Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Τουρκία: Συνεχίζει τις προκλήσεις – Θέλει χωρίς στρατό Χίο και Σάμο

 
1. Τουρκία: Συνεχίζει τις προκλήσεις – Θέλει χωρίς στρατό Χίο και Σάμο
2. ΕΕ: Δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη από 15 χώρες για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
3. Ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν – Εκτός ορίων και με νέες απειλές ο Τούρκος πρόεδρος

Η Τουρκία για μια αεροναυτική άσκηση που θέλει να διενεργήσει αύριο η Ελλάδα ανάμεσα στη Χίο και στη Σάμο, έχοντας  δεσμεύσει και τη σχετική περιοχή αντέδρασε με Navtex λέγοντας πως αυτή η άσκηση δεν μπορεί να γίνει καθώς η Χίος και η Σάμος είναι νησιά που πρόσκεινται στο καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης.

Ζητούν ουσιαστικά από την Ελλάδα να μην πραγματοποιήσει την εν λόγω άσκηση και να πάρεις όποιες μονάδες έχει από αυτά τα νησιά.

Η πρόταση που έχει καταθέσει από τον Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ορισμό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγει η Ευρώπη σε όλες του τις μορφές, έγινε πλειοψηφική στην ΕΕ. Δεκαπέντε χώρες υπογράφουν επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας, με την οποία ζητούν να μπει ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

«Το ανώτατο όριο τιμών που έχει ζητηθεί από την αρχή από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος μέλος να μετριάσει την πληθωριστική πίεση, να διαχειριστεί τις προσδοκίες, να παράσχει ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον κλάδο», ανέφερε η επιστολή των 15 κρατών προς την Κομισιόν.

Την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού υποστηρίζουν τώρα το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία.

«Σπουδαία νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας! Η πλειοψηφία των 15 κρατών μελών υποστηρίζει τώρα το αίτημα προς την Επιτροπή να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο!», τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κρήτη, στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΕΛΚ είχε επαναλάβει την πρότασή του σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει μια αποφασιστική απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

«Δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αλλά αν δεν το καταφέρουμε, αν δεν προσθέσουμε στην εσωτερική «δύναμη πυρός» που μπορούν να προσφέρουν οι προϋπολογισμοί μας, την «ευρωπαϊκή δύναμη πυρός», μιας συντονισμένης αντίδρασης, φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και ότι η κοινωνική συνοχή θα αρχίσει να δοκιμάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκλεκτός προσκεκλημένος στο Ηράκλειο ήταν ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάλφρεντ Βέμπερ ο οποίος, έπλεξε το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, που είναι από τα πιο ισχυρά κόμματα στην ευρωπαική κεντροδεξιά.

«Εξακολουθούμε να προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις με διαφορά μεταξύ οκτώ και δέκα ποσοστιαίων μονάδων και πιστεύω ότι όταν θα έρθει η ώρα, την άνοιξη του 2023 , να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας στον ελληνικό λαό, θεωρώ ότι είναι να λογικό να ισχυριστούμε ότι τηρήσαμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2019», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι στις εκλογές ο λαός θα δώσει δεύτερη εντολή διακυβέρνησης στη ΝΔ.
Μετά την κατά μέτωπο σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να ρίχνει λάδι στην φωτιά με ακραία επιθετική ρητορική.

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια…»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, έστειλε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τον να σταματήσει τις απειλές και να επιστρέψει στον διάλογο.

«Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια – όπως λέει και η παροιμία – και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως, μιλώντας στα κομματικά του στελέχη, έδειξε να μην αφήνει κανένα περιθώριο διαλόγου εξαπολύοντας ξανά απειλές.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις αυτών που την παρακινούν», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

«Τα όπλα που συσσωρεύονται στη δυτική Θράκη και τα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Η δύναμή μας είναι πολύ πέρα απ’ αυτά», σχολίασε.

Νέο «ράπισμα» από τις ΗΠΑ
Η τουρκική διπλωματία έχει βάλει στο στόχαστρο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητώντας την παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Η ξεκάθαρη απάντηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν ένα ακόμη ράπισμα στην έωλη επιχειρηματολογία της Άγκυρας.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θέλω οι Τούρκοι φίλοι μας να μην μας παρεξηγήσουν. Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Και θα κάνουμε οτιδήποτε για να προασπίσουμε τα δικαιώματα μας», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σημειώνεται πως, Συνεδριάζει από το πρωί το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας
Συνεδριάζει στην Άγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν με την συμμετοχή της ηγεσίας του τουρκικού στρατού.

Οι, κατά το τουρκικό αφήγημα, ελληνικές… προκλήσεις και η «στρατιωτικοποίηση» των νησιών πρόκειται να τεθούν επί τάπητος, όπως και οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας.

Το κεντρικό θέμα συζήτησης είναι οι κινήσεις της Ελλάδας που «αυξάνουν την ένταση» – όπως προκλητικά αναφέρει η Άγκυρα – με τον Τούρκο πρόεδρο να αναμένεται πως θα προχωρήσει σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις.

Η Άγκυρα έχει ακόμα τα μάτια της στραμμένα προς την Ουάσινγκτον και την απάντηση που θα λάβουν σχετικά με τα F-16 και τον ενδεχόμενο όρο για την μη παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Χτες ο Ερντογάν, σε ένα ακόμη κρεσέντο επιθετικής ρητορικής, που δείχνει και τον εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου, απευθυνόμενος στην Ελλάδα είπε ότι η βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη «δεν σας σώζουν».

Ακάρ: «Είστε κακομαθημένοι»
Σε εκδήλωση του υπουργείου Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ, επιτέθηκε για ακόμη μία φορά στην Ελλαδα.

Έκανε εκτεταμένη αναφορά στα ελληνοτουρκικά αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι ο κακός γείτονας και το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, ενώ έκανε αναφορά για την Τριπολιτσά.

Για τους μετανάστες είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα κάνει σφαγές και ως «κακομαθημένη» κατηγορεί την Τουρκία για επεκτατισμό.

Επιπλέον πως ανέφερε ο Ακάρ, πως «η Ελλάδα είναι αυτή που έχει αυξήσει τα εδάφη της πολλές φορές στην ιστορία, ενώ κατηγορεί την ίδια στιγμή για επεκτατισμό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου