και το τελικό είναι και η εμφάνιση της Exxon Mobil ως αμερικανική εταιρεία καθώς και της Statoil ως νορβηγική εταιρεία. Δηλαδή έχουμε πια εταιρείες κολοσσούς που έρχονται στην κυπριακή ΑΟΖ, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι εκτιμήσεις μας για τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου επιβεβαιώθηκαν και σε πρακτικό επίπεδο.

Ομιλία του Ν. Λυγερού: "Η μαχητικότητα του Ερωτόκριτου". Υακίνθεια 2016: "ΣΙΤΑΡΙ, ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΓΗΣ". Ανώγεια, Θέατρο Αγίου Υακίνθου 29/7/16. Ν. Λυγερός - Περί Φιλότιμου - Προφήτης Αβακούμ, Παραδείσι. Ρόδος, 27/07/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου