Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Από τις «Λευκές Τετάρτες» στο θάνατο της Μαχσά Αμινί. Η «ανωτερότητα» Ιρανών αντρών στο Κοράνι

 

«Βράζει» το Ιράν από τις διαδηλώσεις και την εξέγερση μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί – Δεκάδες νεκροί, τραυματίες και συλλήψεις – «Υποταγμένες και κατώτερες οι γυναίκες στο Ιράν, έτσι τις προστάζει το Κοράνι» λέει ο Θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού στη Cyprus Times – Πως από το 2014 οι «Λευκές Τετάρτες» αντιστάθηκαν στην μαντήλα μέσω καλέσματος Ιρανής δημοσιογράφου

Από το 2014 «μύριζε» εξέγερση των καταπιεσμένων γυναικών του Ιράν που ακόμη και το κοράνι τις θέλει κατώτερες και υποταγμένες στους άντρες.

Ο θάνατος της νεαρής Ιρανής, Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών της χώρας που την συνέλαβε καθώς «δεν φορούσε σωστά την μαντήλα της» ήταν άλλη μία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και το έναυσμα για να αρχίσουν μαζικές διαδηλώσεις, καθώς και η εκδήλωση της λαϊκής οργής κατά του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης.

Όπως εξηγεί στη Cyprus Times ο Θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, στο Ισλάμ είναι δεδομένος ο θρησκευτικός και κοινωνικός ρατσισμός έναντι στις γυναίκες, καθώς αυτός γράφεται στο Κοράνι. «Σε σούρα, αναφέρεται ότι οι άντρες είναι ανώτεροι από τις γυναίκες καθώς έτσι τους έκανε ο Αλλάχ και όταν διαφωνούν πρέπει να τις στέλνουν μακριά από τα κρεβάτια τους, ακόμη και να τις χτυπάνε μέχρι να υπακούσουν» λέει.

Από το 2014, μία Ιρανή δημοσιογράφος που ζει στην Αμερική άρχισε την επανάσταση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και καλούσε τις γυναίκες να πετάξουν τις μαντήλες και κάθε Τετάρτη να ντύνονται στα λευκά και να βγάζουν τα μαύρα ρούχα, εις ένδειξη διαμαρτυρίας και ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Μάλιστα καλούσε να καταγράφουν τις πράξεις τους και να τις αναρτούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

«Στα βίντεο αυτά, που από το 2014 άρχισαν δειλά-δειλά να δημοσιεύοντα στα ΜΚΔ, γυναίκες του Ιράν ακολούθησαν την δημοσιογράφο και κάθε Τετάρτη φορούσαν άσπρα ρούχα και έκαιγαν τα χιτζάπ και τις μαντήλες τους σε πλατείες της χώρας» όπως αναφέρει ο κ.Κυριακού.

Το κίνημα αυτό με τις «Λευκές Τετάρτες» ακολούθησαν και άντρες που υποστήριζαν τις γυναίκες τους, ωστόσο για τις πράξεις τους συνελήφθηκαν δεκάδες γυναίκες από την αστυνομία.

Η δημοσιογράφος μάλιστα, κατακεραύνωνε και κατηγορούσε τις γυναίκες του δυτικού κόσμου που επισκέπτονταν την χώρα και φορούσαν μαντήλες τηρώντας τους «νόμους», θεωρώντας ότι δεν θα πρέπει να το πράττουν, καθώς οι ίδιες οι Ιρανές καταβάλλουν μεγάλο αγώνα για να απαλλαχθούν από αυτές.

Όπως εξηγεί ο θεολόγος, «στο Ιράν υπάρχει το σιιτικό Ισλάμ όπου έγινε η επανάσταση του 1979 και άλλαξε τον τρόπο ζωής τους. Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να φοράνε χιτζάπ, κάτι που το έχουν πάρει από το Κοράνι όταν ο Μωάμεθ έκρυβε τις γυναίκες του πίσω από  κουρτίνες για να μην τις βλέπουν. Έτσι και οι γυναίκες στο Ισλάμ καλύπτονται πίσω από μπούρκα, ή μαντήλα, ή χιτζάπ».

Η υπόθεση με την Αμινί, όπως λέει, θα πρέπει να αφήσει παρακαταθήκη και να προβληματίσει τους ηγέτες του Ισλάμ.

ΠΗΓΗ https://cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου