Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Η Τουρκία ως διακινητής - Η Ρωσία δυσανασχετεί με την Τουρκία στη Συρία - Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας

Η Τουρκία ως διακινητής
Του Ν. Λυγερού

Η Τουρκία λειτουργεί πια η ίδια ως διακινητής, γιατί δεν ξέρει τι άλλο να κάνει για να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Έτσι αποφάσισε να κάνει ουσιαστικά μια ασύμμετρη απειλή ενάντια στην Ελλάδα. Επί του πρακτέου αντιγράφει τις μεθόδους που χρησιμοποίησε στην Ίμβρο με τις ανοιχτές φυλακές. Διότι οι λαθρομετανάστες που αφήνει η Τουρκία να περάσουν στα σύνορά της είναι αυτοί που έχουν φυλακιστεί για παραβάσεις. Εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να δημιουργήσει νέες πιέσεις κι ενάντια στην Ευρώπη. Όμως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να υποστεί αυτή την ασύμμετρη απειλή και θα ενεργοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να αντιμετωπίσει το όλο θέμα. Τα μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα αποφασίστηκαν σε επίπεδο ΚΥΣΕΑ. Έτσι θα ενεργοποιήσει την ομάδα RABIT μέσω της FRONTEX, θα αναστείλει για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου, θα αναβαθμίσει τη
φύλαξη των ανατολικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και θα γνωστοποιήσει την απόφασή της στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ρωσία δυσανασχετεί με την Τουρκία στη Συρία
Του Ν. Λυγερού

Ακόμα και η Ρωσία που λειτουργεί υποτίθεται συμμαχικά με την Τουρκία για το κουρδικό θέμα στη Συρία έχει αρχίσει να δυσανασχετεί με τις πράξεις της Τουρκίας ειδικά μετά την κατάρριψη συριακών αεροσκαφών και την καταστροφή αεροδρομίου. Διότι η Ρωσία δεν θέλει την επέκταση της επιρροής της Τουρκίας αφού συνεχίζει να υποστηρίζει ενεργά την κυβέρνηση της Συρίας. Έτσι όλοι αν θέλουν να βλέπουν αυτές τις δύο χώρες σε απλό συμμαχικό πλαίσιο πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Η Ρωσία μπορεί να είναι φιλική προς την Τουρκία μόνο σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα για οικονομικούς λόγους και μόνο. Επειδή σε επίπεδο στρατηγικής υπάρχουν τεράστιες και θεμελιακές διαφορές. Άλλωστε η Ρωσία δεν έζησε ποτέ την τουρκοκρατία και δεν έχει κανέναν σύνδρομο Στοκχόλμης ούτε ραγιαδισμό. Κατά συνέπεια στρατηγικά την εξετάζει με εχθρικό τρόπο και για αυτό δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πεδίο εμπιστοσύνης. Τη Ρωσία την απασχολεί περισσότερο να δημιουργήσει μία ρωγμή εντός του ΝΑΤΟ μέσω της Τουρκίας αλλά όχι η ίδια. Αν έχουμε αυτό το νοητικό σχήμα στο μυαλό μας ερμηνεύουμε πιο σωστά τα δεδομένα μεταξύ τους.

Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας

Του Ν. Λυγερού

Με τα νέα δεδομένα που έχει προκαλέσει η Τουρκία με τη χειραγώγηση των λαθρομεταναστών, έχει αποδειχθεί ότι μόνο η αποφασιστικότητα της Ελλάδας στα σύνορα μπορεί να σταματήσει αποτελεσματικά την όλη προσπάθεια διείσδυσης στην Ευρώπη. Επίσης τα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα ερμηνεύονται όλα μ’ ένα θετικό τρόπο και δεν βλέπουμε πια την κλασική στάση ουδετερότητας. Με άλλα λόγια οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας δεν έχουν ενώσει μόνο τους Έλληνες μεταξύ τους, αλλά και τους Ευρωπαίους, διότι όλοι θεωρούν πια ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο σε αυτή την κρίση με τους λαθρομετανάστες που δεν έρχονται πια από τη Συρία και το Ιράκ αλλά από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν. Έτσι οι κινήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο έχουν την πλήρη αποδοχή από τους πολίτες της περιοχής που αντιλαμβάνονται ότι είναι ο μόνος ορθολογικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου. Οι Έλληνες είναι πια ενωμένοι πάνω σε αυτή την υπόθεση, διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει πια πλαίσιο για διπλωματία κι ότι έχουμε περάσει στο επόμενο στάδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου