Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ο Ερντογάν τρέμει και για αυτό θυμήθηκε τώρα Ισραήλ και Αίγυπτο…

Έχω ακούσει διπλωμάτες και αναλυτές να λένε κατά καιρούς ότι το μεγαλύτερο όπλο των ισχυρών χωρών είναι η οικονομία. Ειδικά όταν οι ισχυροί αποφασίζουν να μην ασκήσουν πίεση σε ενοχλητικούς ηγέτες με άλλους τρόπους (π.χ. με πραξικόπημα). Η κακή κατάσταση της οικονομίας μίας χώρας, βοηθά να “συνέλθει” ο ηγέτης της και να επανέλθει στην τάξη, αν και στην περίπτωση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αυτό είναι λίγο δύσκολο.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL


Βέβαια, ήδη κλονίζεται -εκτός της οικονομίας- και ο ίδιος και κάποιες αποφάσεις, που δεν θα λάμβανε ποτέ, αναγκάζεται να σκύψει το κεφάλι και να τις δεχθεί. Και πιο χαρακτηριστική είναι η υπόθεση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Του επέβαλαν όρους και τους δέχθηκε… Όσοι μελέτησαν τις σημερινές δηλώσεις του Ερντογάν (ΕΔΩ), πρέπει να αντιλήφθηκαν πως ο ίδιος πιστεύει πως πίσω από την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας είναι ο ξένος παράγοντας.

Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου. Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στις πληροφορίες για τις σχέσεις των Εμιράτων με την κατοχική δύναμη, μετά τη συνάντηση του Εμίρη με τον Ερντογάν, αλλά και την απόφασή του τελευταίου “να τα βρει” με το Κάιρο και την Ιερουσαλήμ:

Ο Τούρκος πρόεδρος υποχώρησε για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση και η οικονομική συμφωνία, με τα Εμιράτα. Αλλά, όπως τονίσαμε και χθες, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα υλοποιηθεί, και αν θα υλοποιηθεί η συμφωνία, διότι ο Εμίρης απαιτεί περισσότερα απ’ όσα θα δώσει. Δανειστής είναι ο άνθρωπος, δεν είναι φιλάνθρωπος. Παρακολουθώντας τον Ερντογάν, θα έλεγα ότι βλέπουμε δύο …ανθρώπους:

Ο ένας είναι ο γνωστός. Ο ανυποχώρητος, ο εθνικιστής, ο ακραίος ισλαμιστής που βλέπει εχθρούς παντού. Ακόμα και μέσα στο σπίτι του.

-Ο άλλος είναι αυτός που ξαφνικά αποφασίζει ότι δεν μπορεί να τα βάζει με όλους ταυτόχρονα, και επιλέγει ποιοι θα παραμείνουν εχθροί και ποιοι θα γίνουν ξανά φίλοι. Και όπως βλέπουμε στοχεύει όλες τις χώρες με τις οποίες έχουν στρατηγικές συνεργασίες η Ελλάδα και η Κύπρος.  

                                       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου