Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019

Ραγδαίες εξελίξεις: «Στην Άγκυρα σήμερα οι S-400» – Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ;

Εντός της ημέρας αναμένεται να «πατήσει» σε τουρκικό έδαφος το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Χαμπέρ Tουρκ (Haber Turk). 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ολοκληρώθηκε η φόρτωσή τους και πλέον την Τρίτη αναμένεται να φτάσουν πιθανότατα στην Άγκυρα.

- Ωστόσο, δεν είναι ακόμα βέβαιο το σημείο εγκατάστασής τους. Χθες, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Σταρ – όπως μεταδίδει το hellasjournal.com - σημείωνε πως «η πιθανότητα τοποθέτησης των S400 στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία καθώς και στο Άναμουρ της Μερσίνας κερδίζει έδαφος» και πρόσθετε πως «καθοριστικές θα είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες και οι κίνδυνοι».

Η εφημερίδα γράφει ότι ενώ υπό κανονικές συνθήκες οι S400 θα τοποθετούνταν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, αυτή την περίοδο κερδίζει έδαφος το σενάριο τοποθέτησής τους στο Γκαζιάντεπ-Σανλιούρφα και το Αναμούρ της Μερσίνας. Σύμφωνα με την εφημερίδα γίνονται τώρα οι τελευταίες εκτιμήσεις για την περιοχή τοποθέτησης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος και η περιοχή θα οριστεί ανάλογα με τους κινδύνους.

- Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, διεμήνυε πως η παράδοση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία προχωρά με βάση την υπάρχουσα συμφωνία. “Περισσότερες λεπτομέρειες δεν μπορώ να σας πω» δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, όταν ρωτήθηκε σε ποια φάση βρίσκεται η πρώτη παράδοση των S-400 στην Τουρκία.

Παράλληλα επεσήμανε ότι στις 6 Ιουλίου οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν συζήτησαν και το θέμα αυτό. «Η παράδοση συζητήθηκε αναμφίβολα. Η συμφωνία αυτή βρίσκεται στην φάση της υλοποίησης» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ερντογάν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στην Άγκυρα είχε δηλώσει ότι η προετοιμασία για την αποστολή των ρωσικών S-400 στην Τουρκία συνεχίζεται και αυτή την στιγμή γίνεται η φόρτωση τους. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ασχολείται με τον σχεδιασμό και την επιλογή της τοποθεσίας που θα εγκατασταθούν οι S-400.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιταχθεί στην αγορά των S-400 από την Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι αν η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά αυτή, δεν θα μπορέσει να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει η συμπαραγωγή των F-35 και της επιβολής κυρώσεων.
Πηγή: Hellas Journal
ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου