Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019

Τα δεδομένα της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία (χάρτης)

Η Τουρκία εξαπέλυσε την Τετάρτη το απόγευμα επίθεση εναντίον των κουρδικών θέσεων στα βόρεια της Συρίας. Δεδηλωμένος στόχος είναι η δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» μεταξύ των τουρκικών συνόρων και της Τουρκίας. Ποια είναι τα δεδομένα της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης».
 
Τι θέλει η Τουρκία;
 
Η Τουρκία έχει δύο κύριους στόχους. Πρώτον να εκδιώξει τις μονάδες του κουρδικού YPG που χαρακτηρίζει απειλή για την εθνική της ασφάλεια και δεύτερον να δημιουργήσει μία περιοχή εντός της Συρίας όπου θα εγκατασταθούν 2 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία.
   
Πώς θα επηρεαστούν οι Κούρδοι
 
Οι κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), θεωρούνται από τους νικητές του εμφυλίου της Συρίας αφού πέτυχαν να δημιουργήσαν μία δική τους αυτόνομη περιοχή εντός της Συρίας. Αυτή η αυτονομία απειλείται από την τουρκική επιθετικότητα αφού είναι ορατός ο κίνδυνος της ανάφλεξης της περιοχής. Μια ενδεχόμενη ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων πιθανόν θα δώσει το έναυσμα στην Τουρκία και τις συριακές δυνάμεις ανταρτών να καταλάβουν τα εδάφη που ελέγχουν.
 
Ποια περιοχή διεκδικεί η Τουρκία
 
Η κουρδική διοίκηση εκτείνεται σε μία ζώνη μήκους 480 χιλιομέτρων από τον Ευφράτη έως τα σύνορα με το Ιράκ. Άμεσος στόχος της Τουρκίας είναι να καταλάβει μία περιοχή 100 χιλιομέτρων μεταξύ των πόλεων Ras al-Ain και Tel Abyad. Είναι μία περιοχή με μεγάλο ποσοστό αραβικού πληθυσμού την οποία θα δυσκολευτούν να υπερασπιστούν οι κουρδικές δυνάμεις.

Τι σημαίνει για το καθεστώς Άσαντ η τουρκική εισβολή
 
Αν και στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε έλεγχο το καθεστώς Άσαντ , το SDF δεν αποτελούσε ουσιαστική απειλή. Κάτι που δεν ισχύει για τους Τούρκους και του Σύριους αντάρτες που επιχειρούν να καταλάβουν το βόρειο μέρος της χώρας.

Τι σημαίνει για το ISIS
 
Οι Κούρδοι μαχητές, είναι αυτοί που κατέλαβαν και το τελευταίο κομμάτι γης που κατείχε το χαλιφάτο. Στις φυλακές που ελέγχει το SDF βρίσκονται 5.000 μαχητές του ISIS από Συρία και ΙΡΑΚ και περί τους 1000 ξένους μαχητές, κυρίως Ευρωπαίους. Η αναταραχή προκαλεί γενικότερη ανησυχία ότι μπορεί να δώσει ώθηση για αναβίωση του ISIS.

ΠΗΓΗ philenews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου