Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Reuters – Γαλλικά πυρά κατά Τουρκίας στο ΝΑΤΟ: Να μη στρουθοκαμηλίζουμε – Πρόβλημα η στάση της Άγκυρας

Το Παρίσι καταγγέλλει την Άγκυρα για την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου κατά τη διάρκεια νατοϊκής αποστολής στη Λιβύη.

Το Παρίσι, το είπε και το έκανε: Έφερε στο ΝΑΤΟ την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Λιβύη, με γάλλο αξιωματούχο να καταφέρεται με πολύ σκληρά λόγια για τη στάση της Άγκυρας. Ειδικότερα, αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Αμύνης, κατηγόρησε το τουρκικό ναυτικό για την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου κατά τη διάρκεια νατοϊκής αποστολής.

Από την πλευρά του ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας: «τέτοιο πράγμα δεν έχει συμβεί». Οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα έχουν τηλεδιάσκεψη μέσα στην εβδομάδα καθώς εντείνονται οι εντάσεις μεταξύ Παρισίων και Αγκυρας, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι είναι η ώρα για το ΝΑΤΟ να έχει μία έντιμη συζήτηση με τη Τουρκία, όχι μόνο σε αναφορά με τη Λιβύη αλλά και σε αναφορά με άλλα θέματα όπως την αγορά των S 400 και το μπλόκο στα σχέδια του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.
«Έχουμε συναντήσει περίπλοκες στιγμές στη Συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε στρουθοκάμηλοι και να προσποιούμεθα ότι δεν υπάρχει «τουρκικό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το λύσουμε», προσέθεσε.

Πυρά από το Τουρκικό ΥΠΕΞ

Είχε προηγηθεί κόντρα μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, με αφορμή τις δηλώσεις του αξιωματούχου της γαλλικής προεδρίας περί του ρόλου της Άγκυρας στη Λιβύη.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει ότι οι δηλώσεις έδειξαν τη «σκοτεινή και ανεξήγητη» πολιτική της Γαλλίας αναφορικά με τη Λιβύη, με την Άγκυρα να κατηγορεί τον νατοϊκό της σύμμαχο ότι επιδείνωσε την κρίση υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ.
«Η υποστήριξη που παρείχε η Γαλλία στον πραξικοπηματία και πειρατή Χάφταρ, ο οποίος στοχεύει στην επιβολή αυταρχικού καθεστώτος ανατρέποντας τη νόμιμη κυβέρνηση και ο οποίος έχει δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θέλει πολιτική λύση, έχει επιδεινώσει την κρίση στη Λιβύη», υπογράμμισε το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Είναι απαράδεκτο να συμπεριφέρεται έτσι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ».

Γαλλική Προεδρία: Επιθετικές οι τουρκικές παρεμβάσεις στη Λιβύη

Η Τουρκία απάντησε σε σχόλια γάλλου αξιωματούχου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» το ρόλο της Άγκυρας στη Λιβύη. «Αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται πολύ προβληματικές και παρά τις προσπάθειές μας, η κατάσταση τελματώνει. Αυτή η ολοένα και πιο επιθετική στάση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι εταίρος του ΝΑΤΟ και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Όταν ρωτήθηκε τι έχει κατά νου το Παρίσι, ο αξιωματούχος είπε ότι θα υπάρξουν συνομιλίες τις επόμενες ημέρες με την Τουρκία και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν την κατάσταση.
Οι σχέσεις Άγκυρας - Παρισιού είναι ήδη τεταμένες εξαιτίας διαφόρων ζητημάτων, από τη Συρία έως τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι η στήριξη της Γαλλίας προς το Χάφταρ τον έχει «πραγματικά αναστατώσει».
Τα σχόλια γίνονται καθώς η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη, εδραιώνει την παρουσία της στην βορειοαφρικανική χώρα βοηθώντας την ΚΕΕ να αποκρούσει μια επίθεση στην λιβυκή πρωτεύουσα από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Ρωσία.

ΠΗΓΗ newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου