Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ελλάδα-Υδρογονάνθρακες: Το απαράδεκτο “κατενάτσιο” που τροφοδοτεί την κρίση…

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Oil στον κοραλλιογενή ύφαλο “Γλαύκος” (οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ), που έχει βιογενές φυσικό αέριο και η αμέσως επόμενη στις αρχές Ιανουαρίου από την κοινοπραξία Total-ENI στον επίσης κοραλλιογενή ύφαλο “Καλυψώ” (οικόπεδο 6) που και αυτός έχει βιογενές αέριο δείχνουν το τεράστιο ενδιαφέρον των εταιρειών πετρελαίου να αξιοποιήσουν τα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά και την απόφαση της Λευκωσίας για εκμετάλλευση κοιτασμάτων παρά τις τουρκικές απειλές.

Του καθηγητή ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress


…Σήμερα η Ελλάδα εισάγει πανάκριβο φυσικό αέριο από ΗΠΑ, 35-40 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, που πάνε στην Ρεβυθούσα, και την Ρωσία προς περίπου $30 ανά 1000 κυβικά πόδια. Αυτό το φυσικό αέριο το χρησιμοποιούμε για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση.

Η εκμετάλλευση του Κρητικού φυσικού αερίου θα μας στοίχιζε το πολύ $5 ανά 1000 κυβικά πόδια. Το Κρητικό βιογενές φυσικό αέριο θα το εξάγουμε, κατ’ ανάγκη, στις αγορές της Ασίας με όφελος πάνω από $30 ανά 1000 κυβικά πόδια.

Αν συνεχίσουμε αυτή την απαράδεκτη και καταστροφική φιλοσοφία της μη εκμετάλλευσης του Κρητικού / Χανιώτικου φυσικού αερίου θα έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στον κόσμο, την ακριβότερη θέρμανση στον κόσμο, πανάκριβα γεωργικά προϊόντα, πληθωρισμό, ακριβή μετακίνηση κοκ.

Ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του ας μην πιστεύουν ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωθούν. Ήρθαν για να μείνουν και θα μείνουν για πάρα πολλά χρόνια.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ 

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου