Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Η Ανάσταση στη Βόρεια Ήπειρο - Η Ανάσταση στη Βόρεια Ήπειρο - Η ψυχή της Βορείου Ηπείρου

Η Ανάσταση στη Βόρεια Ήπειρο
Tου Ν. Λυγερού

Εδώ σε αυτόν τον Ναό μπορούμε να δούμε όχι μόνο την Ανάσταση την χριστιανική, αυτή που μας χαρακτηρίζει, αλλά μπορούμε να δούμε και την Ανάσταση ενός λαού που καταπατήθηκε και είδε τώρα ότι μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες και έχει μια προοπτική που αφορά το μέλλον. Έτσι μαζί, με αυτήν την έννοια μπορούμε να παλέψουμε για τα δικαιώματά του επειδή και αυτός ανήκει στην Ανθρωπότητα.

Μητρόπολη Αργυρόκαστρου. 27/10/2018

Η νίκη κατά της βαρβαρότητας
Tου Ν. Λυγερού

Εδώ στην καρδιά της παλιάς πόλης του Αργυρόκαστρου βλέπουμε στοιχεία της ιστορίας που ανήκουν στην Ανθρωπότητα που ξεπέρασαν τις δυσκολίες και τις βαρβαρότητες που προσπάθησαν να τα αφανίσουν. Άρα είναι ένα καλό παράδειγμα ότι μπορούμε ακόμα και σ’ αυτό το πλαίσιο να αντισταθούμε και να πετύχουμε πράγματα τα οποία στη συνέχεια με το ίχνος αποτελούν ένα παράδειγμα προς μίμηση και δείχνουν ότι αν η Ανθρωπότητα αντιστέκεται αποτελεσματικά μπορεί να καταφέρει να ξεπεράσει και τη φρίκη της βαρβαρότητας.

Αργυρόκαστρο, 28/10/2018

Η ψυχή της Βορείου Ηπείρου
Tου Ν. Λυγερού

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται η ψυχή της Βορείου Ηπείρου δεν είναι μόνο οι ζωντανοί και οι κάτοικοί της. Είναι και ο σεβασμός προς τους νεκρούς και προς τη μνήμη τους. Έτσι όταν σκεφτόμαστε τους άταφους νεκρούς στην πραγματικότητα είναι η Βόρειος Ήπειρος που ανασταίνεται διότι αναζητούμε μέσα στο παρελθόν τη συνέχεια του μέλλοντος και αποδεικνύουμε ότι ακόμα και μετά από ένα πόλεμο είμαστε ικανοί να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην ξεχάσουμε και να προσδιορίζουμε ένα όραμα το οποίο είναι η απελευθέρωση από τη βαρβαρότητα και από τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν. Η Βόρειος Ήπειρος με τις αναφορές που κάνουμε στους άταφους νεκρούς ενισχύουμε τους ζωντανούς για να συνεχίσουν τον καθημερινό τους αγώνα και να αποδείξουν ότι η Ρωμιοσύνη δεν πέθανε αλλά αντιθέτως είναι ικανή να αντισταθεί επειδή έχει ανθεκτικότητα και μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου