Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Παραλήρημα Γιλντιρίμ: Θα επέμβουμε, εάν παραβιαστούν τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο

Μπιναλί Γιλντιρίμ | Τουρκικές προκλήσεις | Ειδήσεις: Ευθείες απειλές εναντίον ΗΠΑ, Ελλάδας και Κύπρου από τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης - «Υπάρχει σοβαρή κρίση με τα ενεργειακά στην κυπριακή ΑΟΖ» - «Ας γνωρίζουν οι μεγάλες εταιρείες εξορύξεων ότι υπάρχουν και όρια»
Αποφασισμένο να τραβήξει στα άκρα την απαράδεκτη τακτική των απειλών και των προκλήσεων στο «ενεργειακό μονοπάτι» που εκτείνεται από το Καστελλόριζο έως την κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται το καθεστώς Ερντογάν, μετά και τις νέες απαράδεκτες απειλές που εκτόξευσε την Πέμπτη (22/11/2018) ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και πρώην πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Σμύρνης για το ερευνητικό σκάφος «Koca Piri Reis», ο κ. Γιλντιρίμ έστρεψε τα πυρά του εναντίον τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου όσο και κατά των ΗΠΑ, απειλώντας ανοικτά τις εταιρείες εξορύξεων που ξεκινούν γεωτρήσεις σε συγκεκριμένα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
«Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μας στις θάλασσες και ότι μπορεί να επέμβουμε άμεσα», δήλωσε σε έντονο ύφος ο κ. Γιλντιρίμ.
«Οι μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα κάνουν έρευνες πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντα της στην ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου”. Και θα κάνει αυτό που πρέπει», πρόσθεσε.
Συνέχισε δε την άθλια επίθεσή του κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και προσπαθούν να καταπατήσουν τις αρμοδιότητες και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σοβαρή κρίση στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου. Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία και κληρονομιά της ανθρωπότητας. Άρα η εκμετάλλευση η οικειοποίηση αυτών από μόνο μια χώρα, μια κοινότητα δεν έχει καμία σχέση με εθνικό και διεθνές δίκαιο».
«Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και στην εξόρυξη του φυσικού πλούτου από τον βυθό της θάλασσας θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια συμφωνία της “Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου” με τον Νότο. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής», κατέληξε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Όπως καθίσταται σαφές, ο κ. Γιλντιρίμ εφαρμόζει στο ακέραιο τις εντολές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθώντας να πείσει τα εγχώρια ακροατήρια ότι η Άγκυρα διαδραματίζει ρόλο «γενικού δερβέναγα» και «σερασκέρη» τόσο στο Αιγαίο όσο και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου