Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Η αλλαγή φάσης των Ευρωεκλογών - Το τέλος της λογοκρισίας - Ευρωεκλογές και Θράκη

Η αλλαγή φάσης των Ευρωεκλογών
Του Νίκου Λυγερού

Η αλλαγή φάσης των Ευρωεκλογών δεν έχει μόνο επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο, όπου όλοι πια νιώθουν ότι άρχισε η απελευθέρωση, αλλά και στα ίδια τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που τώρα δεν ακολουθούν τη σκληρή γραμμή της ηγεσίας της ήττας, αλλά εκδηλώνονται πιο εύκολα για τα εσωτερικά προβλήματα που προκάλεσαν ένα διχασμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα λόγω της προπαγάνδας που υπήρχε. Έτσι ενώ ήταν έτοιμα να θυσιαστούν για ένα κόμμα που θα έχανε οριακά, τώρα εξηγούν ότι έπεσαν και τα ίδια στην παγίδα της επικοινωνίας. Σιγά σιγά θα μάθουμε όλο και περισσότερα για τις διαμάχες που υπήρχαν ακόμα και πάνω στο θέμα της Μακεδονίας. Διότι τώρα τα στελέχη όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να χάσουν, αλλά αντιθέτως βλέπουν ότι χωρίς εξιλέωση δεν θα έχουν κανένα πολιτικό μέλλον. Επίσης είδαν ότι άλλα κόμματα που συνεργάστηκαν μαζί τους, εξαφανίστηκαν κυριολεκτικά από το πολιτικό προσκήνιο και δεν μπορούν πια να λειτουργήσουν συμμαχικά σε πολιτικό επίπεδο. Τώρα επιτέλους ο ελληνικός λαός θα ανακαλύψει όλο το παρασκήνιο της δήθεν ενότητας του κυβερνώντος κόμματος, γιατί ήρθε και η αλλαγή κύκλου.

Το τέλος της λογοκρισίας
Του Νίκου Λυγερού

Με την κατάρρευση του συστήματος της κυβέρνησης άρχισε και το τέλος της λογοκρισίας. Αντιλαμβανόμαστε ήδη ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν φοβούνται πια τις κυβερνητικές πιέσεις, έτσι θα μιλούν όλο και πιο ξεκάθαρα για την πολιτική πραγματικότητα. Άλλωστε πληθαίνουν ακόμα και οι αναφορές για την ακύρωση του Προσυμφώνου των Πρεσπών, διότι όλοι ξέρουν πόσο καταλυτικά λειτούργησε για να πέσει η κυβέρνηση που πίστευε ότι θα ξεπεράσει χωρίς δυσκολία όλα τα Συλλαλητήρια που έγιναν στην Ελλάδα και στην ομογένεια. Τώρα όμως που όλοι ξύπνησαν και είδαν την πραγματική εικόνα της Ελλάδας, κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους χειραγωγήσει με τόση άνεση. Έτσι ο καθένας αρχίζει να λέει τα δικά του, δίνοντας το παράδειγμα στους άλλους. Επίσης επειδή μπαίνουμε σε μια άλλη προεκλογική περίοδο, η αλλαγή φάσης έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική. Και όσοι ήταν σίγουροι ότι θα συνέχιζαν την πορεία τους με την κυβέρνηση έως τον Οκτώβριο, μιλούν πια διαφορετικά και ετοιμάζονται για νέες συμμαχίες σε πολιτικό επίπεδο, δίχως να χάσουν από το μυαλό τους τα εθνικά δεδομένα που έχουν επηρεάσει τα πάντα και βέβαια ακόμη και τις Ευρωεκλογές.

Ευρωεκλογές και Θράκη

Του Νίκου Λυγερού

Οι Ευρωεκλογές επειδή οδήγησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης και στην απόφαση των πρόωρων εθνικών εκλογών, υπερκάλυψαν ένα γεγονός που αφορά στη Θράκη και ειδικά τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Εδώ και χρόνια βλέπουμε πώς λειτουργεί το μειονοτικό θέμα που έχει ενισχύσει τη δράση του λόγω της ανεπάρκειας της κυβέρνησης όχι μόνο να το διαχειριστεί, αλλά και να το επιλύσει. Αντιθέτως βλέπουμε με ξεκάθαρο τρόπο ότι η μειονότητα προσπαθεί πλέον με ξεκάθαρο τρόπο να είναι μη εξαρτημένη από τα κλασικά κόμματα, για να προωθήσει το δικό της, όχι βέβαια για να πιάσει το απαραίτητο 3% στην επικράτεια αλλά για να δείξει με τρόπο εμφανή ότι υπάρχει στην περιοχή κι ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί. Με άλλα λόγια θέλει να δείξει ότι αδιαφορεί για τα ελληνικά δεδομένα και ότι θέλει να προωθήσει αποκλειστικά τα δικά της συμφέροντα, δίχως να έχει να δίνει αναφορά σε ελληνικούς θεσμούς. Και αυτή η προσέγγιση είναι η επιβεβαίωση του τρόπου σκέψης του ιδρυτή που εφαρμόζεται με ευκολία γιατί πολύ απλά υπάρχει το κυβερνητικό κενό.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου