Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Τα τουρκικά διαβήματα και η αποθράσυνση της Άγκυρας

Η ΑΓΚΥΡΑ πέραν της ακραίας ρητορικής στην οποία «ασκείται» καθημερινά, προβαίνει παράλληλα και σε διπλωματικές κινήσεις, ενίσχυσης των μεθοδεύσεών της. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τις συνεχείς, καθημερινές, παραβιάσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, που συνδέονται με τα επεκτατικά σχέδια της κατοχικής δύναμης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και το διάβημα, που έγινε στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, ο οποίος κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Στο διάβημά της, η κυβέρνηση της κατοχικής χώρας διαμαρτύρεται για την παρουσία τεθωρακισμένων στα νησιά της Λέσβου και της Χίου. Η Τουρκία, με απύθμενο θράσος ζητεί από την Ελλάδα ναβάλει τέλος στις «παραβιάσεις στα νησιά και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικό καθεστώς σε αυτά». Ανάλογη διαμαρτυρία επέδωσαν οι τουρκικές Αρχές και στην πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς τα οχήματα αυτά παρέχονται από τους Αμερικανούς!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ, πλην όμως αληθινά, είναι αυτά που παρακολουθούμε. Και δεν είναι απλώς γελοιότητες του καθεστώτος Ερντογάν. Είναι μέρος ενός σχεδίου να εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που δεν αφορά μόνο τις εντυπώσεις, που θέλει να δημιουργήσει απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου, αλλά είναι πρωτίστως μέρος ενός σχεδιασμού επεκτατικού, που θεωρούν πως θα τον υλοποιήσουν με τέτοιες κινήσεις.

Η ΑΘΗΝΑ απάντησε αμέσως στο τουρκικό διάβημα, που έγινε στον Έλληνα πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη. Ξεκαθαρίστηκε πως οι τουρκικές αιτιάσεις είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, ενώ παρέπεμψε και στη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να «επικαιροποιήσει». Να την προσαρμόσει στα δικά του επιθετικά σχέδια, στις δικές του επεκτατικές επιδιώξεις.

ΔΕΝ χρειάζονται και πολλά για να απαντηθεί ένα τέτοιο διάβημα, όπως το τουρκικό. Όπως είπε και ο Έλληνας πρέσβης, δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονά της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλιά της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Είναι η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Ο ΛΟΓΟΣ είναι στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, που επιλέγουν την αποστασιοποίηση και την «ουδετερότητα». Οι ΗΠΑ έχουν προχθές τοποθετηθεί σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

 Η Θέση του "Φ"    

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου