Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Ιστορική απόφαση για την Αξιωματική Αντιπολίτευση -

Ιστορική απόφαση για την Αξιωματική Αντιπολίτευση
Του Ν. Λυγερού


Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος του κόστους της ήττας. Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την αναμενόμενη νίκη της. Πρέπει όμως να εξετάσουμε σε αυτό το παίγνιο αν θα χάσει η κυβέρνηση και κατά συνέπεια θα κερδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση ή αν θα κερδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση και κατά συνέπεια θα χάσει η κυβέρνηση. Παρόλο που αυτές οι επιλογές φαίνονται ίδιες δεν είναι και μάλιστα προς το παρόν το ισχυρό σενάριο είναι το πρώτο. Διότι ο ελληνικός λαός έχει σιχαθεί αυτήν την κυβέρνηση. Όμως προς το παρόν, αυτό δεν σημαίνει
αναγκαστικά ότι θέλει την αξιωματική αντιπολίτευση. Βέβαια αν αυτή θέλει απλώς να κοιτάξει το όλο θέμα μόνο κομματικά μπορεί να νικήσει αλλά χωρίς βαθύ μέλλον, διότι δεν προτείνει τίποτα το ιδιαίτερο εκτός από το να αντικαταστήσει μια απαράδεκτη κυβέρνηση. Όμως ο ελληνικός λαός θα κρίνει αυτές τις εκλογές μέσω του νέου Μακεδονικού Αγώνα και θα επιλέξει τα κόμματα που θα πουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι θέλουν να ακυρώσουν το Προσύμφωνο των Πρεσπών και όχι απλώς ότι το θεωρούν κατάπτυστο. Έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να πάρει μία ιστορική απόφαση: είτε θα είναι η θέληση του Έθνους είτε θα είναι απλώς ένα άλλο κόμμα στην εξουσία.

Βαθμοί ελευθερίας και ΑΟΖ
Του Ν. Λυγερού

Στο Go θα βλέπαμε αμέσως ότι η Ελλάδα έχει 3 βαθμούς ελευθερίας και η Κύπρος 4 πάνω σε ένα θαλάσσιο goban, αλλά θα ήταν κάπως αφαιρετικό ακόμα κι αν έχει ήδη νόημα τοποστρατηγικά. Όμως μέσω της έννοιας της ΑΟΖ και της ενεργειακής σκακιέρας, η πρώτη παρατήρηση αποκτά ένα βαθύτερο νόημα. Διότι οι βαθμοί ελευθερίας ενεργοποιούνται διαφορετικά και τώρα μπορούμε να δούμε μέσω Χρονοστρατηγικής τη δημιουργία ενός moyo πέρα από το fuseki των θαλάσσιων οικοπέδων. Ενώ στην αρχή θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι η Κύπρος δεν είχε χώρο να αναπτυχθεί λόγω της κοντινής απόστασης ενός εχθρού. Αλλά τώρα που οι αποστάσεις δεν έχουν νόημα και κυριαρχούν οι σχέσεις και οι δεσμοί, ο Ελληνισμός μπορεί να κάνει δύο μάτια και να ζήσει αφού οι μεγάλοι δράκοι δεν πεθαίνουν. Μπορεί το νόημα να μην είναι τόσο ξεκάθαρο σε κάποιον που δεν ξέρει σκάκι και go, αλλά οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία ξέρουν σκάκι και η Κορέα go. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι αυτοί οι παίχτες και ας ξεχάσουμε το τάβλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου