Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: Θέμα S-400 έθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ – Τι είπε για τα F-16

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Ρώμη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η συνάντηση διεξήχθη σε «πολύ θερμό κλίμα».

Ωστόσο το δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, αναφέρει ότι ο Τζό Μπάιντεν έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400 που κατέχει η Τουρκία, εκφράζοντας την ανησυχία του.



Κατά την ίδια πηγή, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε στον κ. Ερντογάν πως το θέμα της αγοράς νέων F-16 από την Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει «συγκεκριμένη διαδικασία», εννοώντας προφανώς την κατ’ αρχήν έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Άμυνας και στη συνέχεια να περάσει από το Κογκρέσο, όπου το κλίμα για την Τουρκία είναι μάλλον «εχθρικό».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες των δυο χωρών, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν»

«Οι ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία καθώς και τη σημασία της Τουρκίας ως σύμμαχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, ενώ τόνισε τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών».





Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως θα διαπραγματευόταν με τον Μπάιντεν την αγορά 40 F-16 και τον εκσυγχρονισμό των 80 που ήδη διαθέτει η Τουρκία, ως «αντιστάθμισμα» στον αποκλεισμό της χώρας του από το πρόγραμμα των stealth μαχητικών 5ης γενιάς F-35, μετά την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου