Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Προσπαθούν να καθυστερήσουν το Brexit: Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι αρμόδιο είναι το Κοινοβούλιο και όχι η κυβέρνηση - ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ «ΚΑΛΟΠΙΑΝΟΥΝ» ΤΗΝ ΣΤΕΡΛΙΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ψάχνουν τρόπους για να αναστείλουν το Brexit και να το καθυστερήσουν όσο γίνεται τα κέντρα που ήταν εξ'αρχής υπέρ του Bremain καθώς το Ανώτερο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε ότι η πρωθυπουργός της χώρας Theresa May θα πρέπει να πάρει την έγκριση από το Κοινοβούλιο για να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, άρα η βρετανική Βουλή έχει την δύναμη να μπλοκάρει το Brexit.
 
Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό. Μόνο η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε Brexit αλλά οι Βρετανοί δεν αντιδρούν πολύ καλά όταν αγνοούν την άποψή τους. Ενδεικτικό των «κόλπων» που κάνουν Γερμανοί και αγορές η στερλίνα ανέβηκε αμέσως μετά την είδηση, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1,2%  έναντι του δολαρίου και στο 1,2448, τα βρετανικά ομόλογα σημείωσαν ράλι, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του βρετανικού χρηματιστηρίου αύξησε τις απώλειες, με πολλούς επενδυτές να εκτιμούν πλέον ότι οι το "hard Brexit" είναι πλέον λιγότερο πιθανό, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες για μπλόκο στην έξοδο αυτή καθαυτή.
 
Ο στρατηγικός αναλυτής της Nomura, Jordan Rochester, σημειώνει ότι η αγορά θα αποτιμήσει πλέον μία αυξημένη πιθανότητα για ήπιο Brexit αρκεί η Βουλή των Κοινοτήτων θα πιέσει την κυβέρνηση να κάνει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά μια αναγκαιότητα, στις διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε.
 
Eν ολίγοις θέλουν ένα Brexit που δεν θα είναι Brexit
 
Tρεις από τους ανώτερους δικαστές της χώρας έκριναν ότι η May είναι υποχρεωμένη να λάβει το "πράσινο φως" του Κοινοβουλίου πριν την έναρξη της επίσημης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφαση του Δικαστηρίου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η υπόθεση θα μεταφερθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 5-8 Δεκεμβρίου.  Όπως δήλωσε: "Η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του Δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε από το νόμο του Κοινοβουλίου. Και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Εμείς θα εφεσιβάλουμε την απόφαση".
 
Πάντως, αν το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε ετυμηγορία επί της προσφυγής της κυβέρνησης, είναι υποχρεωμένο να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η επίσημη απόφαση του Δικαστηρίου είναι η εξής:
 
"Το Δικαστήριο δεν δέχεται το επιχείρημα που προέβαλε η Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει τίποτα στο κείμενο του νόμου του 1972 για να το υποστηρίξει. Με την απόφαση του Δικαστηρίου, το επιχείρημα είναι αντίθετo τόσο με τη γλώσσα που χρησιμοποιείται από το Κοινοβούλιο στον νόμο του 1972  όσο και προς τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές του Κοινοβουλίου και η απουσία οποιουδήποτε δικαιώματος εκ μέρους του Στέμματος για να αλλάξει το εσωτερικό δίκαιο με την άσκηση του προνομίου αρμοδιοτήτων του. Το Δικαστήριο δέχεται ρητώς το επιχείρημα των εναγόντων.
 
Για τους λόγους που αναφέρονται στην απόφαση, κρίνουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εξουσία στις αρμοδιότητες του Στέμματος να δώσει ειδοποίηση δυνάμει του Αρθρου 50 για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση".
Η απόφαση-ορόσημο έρχεται δύο εβδομάδες μετά το δικαστήριο του Λονδίνου πέρασε τρεις ημέρες ακούγοντας τα επιχειρήματα των δικηγόρων που εκπροσωπούν πολλούς ενάγοντες και δικηγόρους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Εισαγγελέα Jeremy Wright.
 
Η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το προνόμιο του Στέμματος (royal prerogative) να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, ένα αρχαϊκό προνόμιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναλάβει δράση χωρίς να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο.
 
Η May προτίθεται να ενεργοποιήσει το Aρθρο 50 το αργότερο τον Μάρτιο του επόμενου έτους, αλλά η προθεσμία αυτή μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να καλυφθεί, αν τα δικαστήρια καθυστερήσουν τη διαδικασία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η May ζήτησε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Juncker, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να επιβεβαιώνει ότι η συνομιλία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή.
 
Ο Sam Coates, πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα The Times, αναφέρει ότι ορισμένοι βουλευτές και Λόρδοι θα αρνηθούν να στηρίξουν την ενεργοποίηση του Αρθρου στο Κοινοβούλιο, εάν η κυβέρνηση δεν αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της διαπραγματευτικής της θέση σχετικά με το Brexit.
 
O Nigel Farage, ο ένθερμος Brexiteer που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εκστρατεία του "Όχι" στην Ε.Ε,  σε tweet του λίγο μετά την απόφαση έγραψε ότι φοβάται ότι οι βουλευτές θα χρησιμοποιήσουν την ετυμηγορία για να καθυστερήσουν ή ακόμη και να μπλοκάρουν το Brexit.


ΠΗΓΗ pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου