Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Έτοιμος ξανά για δράση ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

 

Ξένια Τούρκη  

Τα στοιχήματα για το πόσο θα άντεχε η κυβέρνηση του Γιάιρ Λαπίντ και του Ναφτάλι Μπένετ άρχισαν να πέφτουν από την πρώτη στιγμή που οι δύο ανακοίνωσαν πως θα συγκροτούσαν κυβερνητικό συνασπισμό. Άλλοι έλεγαν πως η νέα ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα έβγαζε το καλοκαίρι, άλλοι προέβλεπαν την πτώση της για τον χειμώνα. Τελικά άντεξε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο. 

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας οι Λαπίντ και Μπένετ γνωστοποίησαν ότι σχεδιάζουν να διαλύσουν την Κνεσέτ, την επόμενη εβδομάδα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για έναν πέμπτο γύρο εθνικών εκλογών στη χώρα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Εάν η πρόταση τους υπερψηφιστεί, κάτι που θα συμβεί ο Γιάιρ Λάπιντ θα γίνει προσωρινός πρωθυπουργός, και ο Ναφτάλι Μπένετ θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνος για τα ζητήματα που αφορούν στο Ιράν. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν πιθανότατα στις 25 Οκτωβρίου.

Έχοντας μια ισχνή πλειοψηφία και αποτελούμενη από οκτώ διαφορετικά και ετερόκλητα κόμματα, που το μόνο που τους ένωνε ήταν το μίσος τους για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η κατάρρευση της ισραηλινής κυβέρνησης ήταν θέμα χρόνου. Πολλές φορές ούτε στα πιο βασικά ζητήματα δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν οι εταίροι μεταξύ τους, πόσο μάλλον όταν είχαν πολύ δύσκολα προβλήματα όπως ο εποικισμός ή η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. 

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δίνει την ευκαιρία στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για ένα comeback στον πρωθυπουργικό θρόνο. Δολοπλόκος, πάντα έτοιμος να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες ο τέως πρωθυπουργός γνώριζε πως ήταν θέμα χρόνου η χώρα να συρθεί ξανά σε εκλογές. Και βέβαια έκανε ότι μπορούσε για αυτό, αφού για να επιταχύνει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού νωρίτερα τον Ιούνιο, καταψήφισε, από κοινού με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ των εποίκων, ένα όχι αμφιλεγόμενο μέτρο το οποίο αφορά στη μέριμνα για τους Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. 

Έχοντας επιβιώσει από δύσκολες καταστάσεις, γνωρίζοντας το εκλογικό σύστημα όσο κανένας άλλος και έχοντας φανατικούς ψηφοφόρους που ότι και να γίνει θα πάνε στις κάλπες να τον στηρίξουν ο «Μπίμπι», όπως τον αποκαλούν στο Ισραήλ έχει βάσιμες ελπίδες να θεωρεί πως θα ηγηθεί και πάλι της χώρας. Όσοι βιάστηκαν να τον ξεγράψουν, απλά δεν υπολόγισαν την αποφασιστικότητά του και τη δίψα του για εξουσία. Άλλωστε είναι για αυτό τον λόγο που έχει καταφέρει να είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ. 

xenia.tourki@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ https://philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου