Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Η Τουρκία «παγώνει» προσωρινά τις έρευνες στην Αν. Μεσόγειo–«Ας περιμένουμε»


Γέφυρες συνεννόησης με την Ελλάδα φαίνεται ότι ρίχνει η Τουρκία, με τον εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, να προαναγγέλλει την αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών στις «αμφιλεγόμενες περιοχές» της ανατολικής Μεσογείου.
«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNN Turk.
Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα  μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης».

Υπενθυμίζεται ότι η εξέλιξη αυτή, έρχεται λίγες ημέρες μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με αφορμή την έκδοση τουρκικής Navtex στα ανοιχτά του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η αντίδρασης της Ελλάδας ήταν άμεση, καθώς έσπευσε να καταδικάσει τις κινήσεις της γειτονικής χώρας, αλλά και να θέσει σε ύψιστο συναγερμό τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά μήκος των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων, και ιδίως στο Καστελλόριζο, αναπτύχθηκε μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου, μία κίνηση την οποία μιμήθηκε και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, και κατόπιν της διεθνούς παρέμβασης, οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε εκτόνωση της κρίσης, με τη σταδιακή απόσυρση των πολεμικών πλοίων.
Παράλληλα, το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιήσει τις τουρκικές έρευνες, αγκυροβόλησε και πάλι στο λιμάνι της Αττάλλειας, μην αποπλέοντας ουδέποτε για την περιοχή της τουρκικής Navtex.
Πηγή: Sputnik

ΠΗΓΗ sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου