Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

FT για την «κατρακύλα» των ομολόγων: Οι επενδυτές ξεπερνούν τον φόβο και συρρέουν στην Ελλάδα - ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ

Οι επενδυτές συρρέουν στην Ελλάδα, καθώς η χώρα που ήταν παρίας για τις αγορές αναδύεται από την οικονομική κρίση, με τις τιμές των μετοχών να έχουν εκτοξευθεί και τις αποδόσεις των ομολόγων να κατρακυλούν, γράφουν οι Financial Times.

Κάνοντας αναφορά στην απόφαση για πλήρη κατάργηση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου, οι Financial Times σχολιάζουν ότι αυτή η εξέλιξη «αποτελεί ορόσημο για την αποκατάσταση της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών, πολλοί από τους οποίους έχουν ξεπεράσει τις- φρέσκες ακόμη- μνήμες της αναταραχής, για να επενδύσουν ξανά σε ελληνικά επενδυτικά αγαθά».
Σε νέο χαμηλό το 10ετές ομόλογο


«Το δεκαετές ομόλογο έπεσε έως και 14 μονάδες την Τρίτη για να φτάσει στο 1,826, σε νέο ιστορικό χαμηλό, καταγράφοντας συνολική υποχώρηση 250 μονάδων φέτος. Η βουτιά στο κόστος δανεισμού αντικατοπτρίζει μια απόλυτη αλλαγή, από τις πιο σκοτεινές ημέρες της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όταν η Αθήνα ήταν αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Αυτό δείχνει το πόσο μακριά έχει φτάσει η Ελλάδα», δήλωσε στους FT ο Νικ Γουόλ, της Merian Global Investors που κατέχει ελληνικά ομόλογα. «Οι αποδόσεις φαίνονται αξιοσημείωτα χαμηλές. Ομως όλα τα άλλα είναι αξιοσημείωτα χαμηλά. Οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να τα αγοράζουν για τη θετική απόδοση», συμπλήρωσε. Η κατάσταση αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου ράλι στην ευρωζώνη, που έχει ρίξει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς χρέους κάτω από το μηδέν, σημειώνει το δημοσίευμα. «Αλλά η Ελλάδα ευεργετήθηκε ιδιαίτερα από αυτό. Το spread μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και το αντίστοιχο γερμανικό, μια μεταβλητή για τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομική προοπτική της Αθήνας, είναι τώρα στο 2,5%, από το υψηλό του σχεδόν 40% που έφτασε στην πιο έντονη φάση της κρίσης το 2012», επισημαίνουν οι FT.
Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των αγορών

Η αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών αντικατοπτρίζει το υγιές πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας και συνεργασία των θεσμών της ΕΕ με τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον Νικ Γουόλ. «Αυτό που δεν ήθελαν να δουν οι αγορές ήταν η νέα κυβέρνηση να πηγαίνει ενάντια στις επιθυμίες των Ευρωπαίων εταίρων. Η κίνηση με τα capital control ήταν αναμενόμενη, αλλά το γεγονός ότι έγινε διασφαλίζοντας ότι υπήρξε διαβούλευση με τις αρχές της ΕΕ για αυτό, ήταν ένα καλό σημάδι», συμπλήρωσε.

Οι FT σημειώνουν ακόμη και το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έχει καταγράψει άνοδο 35% από την αρχή του έτους και πλέον είναι σε τροχιά για την καλύτερη χρονιά του από το 2019.

«Η αγορά δίνει προκαταβολικά κάποια εύσημα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης», σχολίασε ο Ρικάρντο Γκαρσία, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, που εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, εκτός αν υπάρξει μια σοβαρή παγκόσμια ύφεση. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι κάποιοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, τόσο για το χρέος όσο και εξαιτίας της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας. «Τα χειρότερα έχουν περάσει, αλλά υπάρχει ακόμη ένα στίγμα. Το βλέπουμε στους πελάτες μας. Υπάρχει ακόμη αυτή η εικόνα της Ελλάδας ότι είναι επένδυση με ρίσκο», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στους FT.


ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου