Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Το δίλημμα είναι ένα: Με τους σεσημασμένους κατσαβιδάκηδες ή με τους φοιτητές

 

Μιχάλης Μαρδάς

Για ακόμη μία φορά αποδείχθηκε ότι οι φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων έχουν εξελιχθεί σε κρησφύγετα και άντρα συμμοριτών. Κατάσταση που χρονίζει και για την οποία, τόσο οι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν όσο και οι καθηγητές, έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα.

Το τελευταίο περιστατικό στην Πολυτεχνειούπολη είναι μαχαίρι στην καρδιά της αντιπολίτευσης που πεισματικά αρνείται την πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά δεν έχει σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ανομία στα πανεπιστήμια αλλά  και στην κυβέρνηση που πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμόσει τους νόμους που έχει  ψηφίσει.

Ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους, τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να παραδοθούν ξανά στην κοινωνία. Πρέπει να παραδοθούν καθαρά στον Ελληνα φορολογούμενο ο οποίος «ματώνει» για να σπουδάσει το παιδί του και τελικά βλέπει ότι όλα αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα εξαιτίας μίας μικρής μειοψηφίας που έχει καταφέρει να κάνει ό,τι θέλει. Το να περιμένει η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ουτοπικό καθώς είναι γνωστό ότι οι ιδέες της αντιπολίτευσης για τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο.

Η ακαδημαϊκή και η φοιτητική κοινότητα γνώριζαν εδώ και καιρό την εγκληματική δραστηριότητα εντός των φοιτητικών εστιών και είχαν προχωρήσει σε πλήθος καταγγελιών.

Οι παλιές εστίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου φιλοξενούσαν, εκτός από φοιτητές, και ενοίκους-καταληψίες με εγκληματική δράση. Εκκλήσεις για μια οριστική λύση είχαν απευθυνθεί και από τις δύο πλευρές, φοιτητές και διοίκηση του πανεπιστημίου, καθώς πρόκειται για ένα «καθεστώς» που μετράει δεκαετίες και παρά το γεγονός ότι έγιναν και παλαιότερα επεμβάσεις της Αστυνομίας, η κατάσταση παρέμεινε η ίδια.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου φέρεται να είχε ενημερώσει -και όχι μόνο μία φορά- τις αστυνομικές Αρχές για την εγκληματική δραστηριότητα που λάμβανε χώρα εντός της εστίας στην οποία φιλοξενούνται και φοιτητές. Το ίδιο είχε γίνει και στο παρελθόν από τις προηγούμενες διοικήσεις για την κατάληψη κάποιων ορόφων στις εστίες, χωρίς όμως ποτέ να δοθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημα, παρά τις αστυνομικές επεμβάσεις που είχαν γίνει τότε.

Τελικά, έγινε η αστυνομική επιχείρηση αλλά κανείς δεν είναι αισιόδοξος ότι θα έχει αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί, αν πάλι οι εστίες μείνουν αφύλακτες και έρμαια σε κάθε παράνομο, πάλι κάποιοι θα βρουν τον τρόπο να μπουν μέσα και να τις μετατρέψουν σε γιάφκες. Και αυτό, δυστυχώς, θα γίνει αν όλοι δεν απαντήσουν ειλικρινά αν είναι με τους σεσημασμένους κατσαβιδάκηδες ή με τους φοιτητές!

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου