Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Το τέλος της «συμμαχίας» Τουρκίας - Ρωσίας στη Συρία - Λαβρόφ: Συνεργάζεστε με τρομοκράτες - Το plan B του Ερντογάν

Η  Τουρκία δείχνει να πέφτει η ίδια στο «λάκκο» που επιχείρησε να ανοίξει με την εισβολή της στη βορειοδυτική Συρία

Η ρωσοτουρκική συμφωνία του Σότσι για τη Συρία αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων και την ευθεία επίθεση Ερντογάν κατά της Μόσχας και μάλιστα από το έδαφος της Ουκρανίας.
Η Τουρκία δείχνει να πέφτει η ίδια στο «λάκκο» που επιχείρησε να ανοίξει με την εισβολή της στη βορειοδυτική Συρία, δήθεν για να δημιουργήσει αποστρατικοποιημένη ζώνη, στο Ιντλίμπ,
στην ουσία όμως για να αναδειχθεί ως ο «μεγάλος παίκτης» της περιοχής. Σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε ευθέως την Αγκυρα ότι δεν τήρησε μερικές σημαντικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο των συμφωνιών που είχε κάνει με την Μόσχα για την εξομάλυνση της κατάστασης στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ όμως έκανε και μία πολύ σοβαρή καταγγελία λέγοντας ότι ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να διαχωρίσει την ένοπλη αντιπολίτευση η οποία συνεργάζεται με τους Τούρκους και είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας, από τους τρομοκράτες της «Τζεμπχάτ αλ Νούσρα» η οποία μετεξελίχθηκε σε «Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ».
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο συριακός στρατός πλησιάζει πλέον στην πόλη Ιντλίμπ, την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας. Πηγές προσκείμενες στις συριακές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι καταλήφθηκε το χωριό Νάιραμπ, 8 χιλιόμετρα από την πόλη. Είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνητικές δυνάμεις θέτουν υπό τον έλεγχό τους εδάφη στην περιοχή από τα τέλη του 2012. Στο πλευρό του Άσαντ βρίσκονται οι Ρώσοι, οι οποίοι του παρέχουν αεροπορική συνδρομή.
Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει όλες τις θέσεις της στη Συρία, η Τουρκία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να συγκρατήσει τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει στο συριακό καθεστώς να προχωρήσει περισσότερο στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με δηλώσεις του που έγιναν γνωστές χθες.
«Είπα στον ομόλογό μου Σεργκέι Λαβρόφ ότι το καθεστώς πραγματοποιεί προκλητικές επιθέσεις εναντίον των θεσεών μας παρατήρησης στην Ιντλίμπ, ότι θα απαντήσουμε αν το συνεχίσουν αυτό και ότι είναι ανάγκη να σταματήσουν το καθεστώς το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Επίσης δεν δεχόμαστε εδώ τη δικαιολογία ότι 'δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως το καθεστώς'», δήλωσε ο τούρκος υπουργός προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες με τη Ρωσία αναφορικά με την Ιντλίμπ πρέπει να ισχύσουν και πάλι.
Στο μεταξύ, ο Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του πως «το καθεστώς προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στην Ιντλίμπ εκτοπίζοντας αθώους ανθρώπους οι οποίοι κατευθύνονται προς τα σύνορά μας. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στο καθεστώς να κερδίσει έδαφος, διότι διαφορετικά αυτό θα αυξήσει το βάρος που εμείς επωμιζόμαστε».
Ο τούρκος πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε από επίσκεψή του χθες, Δευτέρα, στην Ουκρανία.
«Η Άγκυρα δεν τήρησε μερικές σημαντικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο των συμφωνιών που είχε κάνει με την Μόσχα για την εξομάλυνση της κατάστασης στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην εφημερίδα Rossiskaya gazeta.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε συγκεκριμένα ότι η Τουρκία «πρώτον δεν μπόρεσε να διαχωρίσει την ένοπλη αντιπολίτευση η οποία συνεργάζεται με τους Τούρκους και είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας, από τους τρομοκράτες της «Τζεμπχάτ αλ Νούσρα» η οποία μετεξελίχθηκε σε «Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ». «Η δεύτερη πλευρά – συνέχισε ο Λαβρόφ- η οποία σχετίζεται με τους κινδύνους και τις απειλές που προέρχονται από την ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, συνίσταται στο ότι εκατοντάδες μαχητές από εκεί και από την «αλ Νούσρα» και από την «Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ», έχουν πάει στην Λιβύη για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες σ' αυτή την χώρα».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε, επίσης, ότι «λαμβάνοντας υπ' όψιν όλους αυτούς τους παράγοντες, η Ρωσία δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα αυτό μόνη της, αλλά μπορεί να τηρήσει άνευ όρων και ευσυνείδητα πλήρως τις συμφωνίες που υπάρχουν για το Ιντλίμπ. Για αυτό μιλάμε με τους Τούρκους εταίρους μας».

Ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι οι τρομοκράτες στο Ιντλίμπ δεν σταματούν τις προκλητικές τους ενέργειες, βάλλοντας συστηματικά κατά της βάσης Χμεϊμίμ αλλά και εναντίον συριακών θέσεων και μη στρατιωτικών θέσεων εκτός της ζώνης του Ιντλίμπ.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως μια από τις αιτίες της κατάστασης αυτής το ότι εντός της ζώνης του Ιντλίμπ δεν έχει δημιουργηθεί αποστρατικοποιημένη ζώνη: «Αυτό το υπενθυμίσαμε στους Τούρκους εταίρους μας. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την τήρηση όλων των σημείων εκείνων των αποφάσεων που έλαβαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι έρχονται πληροφορίες που λένε ότι τουρκικά στρατεύματα αναπτύσσονται στην ζώνη του Ιντλίμπ και σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού Γενικού Επιτελείου τα τουρκικά στρατεύματα προωθήθηκαν σε ορισμένα σημεία εντός της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, χωρίς να προειδοποιήσουν γι' αυτές τις μετακινήσεις και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορέσαμε ένα ενημερώσουμε τον συριακό στρατό. Υπήρξαν πλήγματα – είπε ο Λαβρόφ – και η τουρκική πλευρά απειλεί ότι θα ανταπαντήσει» και προσέθεσε ότι «αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό».

Θέμα χρόνου η στρατιωτική αντιπαράθεση Ρωσίας-Τουρκίας και το «Σχέδιο Β'» του Ερντογάν

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου η στρατιωτική αντιπαράθεση ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων και το ερώτημα είναι πλέον το αν η Αγκυρα θα τολμήσει να χτυπήσει τις υποστηριζόμενες από τη Μόσχα δυνάμεις του Άσαντ. Εναλλακτικά, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει κάποιου είδους αναδίπλωση στη Συρία και θα προχωρήσει σε ένα Σχέδιο Β' το οποίο θα περιλαμβάνει το άνοιγμα των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την εξαγωγή του πολέμου στη Λιβύη, κάτι που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει με την ενίσχυσει των δυνάμεων του Σάρατζ, στην Τρίπολη. Κι εκεί όμως βρίσκει απέναντί του τη Ρωσία και τον στρατάρχη Χάφταρ.
Την ίδια στιγμή, πάνω από 4.700 Σύροι μαχητές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία βρίσκονται πλέον στο έδαφος της Λιβύης ενώ εκπαιδεύονται κι άλλοι ενόψει της αποστολής τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Τουρκία, που υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που εδρεύει στην Τρίπολη, σκοπεύει να αναπτύξει περίπου 6.000 Σύρους στη Λιβύη, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και η οποία επικαλείται πληροφορίες που της έδωσαν ακτιβιστές.

Τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ιντλίμπ αξιώνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αξίωσε σήμερα «τον τερματισμό των εχθροπραξιών» μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας στην περιοχή της Ιντλίμπ, κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετικά ανησυχητική αλλαγή στη φύση της σύρραξης».
Πρέπει να υπάρξει «ο τερματισμός των εχθροπραξιών πριν από μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε μια απολύτως ανεξέλεγκτη κατάσταση», επισήμανε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως», καθώς βλέπουμε «ότι αυτή τη στιγμή ο τουρκικός και ο συριακός στρατός βομβαρδίζουν» την περιοχή της Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Η Τουρκία διαμήνυσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να προωθηθούν περαιτέρω στην Ιντλίμπ.
Σε διάστημα 2 μηνών, μισό εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τη βορειοδυτική Συρία, για να διαφύγουν των επιθέσεων των συριακών δυνάμεων, με τη στήριξη της συμμάχου Ρωσίας, εναντίον των τζιχαντιστών και των ανταρτών.

ΠΗΓΗ  newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου