Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Τρόμος στο Παρίσι: Γνωστός στις αρχές ο δράστης του Ορλί - Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης ισχύουν εδώ και 1,5 χρόνο στη Γαλλία

Ο 39χρονος άντρας είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στην φυλακή - Η γαλλική αστυνομία είχε ψάξει το σπίτι του μετά τις επιθέσεις του 2015 - Πυροβόλησε εναντίον αστυνομικών, άρπαξε το αυτοκίνητο μιας γυναίκας και έφτασε στο αεροδρόμιο, όπου επιτέθηκε στους στρατιωτικούς
Ο τρόμος δεν εγκαταλείπει την Γαλλία που για μια ακόμα φορά βρέθηκε αντιμέτωπη με μια επίθεση, παρά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ισχύουν στην χώρα από τον Νοέμβριο του 2015.


Ο 39χρονος Ziyed Ben Belgacem που σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές. Είχε κάνει φυλακή για ληστείες και για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ τελευταία, ενώ ήταν έγκλειστος, είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και θεωρείτο «ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος». Για το λόγο αυτό, η αντιτρομοκρατική είχε ερευνήσει το σπίτι του, αμέσως μετά τις επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, χωρίς όμως κάτι να εντοπιστεί και να τον συνδέσει με τους τρομοκράτες.

Έτσι, αν και ήταν χαρακτηρισμένος από τις αρχές, δεν ετέθη ποτέ υπό παρακολούθηση.

O 39χρονος Ziyed Ben Belgacem 


Το πρωί του Σαββάτου ο Ben Belgacem έπεσε σε τυχαίο έλεγχο αστυνομικών, που του ζήτησαν την ταυτότητά του. Την ώρα που τους την έδειχνε, όμως ο 39χρονος έβγαλε πιστόλι και πυροβόλησε εναντίον τους. Ακολούθως διέφυγε, παράτησε σε ένα προάστιο το αυτοκίνητό του, έκανε «πειρατεία» στο αυτοκίνητο μιας γυναίκας και τελικά έφτασε μέχρι το αεροδρόμιο Ορλί, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Παρισιού. Ούτε εκεί όμως, παρά τα ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν εντόπισε κανείς ύποπτες κινήσεις.

Ο 39χρονος έφτασε μέχρι την τριάδα των στρατιωτικών που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο στο πλαίσιο των μέτρων έκτακτης ανάγκης και επιτέθηκε στην γυναίκα, με σκοπό να της πάρει το όπλο. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, οι συνάδελφοί της τον σκότωσαν.

Φωτογραφία - ντοκουμέντο: Ο δράστης νεκρός στο Ορλί


Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν ο άντρας δρούσε βάσει τρομοκρατικού σχεδίου, αν ήταν μόνος ή είχε συνεργούς, γιατί πυροβόλησε τους αστυνομικούς το πρωί και αν είχε σκοπό να προκαλέσει μαζική επίθεση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αφού πυροβόλησε τους αστυνομικούς έστειλε μήνυμα στην οικογένειά του, γράφοντας «πυροβόλησα αστυνομικούς», ενώ ο πατέρας και ο αδελφός του, στο σπίτι των οποίων ζούσε και ο ίδιος, παραδόθηκαν μόνοι τους στις αρχές. 




Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια
3 Φεβρουαρίου 2017 - Επίθεση στο Λούβρο: Ένας άντρας πυροβολείται πέντε φορές, αφού προσπάθησε να εισβάλει στο Μουσείο.

14 Ιουλίου 2016 - Επίθεση στη Νίκαια: Την Ημέρα της Βαστίλης, 86 άνθρωποι σκοτώνονται όταν ένας τζιχαντιστής οδηγώντας φορτηγό πέφτει πάνω τους.

13 Ιουνίου 2016 - Δύο Γάλλοι αστυνομικοί δολοφονούνται μπροστά στον τρίχρονο γιο τους από τζιχαντιστή.

13 Νοεμβρίου 2015 - Η Γαλλία συγκλονίζεται από την χειρότερη επίθεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: 130 άνθρωποι σκοτώνονται από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Μπατακλάν και άλλα σημεία του Παρισιού

7 Ιανουαρίου 2015 - Δύο αδέρφια τζιχαντιστές δολοφονούν 11 ανθρώπους στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι, ενώ έξι ακόμα χάνουν την ζωή τους σε ένα παντοπωλείο της γαλλικής πρωτεύουσας




ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου