Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Περιπέτειες του Ερντογάν στο ημισέληνο, γιατί ανακάλυψε το φυσικό αέριο ακριβώς στη Μαύρη Θάλασσα;

Lragir.am Στις 21 Αυγούστου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει για την ανακάλυψη ενός μεγάλου το ορυχείου φυσικού αερίου καθώς και για το οικονομικό θαύμα που περιμένει την Τουρκία. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το ορυχείο βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, άλλοι ισχυρίζονται ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων ανακαλύφθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο. Αλλά δεδομένου, ότι η Τουρκία έχει σοβαρά προβλήματα στη Μεσόγειο Θάλασσα, το φυσικό αέριο «ανακαλύφθηκε» ακριβώς στη Μαύρη Θάλασσα. Ειδικοί αναφέρουν ότι εάν επιβεβαιωθούν τα αποθέματα φυσικού αερίου, η Τουρκία μπορεί να εγκαταλείψει εντελώς το ρωσικό φυσικό αέριο. Αν και, σύμφωνα με τον ειδικό του
Αζερμπαϊτζάν Εμίλ Μουστаφάγιεφ, η Τουρκία έχει ήδη εγκαταλείψει το Gazprom και μεταβιβάστηκε στο αζερικό φυσικό αέριο. Κατά την γνώμη του, οι μάχες στο Ταβούς έγιναν είδος επίδειξης της απειλής που θέτουν οι ρωσικοί ενεργειακοί κολοσσοί στις επικοινωνίες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία ήταν ο δεύτερος καταναλωτής του ρωσικού φυσικού αερίου μετά τη Γερμανία. Επί του παρόντος, το μερίδιο του Gazprom έχει μειωθεί κατά 10-15 φορές. Η ταχύτητα των γεγονότων δείχνει, ότι ο Αλίγιεφ και ο Ερντογάν προσπάθησαν να παίξουν μεγάλη παιχνίδι. Πρώτον, η Τουρκία ανάγκασε τη Ρωσία να δαπανήσει δισεκατομμύρια για την κατασκευή του υποβρύχιου αγωγού, στη συνέχεια, σχεδόν σταμάτησε να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν κατασκεύασαν αγωγό με δυτικές επενδύσεις μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας προς την Ευρώπη, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή αγωγού από το Τουρκμενιστάν στο Μπακού. Η TANAP δεν θα είναι επιτυχής χωρίς το τουρκμενικό αέριο, και η Άγκυρα θα έχει προβλήματα με τους επενδυτές.
Ο Ερντογάν προσπάθησε να απαλλαγεί από αυτό το πρόβλημα. Με τη βοήθεια του Αλίγιεφ, η Τουρκία προκάλεσε εντάσεις στα Αρμενικά σύνορα, με στόχο να ανατιναχθεί ο αγωγός και έπειτα να κατηγορήσει την Αρμενία και τη Ρωσία σε αυτό. Αυτό το κόλπο όμως απέτυχε. Και τότε ο Ερντογάν έπρεπε να βρει επείγον αέριο. Στη Μεσόγειο, αντιμετώπισε αντίσταση από την Ευρώπη και το Ισραήλ, και τώρα ισχυρίζεται, ότι βρήκε αέριο στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Ερντογάν και ο Αλίγιεφ πρέπει να πληρώσουν τα χρέη τους, και αποφάσισαν να αντικαταστήσουν το Ρωσικό μοχλό φυσικού αερίου στην Ευρώπη με τουρκικό. Ωστόσο, η περιπέτειές τους στο Ταβούς απέτυχαν. Ο Αλίγιεφ απέλυσε τον Μαμαντιάροφ, ο οποίος πριν από τις μάχες του Ταβούς προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες για την «απειλή των επικοινωνιών».
Τώρα ξεκινά το δεύτερο μέρος της περιπέτειας: η Τουρκία έχει βρει κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα.

ΠΗΓΗ el.armradio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου