Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019

Τα μέτρα που εξετάζει η ΕΕ κατά της Τουρκίας

Η περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων της διεύρυνσης κατά 145,8 εκ.Ευρώ το επόμενο έτος και η επανεξέταση των χρηματοδοτικών - επενδυτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Τουρκία, βρίσκονται ανάμεσα στα στοχευμένα μέτρα που η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) θα παρουσιαστούν αύριο στους αντιπροσώπους των κρατών -μελών της ΕΕ, ενόψει και των συνεδριάσεων των Υπουργών την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.


Επιπλέον η Κομισιόν θα περικόψει μια σειρά από «διαλόγους υψηλού επιπέδου» σε υπουργικό επίπεδο στην οικονομία, την γεωργία, την ενέργεια και τις μεταφορές, αλλά και την αναστολή τυχόν συναντήσεων κορυφής ΕΕ- Τουρκίας προς το παρόν.
Η Κομισιόν αναμένεται μάλιστα να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να προτείνει και στοχευμένα μέτρα κατά εταιριών και προσώπων που σχετίζονται με την γεωτρητική δραστηριότητα της Τουρκίας σε δεύτερη φάση «τη στιγμή που τα Κράτη Μέλη θα το κρίνουν απαραίτητο», ανέφερε η διπλωματική πηγή. Οι αποφάσεις για το τι θα εφαρμοστεί και το τι όχι θα ληφθούν από τους Υπουργούς Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα.
Η ανακοίνωση της ΕΕ για «Γιαβούζ» παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, λέει το «υπεξ» 
Η τελευταία ανακοίνωση της ΕΕ αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αναφέρει το «υπεξ» στα κατεχόμενα. Απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, σε σχέση με την παρουσία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» και την πρόθεση της Άγκυρας να προβεί σε νέες γεωτρήσεις στα βορειοανατολικά της Κύπρου, το «υπέξ» λέει ότι η προσέγγιση της ΕΕ, η οποία λειτουργεί ως δικαστήριο, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με το διεθνές δίκαιο.

Τόσο το διεθνές δίκαιο, όσο και το δίκαιο της θάλασσας απαιτούν όπως τα μέρη διαπραγματευτούν και καταλήξουν το συντομότερο δυνατό σε λύση επί των διαφορών τους, λέει και προσθέτει ότι προσεγγίσεις που δίνουν πλεονέκτημα σε μια πλευρά έως ότου υπάρξει κατάληξη, αντίκεινται στην αρχή της αμεροληψίας και δεν γίνονται αποδεκτές.

Το «υπέξ» λέει ακόμη ότι όλα τα μέρη που προβαίνουν σε ανακοινώσεις για το θέμα των υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Κύπρου αγνοούν σκοπίμως τις άδειες που έχει παραχωρήσει η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους, αλλά και το γεγονός ότι η Τουρκία αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

Από την μια μεριά, συνεχίζει η ανακοίνωση, μιλούν για τα κυριαρχικά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων επί των φυσικών πόρων, από την άλλη όμως αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στις ίδιες πηγές.

Το «υπεξ» χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι αποδίδεται η ευθύνη στην Τουρκία ενώ τα ανάλογα βήματα στα οποία προβαίνουν οι Τουρκοκύπριοι περιγράφονται ως προκλητικά. Οι εργασίες στις οποίες προχωρά η Τουρκία στα ανατολικά και νότια της Κύπρου είναι ευθυγραμμισμένες με τις άδειες που έχουν παραχωρηθεί εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, συμπληρώνει.

Λέει επίσης ότι συνομιλητής για τις εργασίες αυτές, στα ανοιχτά της Καρπασίας και νότια της Κύπρου, είναι ο «τ/κ λαός» και η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους. Στοχοποιείται η Τουρκική Δημοκρατία και αγνοούνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από εμάς, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παρά την εποικοδομητική προσέγγιση της τ/κ πλευράς, η οποία συνεχίζει τις εκκλήσεις για συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια, οι ανακοινώσεις που έγιναν δηλητηριάζουν το κλίμα συμφιλίωσης και συνεργασίας, καταλήγει η ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ  Philenews/ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου