Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Οι τουρκικές δυνάμεις σχεδόν έτοιμες για χερσαία επιχείρηση στη Συρία

Ο στρατός της Τουρκίας χρειάζεται λίγες μόνο μέρες για να προετοιμαστεί για χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία και μια τέτοια απόφαση είναι πιθανό ληφθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα Δευτέρα, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία. Οβίδες εκτοξεύονται καθημερινά από την Τουρκία, πλήττοντας στόχους κουρδικών δυνάμεων εδώ και μία εβδομάδα, ενώ πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές.

Η κλιμάκωση έρχεται μετά από φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη πριν από δύο εβδομάδες για την οποία η Άγκυρα κατηγόρησε την πολιτοφυλακή YPG, η οποία αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στον βομβαρδισμό και απαντά στις διασυνοριακές επιθέσεις με όλμους.

«Δεν θα αργήσει η επιχείρηση»

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται μόλις λίγες μέρες για να είναι πλήρως έτοιμες», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Άγκυρας, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι Σύροι αντάρτες μαχητές είναι έτοιμοι για τέτοια επιχείρηση μόλις λίγες μέρες μετά τη βόμβα της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η επιχείρηση», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Εξαρτάται μόνο από τον πρόεδρο».

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει και στο παρελθόν στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία με στόχο τις δυνάμεις της YPG, θεωρώντας την ως πτέρυγα του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν τρομοκρατική ομάδα.

Το PKK αρνήθηκε επίσης ότι πραγματοποίησε την επίθεση σε πολυσύχναστο πεζόδρομο της Κωνσταντινούπολης, κατά την οποία έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση προκειμένου να διασφαλίσει τα νότια σύνορά της. Ο ίδιος θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στις 3:30 μ.μ.

«Όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται πλέον για πολιτική απόφαση», δήλωσε στο Reuters άλλος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, αλλά η επιχείρηση δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

Αναπόφευκτη η επιχείρηση

Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι χερσαία επιχείρηση, με στόχο τρεις περιοχές, είναι αναπόφευκτη για τη σύνδεση των περιοχών που τέθηκαν υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και των Σύριων συμμάχων της με εισβολές από το 2016.

Η Άγκυρα έχει έρθει σε επαφή με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον σχετικά με τις στρατιωτικές της δραστηριότητες, πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι πιθανή επιχείρηση της Τουρκίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στον στόχο καταπολέμησης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Ρωσία κάλεσε επίσης την Τουρκία να απόσχει από χερσαία επίθεση πλήρους κλίμακας. Έχει υποστηρίξει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον 11ετή πόλεμο της χώρας, ενώ η Άγκυρα έχει υποστηρίξει τους αντάρτες που αγωνίζονται για την ανατροπή του.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, από τα σύνορα με το Ιράκ, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη χθες Κυριακή, φέρεται να είπε στους στρατιωτικούς διοικητές ότι η Τουρκία θα «ολοκληρώσει τα καθήκοντα» της αποστολής.

ΠΗΓΗ liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου