Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Λιβύη σε ανοιχτό μέτωπο με την Τουρκία - Η αντιμετώπιση της Τουρκίας - Το EastMed Act είναι νόμος των ΗΠΑ

Λιβύη σε ανοιχτό μέτωπο με την Τουρκία
Του Ν. Λυγερού

Λόγω της προσπάθειας της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την πιο αδύναμη παράταξη της Λιβύης, η άλλη που κάνει την επίθεση στην Τρίπολη, αντιμετωπίζει πια ανοιχτά την Τουρκία και χτυπά κάθε ενίσχυσή της που μπορεί να βρει στον δρόμο της. Έρχεται λοιπόν σε αντιπαράθεση με την παραστρατιωτική ομάδα Σαντάτ, με πλοία ή ακόμα με τεθωρακισμένα που έχουν έρθει από την Τουρκία. Με άλλα λόγια η παράταξη του Αρχιστράτηγου δεν έχει τώρα κανένα ενδοιασμό να αντιμετωπίσει ανοιχτά τις
στρατιωτικές δυνάμεις που υπάγονται στην Τουρκία και βοηθούν άμεσα την κυβέρνηση της Τρίπολης να μην πέσει. Και από την άλλη, έχουν την έμμεση υποστήριξη της Ρωσίας που δεν κρύβεται καθόλου από τη στιγμή που η Τουρκία προσπάθησε να πλασάρει το μνημόνιο της, για να προωθήσει τις παράλογες θέσεις της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ δεν μπορεί να παίξει πάνω σε αυτόν τον ενεργειακό χάρτη. Ξέχασε βέβαια το ενδιαφέρον της Ρωσίας για το κοίτασμα Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, ξέχασε ότι η Αίγυπτος συνεργάζεται με τον Αρχιστράτηγο και ξέχασε ότι είναι η Eni που ανακάλυψε το κοίτασμα ενώ την είχε παρενοχλήσει στην ΑΟΖ της Κύπρου για να μην υπογράψει κανένα συμβόλαιο με την Κύπρο. Έτσι βλέπουμε μια αλλαγή φάσης και στην αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Η αντιμετώπιση της Τουρκίας
Του Ν. Λυγερού

Η αντιμετώπιση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει από άτομα που προσπαθούν να τρομάξουν τον λαό μας, προβάλλοντας φοβίες που έχουν οι ίδιοι. Η ηττοπάθεια δεν ήταν ποτέ εργαλείο αντιμετώπισης των τουρκικών θέσεων. Και όσοι λένε ότι η Τουρκία έχει υψηλή στρατηγική, απλώς δεν έχουν ιδέα από στρατηγική. Διότι είναι πολλά τα παραδείγματα που δείχνουν ότι όχι μόνο δεν κατέχει το αντικείμενο, αλλά επίσης ότι θεωρεί ότι μιλά γι’ αυτό όταν εκφράζεται επεκτατικά. Μπορεί η Τουρκία να ξέρει από διπλωματία επειδή αναγκάστηκε να διαχειριστεί πολλές ήττες και να διορθώσει συνεχώς τα αποτελέσματα της έλλειψης στρατιωτικής σκέψης, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στο επίπεδο της υψηλής στρατηγικής. Έτσι ακόμα και σε στρατηγικά θέματα πάντα έπρεπε κάποιος να την συμβουλέψει, αλλιώς η αποτυχία της ήταν δεδομένη. Η Τουρκία πάσχει από το οθωμανικό σύνδρομο και θεωρεί ότι όλα γίνονται με την απολυταρχική δύναμη και δεν αξιοποιεί ποτέ έξυπνες λύσεις για να κινηθεί. Αλλά βασίζεται στις αδυναμίες της ηττοπάθειας και του ραγιαδισμού για να δώσει την εντύπωση ότι έχει ισχύ. Αυτό φαίνεται και με το ενεργειακό δήθεν πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το EastMed Act είναι νόμος των ΗΠΑ
Του Ν. Λυγερού

Μετά τις πρωτοβουλίες του Κογκρέσου και της Γερουσίας ήρθε η σειρά του Προέδρου των ΗΠΑ να υπογράψει το EastMed Αct και αυτό να γίνει νόμος των ΗΠΑ. Με την υπογραφή του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης τελείωσε ο κύκλος της όλης διαδικασίας. Και αυτό το αποτέλεσμα είναι πρωτοφανές. Διότι ακόμα κι αν υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του Προέδρου ήταν μόνο και μόνο για το θέμα της αρμοδιότητας του Κογκρέσου όσον αφορά της εξωτερικής πολιτικής και ειδικά της στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα, τίποτα δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας. Έτσι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν έχει επηρεαστεί, αφού είναι μέρος του προϋπολογισμού. Είναι η απόδειξη ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αλλάξει στην Ανατολική Μεσόγειο και φαίνεται πια επίσημα ότι δεν ποντάρει πια στην αναξιόπιστη Τουρκία. Επίσης το γεγονός ότι η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil που βρίσκεται τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 με την Qatar Petroleum όσο και στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης με την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια, έχει ενισχύσει το όλο πλαίσιο μέσω του ενεργειακού τομέα που συνδυάζεται με την υψηλή στρατηγική των ΗΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου