Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Χρονοστρατηγική και Εθνικός Χρόνος - Οι αξίες των κυπριακών εκλογών

Χρονοστρατηγική και Εθνικός Χρόνος
Του Ν. Λυγερού

Η εμβέλεια της Χρονοστρατηγικής δεν περιορίζεται σε μία χώρα αφού η κυρίαρχη δράση της είναι ο χρόνος. Όταν όμως υπάρχει στρατηγική σκέψη σε ένα Έθνος τότε αυτό εισχωρεί στον Εθνικό Χρόνο και λειτουργεί στο πλαίσιο της Χρονοστρατηγικής. Με αυτήν την έννοια υπάρχει τοπικά μια χωροχρονική ταύτιση όπου τα εργαλεία συμπίπτουν. Έτσι με αυτό το υπόβαθρο μπορούμε να εξετάσουμε διαφορετικά ζητήματα που έχουν εκ φύσης βάθος χρόνου. Απτά παραδείγματα είναι η απελευθέρωση της Ισπανίας, η Εικονομαχία, η Εθνική Επανάσταση, η πολιορκία του Χάνδακα, το Κυπριακό ή ακόμα και το Σκοπιανό. Διότι αναλύσεις οι οποίες δεν έχουν διαχρονικά
στοιχεία, είναι από την αρχή καταδικασμένες διότι δεν μπορούν να ενσωματώσουν τα νοητικά σχήματα της χρονοστρατηγικής. Με άλλα λόγια ο Εθνικός Χρόνος απαιτεί τη χρήση της για να επιλύσει προβλήματα που είναι σοβαρά και πολυπλευρικά. Διότι η χρονοστρατηγική θα μπορέσει να εξετάσει την επιρροή του παλιού παρελθόντος πάνω στο προσεχές μέλλον δίχως δυσκολία και με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσει στοιχεία που είναι διάσπαρτα μέσα στο γραμμικό χρόνο αλλά έχουν νόημα και αλληλοεπηρεάζουν τις διασταυρώσεις και τις διακλαδώσεις εντός του βαθέος νευρωνικού δικτύου της σκέψης της Ανθρωπότητας. Χάρη σε αυτό θα βρεθούν λύσεις και πέρα του ορίζοντα του αρχικού προβλήματος.

Οι αξίες των κυπριακών εκλογών
Του Ν. Λυγερού

Μετά τον πρώτο γύρο ήρθαν τα αποτελέσματα που όλοι περιμέναμε εδώ και μήνες διότι δεν υπήρξε καμιά έκπληξη αφού υπήρξε μεγάλη σπατάλη δυνάμεων που δεν μπορούσαν και δεν μπόρεσαν να συντονιστούν. Ας ξεπεράσουμε λοιπόν αυτές τις ανούσιες κινήσεις κι ας περάσουμε στην πράξη. Για αυτόν τον λόγο τα κριτήριά μας πρέπει να βασίζονται σε αξίες και όχι σε κομματικές προσεγγίσεις. Η Κύπρος είναι μία χώρα που ανήκει χάρη σε αγώνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη και αυτά τα δεδομένα της προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα διότι αποτελούν υπόβαθρο για άλλες επεκτάσεις. Η Κύπρος δεν έπεσε στην παγίδα του Σχεδίου Ανάν και ζει τώρα απελευθερωμένη από βάρβαρες συνθήκες που θα την υποβάθμιζαν. Επίσης χάρη σε αυτήν την ιστορική απόφαση, η Κύπρος έχει μια ΑΟΖ με θέσπιση και τρεις οριοθετήσεις. Μάλιστα συνεχίζει την εξέλιξή της σε αυτό τον τομέα ετοιμάζοντας μια τριπλή συμμαχία με την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Η Κύπρος θα παίξει ρόλο ουσιαστικό και για το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector και για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Θα πρέπει επίσης να κατασκευάσει τερματικό σταθμό φυσικού αερίου. Όλες αυτές οι πράξεις πρέπει πάντα να έχουν το όραμα της απελευθέρωσης του νησιού γιατί και τα κατεχόμενα πρέπει να ζήσουν ελεύθερα δίχως στρατό που τα καταπατά. Αυτές είναι οι αξίες μας και θα είμαστε με όποιον υποψήφιο τις ακολουθεί αλλιώς να μην περιμένει τίποτα από τον κυπριακό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου