Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ρεπόρτερ του Alpha στον Τσίπρα: Εσείς προσωπικά με απολύετε -Εκνευρίστηκε ο πρωθυπουργός

Μία συναισθηματικά φορτισμένη ερώτηση δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, από την δημοσιογράφο του Alpha Ευαγγελία Τσικρικά, για τους εργαζόμενους στα κανάλια που δεν πήραν άδεια.
Η ερώτηση της Ευαγγελίας Τσικρικά από τον Alpha έκανε μάλιστα τον πρωθυπουργό να χάσει την ψυχραιμία του για μία στιγμή, καθώς σε αυστηρό τόνο της ζήτησε να μην τον διακόψει, όταν άρχισε να της απαντά.

«Σας κοιτώ στα μάτια για να σας πω ότι προσωπικά εσείς και η κυβέρνησή σας με απολύετε από τη δουλειά μου», ξεκίνησε η κ. Τσικρικά, αφού δήλωσε το όνομά της και το γεγονός ότι εργάζεται στον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό τα τελευταία 21 χρόνια.
«Ηξερα ότι τις απολύσεις τις κάνουν οι εργοδότες, όχι οι κυβερνήσεις. Χάνω τη δουλειά μου και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί», συνέχισε η δημοσιογράφος, αναφέροντας ότι εργάζεται σε μία κερδοφόρα επιχείρηση, δίχως δάνεια και χρέη, που έχει καταβάλει πολλά χρήματα σε εισφορές και φόρους και «το σημαντικότερο, εμένα και άλλους 600 εργαζόμενους μας πληρώνει στην ώρα μας».
Η κ. Τσικρικά συνέχισε λέγοντας ότι το «αφήγημα» των κυβερνητικών στελεχών ότι η διαφημιστική πίτα είναι 200 εκατ. ευρώ καταρρίφθηκε από το υψηλό τίμημα που έδωσαν οι επιχειρηματίες για να πάρουν τις τηλεοπτικές άδειες. «246 εκατ. ευρώ για τον ''αέρα''. Τι έχετε να πείτε τώρα;», πρόσθεσε.
«Ακούσαμε στελέχη σας να λένε ότι τα κανάλια είναι παράνομα. Ποια; Εκεί δεν δίνατε συνεντεύξεις και μετείχατε σε προεκλογικές εκπομπές; Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους; Τον Ιανουάριο του 2015, κλαίγοντας σχεδόν, στις προγραμματικές δηλώσεις σας ακούσαμε να λέτε ότι θα είστε κάθε λέξη του Συντάγματος, ότι θα υπερασπιστείτε τη δημοκρατία. Αλλαξε κάτι στα πιστεύω σας;», κατέληξε η δημοσιογράφος.
Η απάντηση του Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε να απαντά στη δημοσιογράφο του Αlpha λέγοντας ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για όλες τις θέσεις εργασίας, ενώ όταν επιχείρησε να συμπληρώσει κάτι η ρεπόρτερ της είπε σε αυστηρό ύφος «Σας παρακαλώ, δεν θα με διακόψετε».
Στη συνέχεια, επέκρινε τα κανάλια ότι δεν έχουν αντιδράσει σε άλλες απολύσεις και συγκεκριμένα για την ΕΡΤ. «Ενδιαφερόμαστε για τις θέσεις εργασίας σας όπως ενδιαφερόμασταν και για τις 2.000 από τις 4.000 που υπήρχαν στο χώρο των ΜΜΕ το 2008. Για αυτούς τους 2.000 εργαζόμενους δεν έκλαψε κανείς, δεν είχαν μάνα αυτοί. Τώρα κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Τα 8 μέσα πανελλαδικής εμβέλειας δεν είδα να κάνουν καμία μεγάλη κινητοποίηση όπως σωστά κάνουν τώρα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ», απάντησε ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια, ζήτησε από τη δημοσιογράφο να αναλογιστεί τα χρήματα που έχασε το δημόσιο- με βάση το εξαιρετικά υψηλό τίμημα της δημοπρασίας- από το γεγονός ότι δεν είχε γίνει για 27 χρόνια διαγωνισμός, σε εποχή που οι υποψήφιοι καναλάρχες είχαν μεγαλύτερες δυνατότητες. «Το δημόσιο έχει χάσει τεράστιο ποσό γιατί οι κυβερνήσεις για να στηρίζουν και να στηρίζονται από τα ΜΜΕ δεν προχωρούσαν σε κάτι που είναι αυτονόητο και αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση», πρόσθεσε.
                      
Το Mega κλείνει με ευθύνη των μετόχων
Ακομη, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην χάσει ούτε ένας εργαζόμενος τη δουλειά του και έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο Mega. «Δεν κλείνει εξαιτίας του διαγωνισμού, αλλά για το γεγονός ότι οι μέτοχοι δεν φρόντισαν για τη διάσωση του καναλιού», είπε.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη και στα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας, για παροχή κινήτρων στους νέους καναλάρχες, για την πρόσληψη απολυμένων, με επιδότηση επιδότηση 360 ευρώ για τον καθένα για 12 πρώτους μήνες και τους 12 επόμενους με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.
«Δεν αισθάνομαι όμηρος»
Ο κ. Τσίπρας κατέληξε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κρατούνται όμηροι από κάποιους που θέλουν να εκπέμπουν χωρίς να πληρώνουν.
«Δεν νιώθω όμηρος», του απάντησε η κ. Τσικρικά, με τον πρωθυπουργό να της απαντά «Το τσάμπα πέθανε. Κάποιοι είχαν μάθει να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και να πληρώνουν με αέρα. Ο αέρας τελείωσε. Αλλοι είχαν μιλήσει για νταβατζηλίκι. Το αεριλίκι και το νταβατζηλίκι τελείωσε στη χώρα».
Το τέλος στον διάλογο έδωσε η Ολγα Γεροβασίλη, προχωρώντας τη διαδικασία των ερωτήσεων.
Τσίπρας προς δημοσιογράφο του Star: Το δικό σας πρόβλημα δεν είναι μεγαλύτερο από των άλλων
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η απάντηση προς την δημοσιογράφο του Star, Eιρήνη Σαββοπούλου, με τον Αλέξη Τσίπρα να της λέει πως το «πρόβλημά» της, η απώλεια της δουλειά της δηλαδή, «δεν είναι σημαντικότερη από την απώλεια της εργασίας άλλων».
«Κατανοώ πλήρως την συναισθηματική φόρτισή σας και ότι η θέση εργασίας σας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχετε. Γεγονός είναι ότι οι θέσεις εργασίας είναι το πιο πολύτιμο, που αφορά όλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Ο διαγωνισμός έγινε με τον πιο αδιάβλητο τρόπο. Ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αποκλείσαμε κάποιους; Κατηγορηθήκαμε ότι θα κλείναμε τον ΣΚΑΙ και πήρε πρώτος άδεια
δεν δώσαμε άδειες στους φίλους μας. Ο διαγωνισμός ήταν έτσι για να μεγιστοποιηθεί το όφελος για το δημόσιο,. Όπως και έγινε
».
«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά το δικό σας δεν είναι σημαντικότερο από το πρόβλημα άλλων εργαζομένων. Oπως δεν είναι σημαντικότερο και από τους 700 εργαζόμενους του ΑΛΤΕΡ που έκλεισε ή των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας», τόνισε και συνέχισε:
«Ολοι γνωρίζουμε το καθεστώς γαλέρας στα ΜΜΕ και πολύ περισσότερο το ξέρουν οι συνδικαλιστές σας. Ο μόνος μας γνώμονας είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου και των εργαζομένων. Δεν μπορεί να ταυτίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά των εργοδοτών».

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου