Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Εκτέλεση στους Βουλιαράτες - Η Βόρεια Συρία ως κουρδικό καντόνι - Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια και Βόρεια Ήπειρος

Εκτέλεση στους Βουλιαράτες
Tου Ν. Λυγερού

Το χωριό Βουλιαράτες είναι αμιγώς ελληνικό παρόλο που βρίσκεται στην Αλβανία και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας είναι εθνική μειονότητα κι όχι θρησκευτική. Κατά συνέπεια όσοι δεν ξέρουν αυτό το ειδικό καθεστώς δεν μπορούν να κατανοήσουν το θέμα της ελληνικής σημαίας εντός Αλβανίας. Στην πραγματικότητα σε όλα τα ελληνικά χωριά που βρίσκονται κοντά στο Αργυρόκαστρο βρίσκονται ελληνικές σημαίες και μεγάλοι σταυροί χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μάλιστα για μια εθνική εορτή όπως η 28η Οκτωβρίου 1940, όλοι περιμένουν περισσότερες σημαίες και τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας. Κατά συνέπεια το όλο πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Όλοι όσοι προσπαθούν να μετατρέψουν σε ακραίο τον αδικοχαμένο Κωνσταντίνο Κατσίφα επειδή έβαλε σημαίες στο χωριό, απλώς δεν ξέρουν το πλαίσιο ή εσκεμμένα το ξεχνούν, για να έχουν μια δικαιολογία. Η αλήθεια όμως η ανείπωτη είναι ότι η αλβανική αστυνομία βρήκε απλώς την ευκαιρία να τον εκτελέσει μέσα σ' ένα ασαφές τοπίο διότι πολύ απλά ακολούθησε την ακραία προπαγάνδα που υπάρχει και προσπαθεί όσο περισσότερο μπορεί να μειώσει την εμβέλεια της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε θύμα μιας κρατικής πολιτικής που σκέφτεται την έννοια της Μεγάλης Αλβανίας και την ένωσή της με το Κοσσυφοπέδιο ακόμα κι αν πρέπει να καταπατήσει αθώους στη Βόρειο Ήπειρο.

Η Βόρεια Συρία ως κουρδικό καντόνι
Tου Ν. Λυγερού

Μπορεί η Τουρκία να παλεύει απεγνωσμένα για να αφοπλίσει τον κουρδικό λαό αλλά επί της ουσίας μόνο καθυστερεί μια διαδικασία που είναι αναπόφευκτη επειδή ο κουρδικός λαός έχει το δικαίωμα ζωής και είναι έτοιμος να πεθάνει για αυτό το δικαίωμα έτσι ώστε να ζήσουν ελεύθεροι οι επόμενοι. Θέλει δεν θέλει η Τουρκία, η Βόρεια Συρία είναι ήδη κουρδικό καντόνι που λειτουργεί από το 2016 με ένα Σύνταγμα, το λεγόμενο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο υπάρχει ακόμα και στα ελληνικά. Έτσι το μοντέλο που προωθούν οι Κούρδοι το οποίο είναι πολυπολιτισμικό, δημοκρατικό και με ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα, λειτουργεί επί του πρακτέου στη Βόρεια Συρία και ουσιαστικά αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλη τη Συρία αφού σέβεται όλες τις εθνότητες και τις θρησκείες της περιοχής. Η Τουρκία επειδή βλέπει ότι δεν μπορεί να σταματήσει αυτές τις εξελίξεις προσπαθεί πάση θυσία να απαγορεύσει την πρόσβαση στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Συρία επειδή βλέπει ήδη ότι πρόκειται για ένα κουρδικό καντόνι. Αυτή η πρόσβαση είναι στρατηγικής σημασίας και ξέρουμε από τώρα ότι θα υπάρχουν τριβές, εμπλοκές και μάχες για αυτή την απελευθέρωση. Άλλωστε τα τρία καντόνια της Βόρεια Συρίας είναι ενωμένα για τον ίδιο σκοπό και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους έως της επίτευξη του.

Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια και Βόρεια Ήπειρος
Tου Ν. Λυγερού

Την ώρα που η Αλβανία εξετάζει πώς θα επωφεληθεί από τις παράξενες διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ της επίσημης Ελλάδας και των επίσημων Σκοπίων ενώ οι δύο λαοί διαφωνούν με αυτές, βασισμένη στην επιλογή του πληθυσμού αλβανικής καταγωγής, δεν θέλει να σπαταλά χρόνο με το θέμα της Βόρειας Ηπείρου, επειδή έχει επενδύσει στο Βόρειο μέρος της Αλβανίας σε σχέση με την ύπαρξη του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό επειδή είναι έτοιμο να χάσει το βόρειο τμήμα του που έχει παραμείνει σερβικό και προσπαθεί να πάρει ως αντάλλαγμα το νοτιοανατολικό τμήμα της Σερβίας που γειτνιάζει μαζί του. Έτσι η Αλβανία που έχει αποφασίσει ν’ ανοίξει τα σύνορα της στο πάνω μέρος για να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση εμπορίου με το Κοσσυφοπέδιο, δεν θέλει να πέσει στην παγίδα του ανταλλάγματος και γι’ αυτόν τον λόγο πιέζει τόσο πολύ πάνω στην εθνική μειονότητα των Ελλήνων στη Βόρειο Ήπειρο. Διότι γνωρίζει την πραγματικότητα της Ιστορίας και δεν έχει ξεχάσει το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο θα έπρεπε να ανήκει στην Αλβανία κι ότι πήρε ως αντάλλαγμα τη Βόρειο Ήπειρο ενώ αυτή θα έπρεπε να ανήκει στην Ελλάδα. Έτσι όσο η Αλβανία σκέφτεται και εργάζεται για να πάρει πίσω το Κοσσυφοπέδιο, τόσο σκέφτεται τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα ταυτόχρονα. Διότι οι εθνικές στρατηγικές υπάρχουν ανεξαρτήτως κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου