Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Έβρος: Η πραγματικότητα των τουρκικών ενεργειών - Ο Κοτζιάς κατηγορεί την κυβέρνηση για ραγιαδισμό και “παράδοση ελληνικού εδάφους”

Σχόλιο από Αlexander: 2 ενδιαφέροντα άρθρα από τα defencereview.gr  και militaire.gr 
Διαβάστε τα  και βγάλτε τα συμπεράσματα σας


Έβρος: Η πραγματικότητα των τουρκικών ενεργειών
 Γιάννης Νικήτας 
Από το defencereview
Τις τελευταίες ημέρες γράφονται πολλαπλές ανακρίβειες και ανοησίες σε μεγάλο βαθμό που αφορούν δήθεν είσοδο τουρκικών στρατιωτικών τμημάτων εντός ελληνικού εδάφους.
Η πραγματικότητα είναι η εξής: οι τουρκικές δυνάμεις βλέποντας τα έργα που εκτελούνται στη περιοχή Μελισσοκομείο του Έβρου για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών κινήθηκαν εγγύς της οριογραμμής με σκοπό να διερευνήσουν τις ελληνικές ενέργειες. Στο σημείο εκεί κατασκευάζεται φράχτης για να ανακόπτει την είσοδο των λαθρομεταναστών.
Εγκατέστησαν δύο σκηνές στρατοπεδεύοντας εντός τουρκικού εδάφους στη περιοχή Μελισσοκομείο βορειότερα από το κτήμα Μιχαηλίδη έκτασης 16 στρεμμάτων που λανθασμένα αναφέρεται ότι αποτέλεσε σημείο όπου εισήλθαν και εγκαταστάθηκαν τουρκικά τμήματα. Συνολικώς, η τουρκική δύναμη ποτέ δεν ξεπέρασε τους 15 άνδρες φέροντας ελαφρύ οπλισμό και ουδέποτε οι Τούρκοι προέβησαν σε προκλητικές ενέργειες όπως ρίψη πυρών ακόμα και στον αέρα. Σήμερα το πρωί ήταν 12 άτομα εκ των οποίων 9 τούρκοι στρατιώτες και 3 άνδρες της τουρκικών ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Επαναλαμβάνουμε πως η εγκατάσταση τους είναι εντός τουρκικού εδάφους και όχι ελληνικού.
Τα ακριβή σύνορα του ποταμού Έβρου έχουν καθοριστεί με το σχετικό πρωτόκολλο του Νοεμβρίου του 1926. Βάσει αυτού καθορίστηκε η οριογραμμή με συγκεκριμένα σημεία και συντεταγμένες. Το τουρκικό στρατιωτικών τμήμα όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται εντός τουρκικού εδάφους και ποτέ δεν κινήθηκε εντός ελληνικού έστω και προσωρινώς.
Η περιοχή εποπτεύεται και επιτηρείται από ισχυρές και πολλαπλάσιες ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις της 31ης M/K ΤΑΞ, στη περιοχή ευθύνης της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας.
Το ελληνικό διάβημα υπήρξε ατυχής ελληνική ενέργεια που αποτέλεσε επικοινωνιακό και διπλωματικό αυτογκόλ καθότι ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε είσοδος ή εγκατάσταση τουρκικών στρατιωτικών τμημάτων εντός Ελλάδας.
Επειδή γράφονται τεράστιες ανακρίβειες κ ανοησίες με λάθος χάρτες και σημεία. Στο σημείο του κόκκινου κύκλου σε οι Τούρκοι έχουν εγκαταστήσει δυο σκηνές (είναι εντός των τουρκικών συνόρων) με 12 άνδρες άπαντες με ελαφρύ οπλισμό. Ποτέ δεν μπήκαν σε ελληνικό έδαφος.


Σε μπλε κύκλο το κτήμα Μιχαηλίδη ελληνική γη έκτασης 16 στρεμάτων. Βορειότερα είναι η περιοχή του Μελισσοκομείου του Έβρου.
 
Το ακριβές σημείο εγκατάστασης των Τούρκων στρατιωτών εντός τουρκικού εδάφους.
Επειδή εκεί κατασκευάζεται φράχτης για την ανάσχεση των ροών οι Τούρκοι εγκαταστάθηκαν ακριβώς επι της οριογραμμής για να επιβλέπουν τα έργα της αμυντικής οργάνωσης. Κυκλοφορεί τεράστια παραπληροφόρηση. Προσοχή.

ΠΗΓΗ defencereview

 
Ο Κοτζιάς κατηγορεί την κυβέρνηση για ραγιαδισμό και “παράδοση ελληνικού εδάφους”


Ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με νέο κείμενο του αντικρούει όσα κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν για την τουρκική διείσδυση στον Έβρο, μιλά για ραγιαδισμό και υποστηρίζει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα πρέπει να παραιτηθούν.

Ο Νίκος Κοτζιάς γράφει:
Από το militaire

“Ο ραγιαδισμός της ΝΔ μας έφερε τώρα μπροστά σε ένα νέο επεισόδιο, όπου η Τουρκία καταλαμβάνει ελληνικά εδάφη. Οι απαντήσεις που άκουσα ήταν:
Α) Δύο διαβήματα σε Αθήνα και Άγκυρα, όπου για το πρώτο δεν εξήγησε η ΝΔ ακόμα αν ήταν τηλεφωνικό, εγγράφως ή κλήθηκε, ως έπρεπε να γίνει, ο Τούρκος Πρεσβευτής στην Αθήνα. Στο δε δεύτερο, εστάλη, για λόγους υποβάθμισης, η δεύτερη της Πρεσβείας στην Άγκυρα να διαμαρτυρηθεί στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, αντί του Πρέσβη ως έπρεπε να γίνει.
Β) Στη συνέχεια, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «δεν έγινε κάτι το σοβαρό». Έτσι φαίνεται να αξιολογεί ο κ. Δένδιας κατάληψη ελληνικού εδάφους.
Ο κ. Δένδιας, που δεν γνωρίζει, ούτε καταλαβαίνει από εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι δεν τρέχει και τίποτα που οι Τούρκοι πήραν λίγη άμμο και λίγη λάσπη. Τα ίδια ακριβώς είχε πει όταν οι Τούρκοι μπήκαν παράνομα σε Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και αιγιαλίτιδα ζώνη. Το ότι το επανέλαβε σήμερα, με άλλη αφορμή, δείχνει ότι δεν έχει και πρόθεση να μάθει.
Γ) Κατόπιν, κύκλοι της κυβέρνησης, αλλά και στην αντιπολίτευση, άρχισαν να λένε ότι «να ξέρετε» στον Έβρο επειδή τα νερά «ανεβοκατεβαίνουν» δεν είναι σαφές το τι ανήκει σε ποιόν. Δείγμα του πώς χρησιμοποιείται η ασχετοσύνη και η άγνοια προκειμένου να υποχωρήσουν οι ενδοτικοί. Στην πραγματικότητα η νησίδα για την οποία γίνεται ο λόγος έχει περιέλθει στην Ελλάδα, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η τριμελής επιτροπή για τη χάραξη των συνόρων, με βάση τα πρωτόκολλα της Επιτροπής Διαχάραξης ελληνοτουρκικών συνόρων στις 23 Νοεμβρίου του 1926.
Δ) Οι αποφάσεις αυτής της επιτροπής αποτελούν υλοποίηση της Συμφωνίας της Λωζάνης ως προς την οριοθέτηση των ελληνοτουρκικών συνόρων. Η Τουρκία προσπάθησε να κάνει σε αυτό το σημείο προβοκάτσια το 1978 και το 2012. Μόνο που οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν παραδόθηκαν στις ορέξεις του Σουλτάνου.
Συμπέρασμα για να είμαι σαφής, όποιος υποβαθμίζει τη σημασία του επεισοδίου, γίνεται συνένοχος με την Τουρκία στην προσπάθεια που καταβάλλει να αχρηστεύσει τη Λωζάνη. Γίνεται υπεύθυνος για παράδοση ελληνικού εδάφους. Ο κ. Δένδιας καλό θα κάνει να παραιτηθεί, όπως και ο Υπουργός Άμυνας που δεν είδε, δεν κατάλαβε, πιθανόν και να μην πρόλαβε να ξυπνήσει”. Επιπλέον με μήνυμα του στο twitter ο κ.Κοτζιάς αναφέρει:
“Στη βάση συμφωνίας Λωζάνης 1923, συγκροτήθηκε Επιτροπή διαχάραξης ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο. Αυτή απέδωσε σε Ελλάδα (23.11.1926) έδαφος που σήμερα κατέχει παράνομα Τουρκία. Το είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς ξανά το 1978+2012. Μόνο που σημερινή κυβέρνηση ενδίδει και κρύβεται”.

ΠΗΓΗ militaire


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου