Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Σύμβουλος Πούτιν: "Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε τριπλή καταστροφή"

Χοντρό παιχνίδι από Ερντογάν στη Συρία, μιας και όπως φαίνεται “παίζει τα ρέστα του”, αφού αντιτίθεται, εκτός της Ρωσίας και της Συρίας, και με το Ιράν, μετά το χθεσινό κτύπημα των τουρκικών δυνάμεων κατά δεκάδων μελών της Χεζμπολάχ (υποστηρίζονται από το Ιράν), σε μια κίνηση εξευμενισμού των ΗΠΑ.    
Ο αμυντικός αναλυτής και προσωπικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Ιγκόρ Κοροτσένκο σχολίασε την κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης στο Ιντλίμπ, προειδοποιώντας παράλληλα την Τουρκία ενάντια σε πιθανές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Ρώσο ειδικό/δημοσιογράφο και αρχισυντάκτη του περιοδικού Εθνική Άμυνα, Ιγκόρ Κοροτσένκο, η επιδείνωση στο Ιντλίμπ αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για τη Ρωσία για να αξιολογήσει την διφορούμενη στάση των Τούρκων.
“Η Άγκυρα ουσιαστικά με τις κινήσεις και τις επιλογές της, επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα ήταν μόνο ένας «περιστασιακός σύντροφος» και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να ήταν σύμμαχος. Επιπλέον, η Τουρκία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας της Αστάνα στο Ιντλίμπ και στήριξε τις τρομοκρατικές ομάδες στην επαρχία αυτή", τόνισε ο ίδιος.
Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας χαρακτήρισε αυτή την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας, ως ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, το οποίο είναι γεμάτο με μεγάλα προβλήματα.
“Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε ένα σενάριο που θα μπορούσε να τελειώσει με πόλεμο με τη Ρωσία, πολιτικά και στρατιωτικά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε την Τουρκία σε μια «τριπλή καταστροφή», γεωπολιτική, στρατιωτική και οικονομική.
Δεν θεωρούμε αυτό το σενάριο όμως ως πολύ πιθανό. Αλλά από στρατιωτική και πολιτική άποψη, ένας πόλεμος κατά της Ρωσίας, θα σημαίνει μια γεωπολιτική, στρατιωτική και οικονομική καταστροφή για την Τουρκία", δήλωσε ο Κοροτσένκο.
Ο εμπειρογνώμονας προειδοποίησε τον Ερντογάν για τις προκλητικές και "περιπετειώδεις ανεύθυνες ενέργειες του" στη Συρία και επεσήμανε ότι σε αυτή την κατάσταση, η Άγκυρα πρέπει να επιστρέψει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της στο Ιντλίμπ, εγκαταλείποντας τις προκλήσεις.
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πολιτικός εμπειρογνώμονας Ιακώβ Κένμι είπε πως η Ρωσία θα μπορούσε να αναγκάσει την Τουρκία να αποχωρήσει για πάντα από τη Συρία χωρίς να χρησιμοποιήσει δύναμη.
Ο Ισραηλινός εμπειρογνώμονας Jacob Kedmi σχολίασε την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ, μιλώντας για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία, τις οποίες χαρακτήρισε ως άκρως προκλητικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητες τέτοιες επιθέσεις της Άγκυρας. Ο εμπειρογνώμονας είναι σίγουρος ότι η Μόσχα θα πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να «ηρεμήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που ξέρει να προκαλεί μόνο».
Ο Κέμι είπε πως η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει την Τουρκία όχι μόνο να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ, αλλά και να αποχωρήσει από τη Συρία για πάντα.
Δεν πρόκειται για στρατιωτική λύση στο πρόβλημα. Η Μόσχα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της για να οδηγήσει την Άγκυρα στη γωνία. Ο Κέμι είναι σίγουρος ότι η Ρωσία θα πρέπει να απειλήσει την Τουρκία με ένα τεράστιο πλήγμα στις θέσεις των ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό εμπειρογνώμονα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδεινώνει επίτηδες την κατάσταση στο Ιντλίμπ βάσει δικού του σχεδίου.
"Οι τουρκικές δυνάμεις επιδιώκουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία για να θέσουν τη Δαμασκό και τη Μόσχα σε μια απελπιστική κατάσταση. Ο στόχος της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει επεισόδιο με "λουτρό αίματος", μετά το οποίο η Μόσχα θα αντιμετώπιζε σοβαρές συνέπειες από τη διεθνή κοινότητα. Η Ρωσία είναι σε θέση να αποτρέψει ένα παρόμοιο σενάριο", τόνισε ο ίδιος.

Η Τουρκία τα βάζει τώρα και με το Ιράν παίζοντας παιχνίδια των ΗΠΑ

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ, υπέστησαν μεγάλες απώλειες στις επιχειρήσεις που οργάνωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) στο Ιντλίμπ.



Στο θέμα δεν έχει παρέμβει ακόμη η Τεχεράνη, αλλά θα γίνει και αυτό και τότε οι Τούρκοι θα αποκαλυφθεί ότι “παίζουν” διπλό παιχνίδι με Ρώσους και Αμερικανούς, για να επιβιώσουν, ξεχνώντας όμως επιδεικτικά ότι “την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη κανένας”.

ΠΗΓΗ  pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου