Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Η Μοσάντ (Ισραήλ) «μιλάει» με Δυτ. και Ανατ. Λιβύη – Ποιοι αξιωματούχοι φέρεται να συναντήθηκαν

Ο διευθυντής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά συναντήθηκαν πρόσφατα στην Ιορδανία για να συζητήσουν την εξομάλυνση και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, μετέδωσαν ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας και της Λιβύης το βράδυ της Τετάρτης, μεταδίδει η Jerusalem Post.

Τα δημοσιεύματα πρόσθεσαν ότι το γραφείο του Λίβυου πρωθυπουργού διέψευσε τη συνάντηση.

Τον Νοέμβριο, η Haaretz ανέφερε ότι ο Σαντάμ Χάφταρ, γιος του Λιβύου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άντρα της Κυρηναϊκής, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μπεν-Γκουριόν» του Τελ Αβίβ για συναντήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με πιθανή εξομάλυνση.

Εκτός του ότι η συνάντηση δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επίσημα, αν υποτεθεί ότι πραγματοποιήθηκε, δεν είναι σαφές με ποιον συναντήθηκε ο γιος Χάφταρ.

Από τη μία πλευρά, το τμήμα «Tevel» της Μοσάντ φέρεται να είχε επαφές με διάφορους Λίβυους αξιωματούχους όλα αυτά τα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας Μέιρ Μπεν Σαμπάτ και ο αγγελιοφόρος του, γνωστός μόνο ως «Maoz», φέρεται να είχαν τέτοιες επαφές και ο χειρισμός του θέματος μεταβιβάστηκε στον πρώην στέλεχος της «Σιν Μπετ» (Ισραηλινή Ασφάλεια) Νιμρόντ Γκεζ.

Ο Γκεζ είχε ισχυρούς δεσμούς με τον Μπεν Σαμπάτ και τον υποστήριξε ως πιθανό μελλοντικό αρχηγό της «Σιν Μπετ» προτού ο πρώην πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χάσει την εξουσία και αυτό το σενάριο χαθεί.

Δεν είναι σαφές εάν κάποιος από τους παραπάνω Λίβυους αξιωματούχους θα μπορούσε ουσιαστικά να πραγματοποιήσει εξομάλυνση με το Ισραήλ δεδομένου του συνεχιζόμενου χάους στο οποίο βρίσκεται η χώρα εδώ και χρόνια.

Τον περασμένο μήνα, οι πολυαναμενόμενες εκλογές της χώρας αναβλήθηκαν και δεν είναι σαφές εάν οι αντιμαχόμενες παρατάξεις θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τις εκλογές, πόσο μάλλον να αλλάξουν επίσημα εχθρικές σχέσεις δεκαετιών με το εβραϊκό κράτος.

ΠΗΓΗ tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου