Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Η Τουρκία επανακαθορίζει τα σύνορα της στο Αιγαίο και η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα

Τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα καυτηριάζει άρθρο που δημοσιεύεται στο Foreign Policy και υπογράφει ο δημοσιογράφος, Γιάννης Μπαμπούλιας.

Το άρθρο (που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα έχει οδηγηθεί σε κρίση εξωτερικής πολιτικής» ενώ στον υπότιτλο επισημαίνεται ότι «η Τουρκία επανακαθορίζει τα σύνορα της στο Αιγαίο και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό») αρχίζει με αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες, όπου τα σύνορα είναι πολύ κοντά στην Κρήτη.


«Στόχος της Τουρκίας είναι να αρχίσει επιχειρήσεις γεώτρησης για φυσικό αέριο στην περιοχή, παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της χώρας, στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη, ουσιαστικά δεν έκαναν κάτι για να παρέμβουν» αναφέρεται στο άρθρο.

Μάλιστα, τονίζεται ότι «το αποτέλεσμα είναι μία από τις μεγαλύτερες διπλωματικές και πολιτικές κρίσεις στην πρόσφατη ελληνική ιστορία, που εκθέτει τη διεθνή αδυναμία της χώρας».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η διπλωματική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν ωφέλησε την Ελλάδα, ενώ κάνει ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές που είχε στις ΗΠΑ όχι μόνο δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος αλλά στήριξε και τις ΗΠΑ στην απόφαση της να εξοντώσει τον Ιρανό στρατηγό, Qassem Suleimani, τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τήρησαν μια πιο προσεκτική προσέγγιση.

Πάντως, ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει θετική κίνηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον στρατάρχη Khalifa Haftar αλλά και τη συνάντηση του με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron.

μητσοτακης
ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου